Nie przesól z cukrem

Nie da się jednak ukryć, że do życia potrzebujemy zarówno chlorku sodu, jak i glukozy. Ale przecież nie beczki soli ani przeszło 40 kilogramów cukru na rok, jak to jest w diecie statystycznego Polaka! Mnóstwo soli i cukru zjadamy, w ogóle nie zdając sobie z tego sprawy, w produktach, które uważamy wręcz za zdrowe.

Nie przesol z cukrem Podróżnicy wędrujący po tropikach mają zawsze ze sobą whisky do zwalczania bakterii i sól. Kiedy człowiek nieustannie poci się jak mysz, powinien co jakiś czas wysypać na dłoń trochę soli i zlizać. W przeciwnym razie można dostać zapaści albo napadu agresji. Jony sodu obecne w soli kierują całą gospodarką wodną w naszym ciele. A w 60 procentach składamy się właśnie z wody.

Po ilości krążących jonów sodu organizm orientuje się, czy ma zatrzymywać ją w tkankach, czy może zatrudnić do pracy pęcherz. Nic więc dziwnego, że od zawsze byliśmy wyczuleni na słony smak. Ale kiedyś wystarczała nam naturalna słoność wód źródlanych, warzyw czy mięsa. Szybko jednak odkryliśmy złoża soli w ziemi i możliwość uzyskania jej z wody morskiej.

Postaw na przyprawy

Jeśli nie wierzysz, że jedzenie bez soli może być smaczne, wypróbuj kilka sztuczek.

  • Gotuj na parze, zwłaszcza warzywa. Będą miały wtedy bardziej wyrazisty smak, bo ich składników nie wypłucze woda. Pozostaną też jędrne i chrupiące, a przez to bardziej apetyczne.
  • Hojną ręką syp zioła. To najlepszy sposób doprawiania potraw, by nie kusiło nas, by je jeszcze posolić. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić mieszankę osiemnastu przypraw „Osiemnastka Łagodna”, która z powodzeniem zastępuje nasze ulubione białe kryształki. Ale równie dobrze można komponować własne zestawy z tymianku, estragonu, cząbru, oregano, rozmarynu czy bazylii.
  • Sięgnij po sól o mniejszej zawartości sodu, którego część zastąpiono w niej potasem. Nazywa się Magdisol, jest jodowana i zawiera dodatek przypraw: cebuli, ziół lub papryki.

Nabijanie licznika NaCl

Jeśli chcesz zapanować nad ilością soli w diecie, drastycznie ogranicz albo całkowicie zrezygnuj z następujących wyrobów:

  • wędliny, pasztety, konserwy mięsne;
  • paluszki rybne, ryby wędzone, konserwy rybne;
  • zupy i sosy w proszku, także gotowe zupy w kartonikach;
  • kostki rosołowe – zawierają 90 procent soli!
  • niektóre płatki śniadaniowe, zwłaszcza kukurydziane;
  • solone masło, żółte sery;
  • chrupki, chipsy, słone paluszki, krakersy, solone fistaszki.
reklama
Źródło: Wróżka nr 3/2008
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl