Strona 2 z 2
• Dobry chrzan, ale nie sam
Dodasz do niego trochę startych buraków i masz ćwikłę. Tradycyjny domowy chrzan najlepszy będzie z odrobiną octu i śmietany. Pasuje do mięs na ciepło i na zimno, wędlin, jaj, ale też do surówek czy sałatki jarzynowej. Sos chrzanowy jest niezrównany do ryb. To o nim Gioacchino Rossini po wielkim sukcesie „Cyrulika sewilskiego" wykrzyknął do przyjaciela: „Opera to jeszcze nic, spróbuj mojego sosu"!
• Jak plaster rozgrzewający
Chrzan pomoże na bóle mięśniowe, dolegliwości stawów czy rwę kulszową. Sokiem wyciśniętym z korzenia można delikatnie nacierać bolące miejsca albo moczyć w nim kawałki gazy i nakładać na skórę.
• Gdy pogryzą cię meszki
Szybko przyłóż na ranki świeżo utarty chrzan, a opuchlizna i zaczerwienienia znikną w mgnieniu oka.
• Masło nie zjełczeje
Zbliża się czas majówek i biwaków. A w polowych warunkach, kiedy nie mamy lodówki, cudownie sprawdza się chrzan. To najzdrowszy konserwant pod słońcem. Mięso, wędliny, jaja, sery, pieczywo czy kostkę masła śmiało owijaj w liście chrzanu, a długo będą świeże. Zawarte w chrzanie fitoncydy, naturalne siarczki bakteriobójcze, niszczą bakterie, wirusy i grzyby, dzięki czemu chronią żywność przed zepsuciem.
• Sekret kiszonych ogórków
Kawałki surowego korzenia są niezbędne do dobrego ukwaszenia. Dają im aromat i jędrność oraz sprawiają, że warzywa się kiszą, a nie gniją.
• Kąpiel na ciężkie nogi
Utarty chrzan możesz zastosować jako dodatek do ciepłej kąpieli nóg. 2-3 łyżki chrzanu dodaj do wanny wypełnionej do połowy ciepłą wodą. Usiądź na brzegu i mocz nogi do kolan przez 5-7 minut.
reklama
• Chrzanem w opuchliznęNa opuchnięcia łydek, dłoni i na worki pod oczami pomoże napar z chrzanu. Do pół litra wrzątku dodaj gruby plaster chrzanowego korzenia oraz kilka ziarenek gorczycy. Przykryj i odstaw na parę godzin. Pij po kilka łyżek do czasu ustąpienia obrzęku.
• Tonik na przebarwieniaZetrzyj średniej wielkości korzeń chrzanu na tarce o małych oczkach, zalej szklanką octu winnego i odstaw w ciemne miejsce na 14 dni. Następnie odcedź i otrzymanym płynem przemywaj twarz rano i wieczorem.
• Chrzanowa nalewka na wzmocnienieSzklankę utartego chrzanu zalej na noc szklanką przegotowanej wody. Rano dodaj szklankę 90 proc. spirytusu i odstaw na 14 dni. Pij po małym kieliszku, najlepiej przed snem. Wzmocni układ odpornościowy i serce.
• Piwne lekarstwo na anemięDo 5 dkg świeżo utartego chrzanu dodaj 45 dkg świeżej warzęchy lekarskiej i 30 g pączków sosnowych. Całość zalej litrem ciemnego piwa i odstaw na 48 godzin. Przecedź i pij codziennie po 2-3 filiżanki.
• Syrop na duszący kaszelJeśli nie możesz odkrztusić zalegającej wydzieliny, weź kilka kawałków (100 g) świeżego chrzanu, zetrzyj je na tarce, zalej pół szklanki chłodnej przegotowanej wody i pozostaw pod przykryciem na godzinę. Następnie przecedź napar przez sitko. Wyrzuć fusy, a do powstałego syropu dodaj cztery łyżki miodu i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszaj. Zażywaj 3 razy dziennie po łyżce, a kaszel szybko powinien przejść w mokry.
• Inhalacja udrażniająca nosWystarczy, że wyłożysz odrobinę chrzanu na talerzyk, pochylisz się nad nim i zrobisz kilka wdechów nosem. Tak zakręci, że parę solidnych kichnięć oczyści nos z zalegającej wydzieliny.
Kaja Ostrowska fot.: shutterstock
dla zalogowanych użytkowników serwisu.