Strona 2 z 2
Jabłuszka w cieście klonowym
To wspaniała, chrupiąca odmiana znanych placków z jabłkami
Półtorej szklanki mąki zmieszaj z pół szklanki syropu klonowego, dodaj 1 roztrzepane jajko i 2 łyżki mleka. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż naleśnikowe. Jabłka obierz i pokrój w plastry, wycinając gniazda nasienne. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej dobrze olej (najlepiej o wysokiej temperaturze spiekania, winogronowy lub ryżowy). Plastry jabłek zanurzaj w cieście i natychmiast smaż. Wyławiaj z oleju łyżką cedzakową, osusz na papierowych ręcznikach. Można posypać prażonymi płatkami migdałów lub startym cynamonem.
Wieprzowina zapiekana z jabłkami
Doskonałym sposobem uzyskania świetnych sosów do mięsajest używanie do ich pieczenia soków z owoców (nie muszą być nawet świeżo wyciskane). Warto na rzecz owocowych aromatów zrezygnować nawet z soli. Wieprzowina świetnie komponuje się z jabłkiem, a do drobiu (kaczki, gęsi, a nawet kurczaka) polecam soki cytrusowe.
Żaroodporne lub żeliwne naczynie wysmaruj masłem i ułóż w nim delikatnie rozbite kotlety wieprzowe. Lekko skrop tajskim sosem ostrygowym lub leciutko posól i popieprz. Cebulę pokrój w plasterki. Jabłka obierz i także pokrój w plastry (wytnij gniazda nasienne). Cebulkę i jabłka ułóż na mięsie, posyp sporą ilością posiekanej świeżej szałwii i oprósz papryką. Całość polej szklanką soku z jabłek. Piecz w temperaturze 180ºC. Wieprzowinę najlepiej podawać z kaszą perłową lub pęczakiem.
reklama
Sałatka orzechowo-jabłkowaDoskonały sposób na lekką kolację. Z dodatkiem razowego chleba z masłem i na przykład rzeżuchą. Jest kolorowo i niskokalorycznie.3 dobre jabłka i 2-3 owoce kiwi obierz, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich i polej niewielką ilością melasy trzcinowej albo płynnego miodu.
Kiszone jabłka Są znakomitym dodatkiem do pieczonych mięs, a także sałatek. Takie jabłka „na sposób rosyjski” robiła moja Babcia.4-5 kilo niewielkich antonówek dokładnie umyj i osusz. Gliniany garnek lub beczułkę wyłóż umytymi i osuszonymi liśćmi czarnej porzeczki, a następnie ciasno układaj jabłka, przekładając je kolejnymi porcjami liści. Na wierzchu też powinny być liście. Zagotuj 4-5 litrów wody z 2 łyżkami soli, dodając 10 dag miodu. Do wrzącej wody dodaj rozrobione w zimnej wodzie 10 dag żytniej mąki, dokładnie wymieszaj i ostudź. Zalewę wlej do jabłek, przykryj je szczelnie talerzem, obciąż kamieniem i wynieś w chłodne miejsce. Jabłka są ukiszone mniej więcej za miesiąc.
Chutney jabłkowyPrzepis pochodzi od Piotra Henschke – mistrza i propagatora zdrowej kuchni. Chutney ten jest bardzo lekki i odświeżający. Znakomicie smakuje z naleśnikami czy lodami waniliowymi. Mięsożercom polecam do pieczonego kurczaka lub indyka.Kilogram jabłek obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm) zetrzyj na drobnej tarce (można użyć także suszonego imbiru mielonego). W rondlu rozgrzej 4 łyżki oleju. Dodaj małą łyżkę kurkumy, szczyptę chilli, starty imbir i smaż przez chwilkę. Następnie dodaj jabłka i pół łyżki mielonego cynamonu. Smaż jeszcze trochę, a następnie dodaj około pół szklanki wody. Gotuj, aż jabłka zmiękną, a woda odparuje, wtedy dosyp nieco cukru (od pół do półtorej szklanki), ilość zależy od upodobań i słodyczy jabłek. Na koniec dopraw chutney sokiem z połowy cytryny. Ja bardzo lubię wersję tego chutneya z kardamonem zamiast cynamonu (około pół łyżki utłuczonych lub zmielonych nasion kardamonu).
Urszula Duda-Szelińska
fot. Stockfood/Free, Shutterstock.com
dla zalogowanych użytkowników serwisu.