Stań do mazurka, zakręć babę

Mazurek cytrusowy
Oryginalny smak wzmacnia dodatek marmolady limonkowej (do dostania w sklepach z herbatą lub delikatesach).

Weź na ciasto kruche jeszcze inne: •1 1/2 filiżanki mąki pszennej •1/2 filiżanki mąki ryżowej (może być ziemniaczana) •3/4 kostki miękkiego masła •1/2 filiżanki miałkiego cukru •kilka kropli ekstraktu waniliowego •około 3/4 szklanki mieszanki marmolady (pomarańczowej, grejpfrutowej, cytrynowej, limonkowej) z kawałkami owoców •4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (lub innego pomarańczowego) •garść suszonych moreli, pokrojonych w cieniutkie paseczki •garść obranych migdałów bez skórek.

Na polewę: •tabliczkę białej czekolady •5 łyżek śmietanki kremowej 30%.

Utrzyj mikserem masło razem z cukrem na gładką masę. Dodaj zapach waniliowy i przesianą mieszankę mąki pszennej i ryżowej. Całość zagnieć ręką, tak aby utworzyć jednolitą kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj (między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na cienki placek i wyłóż nim prostokątną formę, wywijając brzegi ciasta. Odetnij brzegi na równo. Z resztek ciasta można ulepić ozdoby (kuleczki, wałeczki i nimi udekorować później mazurek). Piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku na złoty kolor. Lekko ostudź. Na upieczonym spodzie rozprowadź mieszankę marmolad wymieszaną z połową likieru pomarańczowego, ułóż paseczki moreli. W rondelku roztop 3/4 tabliczki białej czekolady, dodaj śmietankę i 2 łyżki likieru. Zdejmij z ognia i dodaj resztę czekolady, mieszając, aż się rozpuści. Odstaw, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Polej polewą mazurek, udekoruj migdałami i upieczonymi dekoracjami.  

reklama

Baba wielkanocna z szafranem Baba wielkanocna z szafranem
Klasyczna ślicznie żółta baba, którą znam od dzieciństwa. Szafran można zastąpić znacznie tańszą kurkumą. Podana porcja wystarcza na cztery średnie baby w ceramicznych formach z kominkiem.

Weź: •1 kg mąki tortowej •2 filiżanki mleka •10 żółtek •5 białek •1/2 kostki masła •filiżankę cukru pudru •2 łyżeczki skórki otartej z cytryny •6 dag świeżych drożdży •filiżankę namoczonych i odsączonych rodzynek sułtanek •3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej •szczyptę soli •szczyptę szafranu •kieliszek spirytusu.

Szafran namocz w spirytusie. W ciepłym mleku rozprowadź 1/2 filiżanki mąki, łyżkę cukru i rozdrobnione drożdże, odstaw w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na gładki krem. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Do wyrośniętego zaczynu wlej masę żółtkową, pianę z białek, dołóż skórkę cytrynową i wymieszaj. Dodaj pozostałą mąkę i odcedzony szafran. Wyrób ciasto, wlej ciepłe, płynne masło i ponownie wyrabiaj, aż cały tłuszcz się wchłonie. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową.

Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce. Wyrośniętym ciastem napełnij cztery wysmarowane tłuszczem formy na baby w 1/3 wysokości. Gdy ciasto podwoi objętość, wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę w 160°C. Po upieczeniu pozostaw w uchylonym piekarniku do lekkiego przestygnięcia. Po wyjęciu schłodzone ciasto wyłóż na tacę. Psyp cukrem pudrem, polukruj lub polej polewą czekoladową.

Baba pomarańczowa
Wilgotna i pachnąca, bez dodatku drożdży. Pyszna rano na śniadanie z filiżanką dobrej herbaty.

Weź: •filiżankę mąki pszennej •1/2 filiżanki mąki ziemniaczanej •2 łyżeczki proszku do pieczenia •kostkę miękkiego masła •1 szklankę cukru •4 jajka, oddzielnie żółtka i białka •1 laskę wanilii, wyłuskane ziarenka •cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu waniliowego •drobno startą skórkę z 1 pomarańczy •4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy •tabliczkę roztopionej białej czekolady (można wtedy zmniejszyć ilość cukru).

Wymieszaj oba gatunki mąki z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Piekarnik nagrzej do 180°C. Miękkie masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii na biały i puszysty krem. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Następnie zmniejsz nieco obroty miksera i dodawaj (po łyżce) płynną białą czekoladę. Po chwili dołóż wyłuskane ziarenka wanilii, sok z pomarańczy oraz tartą skórkę pomarańczową. Wsyp mąkę i zmiksuj na wolnych obrotach do dokładnego połączenia się składników. Oddzielnie ubij białka na sztywną pianę, dodaj do masy i wymieszaj. Masę przełóż do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około godzinę.

Luksusowa baba „rumowy puszek” Luksusowa baba „rumowy puszek”
Delikatna i aromatyczna, doskonała na podwieczorek – po spacerze – do kawy. Łatwa i szybka w przygotowaniu.

Weź: •3/4 kostki miękkiego masła •¾ filiżanki cukru pudru •3 duże żółtka lub 5 małych •1 całe jajko •2 duże łyżki ciemnego rumu •łyżka otartej skórki z cytryny •filiżanka mąki pszennej •2 1/2 dag świeżych drożdży.

Podłużną formę wysmaruj lekko masłem i wysyp tartą bułką. W malakserze utrzyj masło z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku, jajko, rum, skórkę otartą z cytryny, pokruszone drożdże i mąkę. Ucieraj ciasto dokładnie, ale niezbyt długo. Masę przełóż do przygotowanej formy, tak aby wypełnić ją nie więcej niż w 2/3. Zostaw ciasto na około 15 minut, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w 160-170°C. Ostudź w formie, wyłóż i posmaruj lukrem przygotowanym z utartego z niewielką ilością gorącej wody cukru pudru i smażonej skórki pomarańczowej.


Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania. Twierdzi, że to natura przyrodnika
pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
fot. Iza Stefanek/Archiwum Werandy, Stockfood/Free, shutterstock.com

Źródło: Wróżka nr 4/2012
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl