Strona 2 z 2
★ Amerykańska zupa kukurydziana
Kukurydza (corn), amerykańskie słodkie złoto, rdzenna roślina uprawiana na kontynencie już ponad 5000 lat temu, i dziś jest podstawą tamtejszego menu. Cornflakes, nowojorskie bułeczki kukurydziane, pieczone kolby do barbeque… No i oczywiście pożywna, sycąca zupa, która z powodzeniem zastąpi cały posiłek: zupa kukurydziana.
W większym rondlu rozpuść 2 łyżki masła i dodaj 2 łyżki oleju słonecznikowego. Wrzuć pokrojoną cebulę i ząbek czosnku, seler naciowy pokrojony w plasterki i świeżą zieloną paprykę pokrojoną w krążki. Chwilę podsmaż i dodaj nieco ponad ½ l bulionu (może być z kostki warzywnej). Gotuj ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Dodaj filiżankę zahartowanej śmietany (zmieszanej z łyżką wrzącej zupy), odsączoną puszkę białej fasoli i 2 ugotowane al dente, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez chwilę. Dołóż odsączoną puszkę kukurydzy i gotuj jeszcze 5-8 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rozlej do miseczek i podawaj posypane startym ostrzejszym żółtym serem i selerem.
★ Indyk z chili
Papryczki chili jalapeños prawdopodobnie były pierwszymi, jakie zjedli Europejczycy.
Ukrój 4 filety z piersi indyka. Przygotuj marynatę z ½ szklanki oliwy, 2 łyżek octu winnego, 2 roztartych ząbków czosnku, połowy pęczka świeżej kolendry (posiekanej) i pokrojonej cebulki dymki. Włóż filety do marynaty na kilka godzin. Na rozgrzanej patelni z kilkoma kroplami oliwy połóż 4 papryczki chili, pozostałą kolendrę i kilka pokrojonych cebulek dymek. Poczekaj, aż wszystko się zrumieni. Dodaj pokrojoną w małe kawałki całą limonkę. Zmiksuj wszystkie składniki. Piecz indyka razem z marynatą w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 50 minut. Podawaj osobno mięso i sos chili jako dodatek. Ostry smak papryczki można złagodzić, dodając więcej oliwy.
reklama
★ Brownie Czekoladowe cudo, dziwne, bo musi mieć… zakalec. Twórczyni przysmaku Mildred „Brownie” Schrumpf zapomniała dodać do czekoladowego ciasta proszku do pieczenia – mimo to goście byli zachwyceni rozpływającym się w ustach przysmakiem. Weź 3 tabliczki gorzkiej czekolady (70%). Jedną zetrzyj na tarce i zostaw w lodówce. Pozostałe połam na kawałki i rozpuść w niewielkim rondelku, dodaj do czekolady kostkę masła i podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając, aż masa będzie gładka i szklista. W miseczce energicznie ubij 3 całe jajka ze szklanką miałkiego brązowego cukru na puszystą masę i dodaj cukier waniliowy. Do jajek wlej nieco przestudzoną masę czekoladową i chwilę miksuj na niskich obrotach. Dodaj 1½ szklanki mąki i szczyptę soli, znów delikatnie zmiksuj. Przełóż do wyłożonej papierem i wysmarowanej formy. Wygładź powierzchnię i posyp wyjętą z lodówki tartą czekoladą. Piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku 20 minut. Upieczone ciasto powinno być „gumowate”, nie należy przepiec, bo będzie suche i twarde! Przestudzone brownie można podać z bitą śmietaną, posypać rodzynkami, orzechami, skórką pomarańczową lub kandyzowanym imbirem. Świetne jest także z lodami.
★ Kreolska jambalaya z rakami Potrawa typowa dla okolic Nowego Orleanu. Podstawą jambalaya jest ryż, cebula, czosnek i pomidory. Ze względu na swe pochodzenie przypomina hiszpańską paellę. Dodatki są zmienne, zależy, co aktualnie jest dostępne na targu lub wyłowione z morza.
Grubszy plaster bekonu pokrój w kostkę i przyrumień na głębszej patelni (zamiast bekonu można użyć oleju). Do wytopionego tłuszczu dodaj 2 cebule pokrojone w kostkę, zmiażdżony ząbek czosnku i jeden seler naciowy pokrojony. Smaż wszystko, aż cebula się lekko zrumieni. Dodaj ½ łyżki sosu worcester, 2 łyżki koncentratu pomidorowego (mogą być świeże pomidory, obrane i pokrojone w drobne kawałki) i filiżankę bulionu rybnego (może być z kostki), dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w paski, zagotuj, a następnie wsyp 10 dag ryżu paraboiled i gotuj pod przykryciem, aż będzie miękki i wchłonie cały płyn. W tym czasie w osolonym wrzątku ugotuj 4 raki (7-8 minut). Spory filet z tuńczyka pokrój w niewielką kostkę i smaż na maśle (ok. minuty z każdej strony). Kilkanaście krewetek królewskich obranych podsmaż na maśle, aż będą różowe, dodaj do ryżu, posyp garścią natki z pietruszki i delikatnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż tuńczyka i raki.
★ Surf and Turf, czyli befsztyk z krewetkami Przykład niczym nieskrępowanej swobody, z jaką Amerykanie traktują mieszanie smaków – morskich smakołyków i kultowej wołowiny. Steki wołowe serwuje się z homarem, przegrzebkami (gatunek małża) czy nawet z kawiorem. Przygotuj kilka befsztyków z polędwicy, grubo ukrojonych, po ok. 200 g. Lekko posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem i piecz na grillu 6-10 minut, odwracając. Świeże lub rozmrożone krewetki obtocz w mące, zanurz na moment w roztrzepanym jajku i obtocz w tartej bułce. Lekko odciśnij panierkę i smaż na gorącym oleju ok. 4 minut na złoty kolor. Do tego podaje się zazwyczaj pieczone w folii całe, duże ziemniaki z dodatkiem kwaśnej śmietany.
★ Sterta pancakes z syropem klonowym Kultowe danie śniadaniowe, dość często serwowane z kiełbaskami, sic! Oto i Ameryka! Dwa jajka roztrzep mikserem, dodaj szklankę mleka, niepełną szklankę mąki, czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem i odstaw na 30 minut. Na małej patelni rozgrzej dobry olej (ryżowy lub winogronowy) i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Układaj w stertę, przekładając odrobiną masła. Na końcu polej syropem klonowym (do kupienia w delikatesach lub sklepach ze zdrową żywnością).
Urszula Duda-Szelińska z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania. Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata. Fot. shutterstock.com, stockfood/Free
dla zalogowanych użytkowników serwisu.