★ Krem z zielonej herbaty z winogronami
Znakomity, lekko wytrawny kremowy deser, doskonały na przyjęcie komunijne lub majówkę w ogrodzie.
• 5-6 łyżek dobrej zielonej herbaty • szklanka tłustego mleka • ½ l śmietanki (36%) • 8 łyżek cukru • 4 łyżeczki żelatyny • kiść zielonych winogron zdjętych z szypułek i pokrojonych na połówki. Do rondelka wsyp herbatę, dodaj mleko, śmietankę i cukier. Całość zamieszaj i podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści, nie gotuj! Odstaw do przestygnięcia i przecedź. Żelatynę namocz w 3 łyżkach wody, dodaj do śmietanowej mieszanki. Podgrzej, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Napełnij kremem szklaneczki, wstaw do lodówki do przestygnięcia. Na wierzchu ułóż połówki zielonych winogron (najlepiej bezpestkowych) i listki świeżej mięty majowej.
★ Kokosowa panna cotta z zieloną galaretką
Niezwykle dekoracyjny i wyrafinowany deser na eleganckie przyjęcie.
Panna cotta: • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku •2 łyżki ciepłej wody •250 ml mleka kokosowego (o zawartości kokosa minimum 50%) •40 g cukru •2 łyżki rumu •2 łyżki białego wina. Do filiżanki wsyp żelatynę, wlej ciepłą wodę, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Do rondelka dodaj mleko kokosowe, cukier, rum, białe wino. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstaw z ognia, gdy śmietanka będzie bardzo ciepła, ale nie zagotowana. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj przez mniej więcej 3 minuty, aż się rozpuści. Wlej do kilku wysokich, wąskich kieliszków, ostudź i wstaw do lodówki na około 2-3 godziny, aż krem stężeje.
Galaretka: • łyżeczka żelatyny w proszku •łyżka ciepłej wody • ½ szklanki alkoholu zabarwionego na zielono, np. likieru limonkowego, likieru kiwi albo soku w kolorze zielonym wymieszanego np. z rumem lub winem musującym • wiórki z orzecha kokosa ścięte za pomocą obieraczki do warzyw. Żelatynę wsyp do miseczki, zalej ciepłą wodą i odstaw na 5 minut. Do rondelka wlej sok z alkoholem, mocno podgrzej, ale nie gotuj. Zdejmij z ognia, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia, ostudź. Na zastygniętym kremie panna cotta ułóż wiórki kokosa, zalej ostudzoną galaretką. Wstaw do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny. Przechowuj w lodówce, aż do podania.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.