Fasolkowe żniwa

Prosta sałatka z fasolki z ziołami
To jedna z prostszych wersji fasolki na zimno. Znakomicie pasuje do grillowanych ryb.
Obraną i umytą fasolkę ugotuj w bardzo niewielkiej ilości wody z dodatkiem niewielkiej ilości soli i kilku gałązek rozmarynu, tak, aby prawie cały płyn odparował. Odcedź resztki i przelej zimną wodą.W miseczce porcelanowej lub szklanej utrzyj sos z oliwy, cytryny, czosnku, soli, pieprzu. Dodaj świeże zioła, np.: szałwię, tymianek lub troszkę rozmarynu. Zalej fasolkę sosem i delikatnie wymieszaj.

Fasolkowe żniwaElegancka sałatka z młodej fasolki z orzechami i pasztetem z gęsi
Sałatka przeniesie nas w klimat prowansalski.  
Fasolkę oczyść i umyj. Zagotuj wodę z 2 gałązkami cząbru. Ugotuj w niej fasolę przez ok. 15 minut. Trochę świeżego cząbru drobno posiekaj. Cebulkę szalotkę obierz i również drobno posiekaj. Wymieszaj z niewielką ilością octu z białego wina z dodatkiem soli morskiej, brązowego cukru i niewielką ilością musztardy Dijon. Ubij trzepaczką z kilkoma łyżkami oleju – najlepiej arachidowego, dodaj posiekany cząber. Przelej do dużej miski. Do sosu włóż fasolę, posyp wyłuskanymi i delikatnie posiekanymi orzechami włoskimi i wymieszaj. Pozostaw w lodówce na około 2 godziny, aby składniki się „przegryzły”. Pasztet z gęsi lub inny drobiowy pokrój w cienkie plastry i ułóż dekoracyjnie na półmisku razem z sałatką fasolową. Wyśmienita z chrupiącą bagietką.

reklama

Fasolka szparagowa po polsku
Tak nazywało się to danie w moim rodzinnym domu. Przysmażana tarta bułeczka, tak popularna dziś w Polsce, podobno jest pochodzenia austriackiego.
Fasolkę oczyść z włókien, odetnij końce, opłucz i ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 10-15 minut. Odcedź. Na patelni rozpuść łyżkę masła, tak aby się nie przypiekło, włóż fasolkę i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp posiekaną mieszanką zieleniny: szczypiorku, pietruszki, koperku i posiekanymi jajami na twardo. Weź dobrą śmietanę, zmiksuj ze świeżymi żółtkami (proporcje 2 żółtka na filiżankę śmietany), dodaj pieprz, sól i odrobinę gałki muszkatołowej do smaku. Polej fasolkę śmietaną wymieszaną z żółtkami i przyprawami, zapiecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 5-10 minut.

Cytrynowy groszek cukrowy
Groszek cukrowy w strączkach jest bardzo delikatny. Nie wymaga długiego gotowania. To bogate źródło witaminy C!  
Obierz groszek z włókien (jeśli to konieczne). Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej teflonowej patelni na średnim ogniu. Wrzucić pokrojoną w krążki cebulkę szalotkę i pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, smaż ok. 3 minut, mieszając, aż szalotka zmięknie. Dodaj groszek cukrowy i skórkę otartą z cytryny, duś około 4 minut (do miękkości groszku), mieszając. Zamiast ocierać skórkę, można obrać cytrynę i skórkę pokroić w cieniutkie paseczki – i ładnie, i pysznie!

Fasolka szparagowa z pestkami słonecznika
Najprostsza chyba wersja fasolkowego dania, ale smakowita!
Fasolkę oczyść z włókien i odetnij końce, następnie wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem soli morskiej i gotuj około 10-15 minut lub do czasu, gdy fasolka będzie dostatecznie miękka. Aby uzyskać ciekawszy smak, do gotowania można dodać mniejszą ilość soli i dolać nieco dobrego bulionu warzywnego. Odcedź. Na małej patelni zrumień pestki słonecznika. Dodaj świeże masło, tak aby się rozpuściło, lecz nie przypiekło. Połącz z fasolką. Świetnie smakuje posypana świeżym oregano lub majerankiem.

Praktyczne rady dla fasolożerców

­• Nie gotuj jej za długo! Niezależnie od odmiany fasolki szparagowej, 10-15 minut wystarczy. Najlepsza jest jędrna, tak zwana al dente.
• Wrzuć zioła do garnka, w którym się gotuje. Cząber czy rozmaryn podniesie smak fasolki, zwłaszcza podawanej na zimno.  
• Śliczny zielony kolor utrzyma się długo po wyjęciu z garnka, jeśli będziesz wkładać do wrzątku fasolę i jednocześnie sypać sól – powstające bąbelki utrwalą zawarty w strączkach chlorofil.
• Podawaj na zimno lub na gorąco. Fasolka ma tak dużo białka, że wystarczy za cały posiłek (możesz zagryźć chrupiącą bagietką).
• Jako dodatek do potraw znakomicie komponuje się z różnymi mięsami, (np. z grilla), rybami, serami i warzywami.
• Każdą fasolkę gotuj w całości, obcinając tylko końce. Wtajemniczeni jedzą ją palcami.


Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania. Twierdzi, że to natura przyrodnika

pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
fot.: fotochannels, Stockfood/Free, shutterstock  

Źródło: Wróżka nr 7/2013
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl