• Przepis na zupę szczawiową
Rozpuść 2 łyżki masła i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj kilka garści posiekanego szczawiu i duś, aż zmięknie. Zalej litrem wody (albo rosołu). Gotuj kilka minut. Dolej ćwierć szklanki śmietany. Podawaj z ziemniakami.
• Srebra na błysk!
Chcąc wyczyścić zaśniedziałe sztućce i naczynia, użyj wywaru ze szczawiu. Na trzy litry wody weź trzy garście liści i dodaj dwie łyżki amoniaku. Zagotuj, zdejmij z ognia i do gorącej kąpieli włóż srebrne (i platerowane) cacka. Pozostaw je na 10 min. Wypłucz w zimnej wodzie, osusz i wypoleruj do połysku szmatką.
• Wywabianie plam z rdzy.
Powiesiłaś bluzkę na starej suszarce i powstał rdzawy prążek? Wypierz ją ponownie w wodzie, w której gotował się szczaw. Jeśli plama nadal nie schodzi, potrzyj ją liśćmi szczawiu i jeszcze raz wypierz.
• Gdy nogi się pocą
Wrzuć do butów kilka świeżych listków szczawiu. To sprawdzony sposób pielgrzymów i piechurów.
• Kojący okład po słońcu
Jako lekarstwo na poparzenia słoneczne świetnie sprawdza się ocet szczawiowy. Wystarczy rozcieńczyć go w proporcji 1:1 z wodą i przykładać na skórę w postaci zimnego kompresu. Jak zrobić ocet szczawiowy: 10 dużych liści szczawiu porozrywaj na kawałki, zalej szklanką octu jabłkowego. Odstaw na 2 tygodnie. Przecedź i wlej do butelki.
• Sposób na zaparcia
Nie możesz się wypróżnić? Sporządź wywar ze szczawiu: weź łyżkę szczawiowych korzeni (możesz je sama wykopać lub kupić gotowe w sklepie zielarskim), zalej szklanką wody, gotuj 5 minut, zdejmij z ognia, a po przestygnięciu odcedź. Pij 3 razy dziennie po ¹⁄³ szklanki.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.