Strona 2 z 2
Młode zboża na młodość
Kiełkujące ziarno musi mieć wszystko, czego mu potrzeba do rozwoju. Już po ośmiu dniach od wysiania jęczmienia, w zieleniącej się trawce będzie komplet aminokwasów, witamin i innych składników odżywczych. My również ich potrzebujemy!
Oprócz chlorofilu, żelaza i witamin, które poprawiają stan krwi i odtruwają organizm, trawy zbożowe zawierają rzadki enzym SOD (superoksydysmutaza). Według najnowszych odkryć związek ten hamuje starzenie się komórek i chroni je przed uszkodzeniem. Japoński dermatolog dr Tatsuo Muto uznał sok z młodego jęczmienia za eliksir młodości. Zawarte w nim aminokwasy i roślinny hormon wzrostu wspomagają odnowę skóry, co natychmiast przekłada się na wygląd – cera jest bardziej świeża.
Jak wyhodować trawę w domu?
Przygotuj ziarna jęczmienia, pszenicy czy owsa (kupisz w sklepie ekologicznym), dobrą ziemię (najlepiej z naturalnym kompostem) i kilka tacek. Nasiona namocz w wodzie na 24 godz. (w tym czasie przepłucz je wodą 1-2 razy). Tacki wypełnij ziemią (warstwa grubości ok. 7 cm) i wysyp na nią (bardzo gęsto) ziarna. Spryskaj wodą, przykryj folią i postaw na parapecie. Gdy wykiełkują, ściągnij folię. Zboża o wysokości ok. 10-15 cm są już gotowe do wyciśnięcia (wyższe będą mniej wartościowe!).
Jak wycisnąć sok?
Trawę zetnij ok. 2 cm nad ziemią i wypłucz. Jeśli nie masz wyciskarki do soków (sokowirówka tutaj się nie sprawdza), przepuść ją przez maszynkę do mięsa i odciśnij w lnianej ściereczce lub na sitku. Sok wypij lub wykorzystaj jako składnik koktajlu.
reklama
Jak stosować?Koktajle pij małymi łykami, np. rano i wieczorem. Codziennie przyrządzaj nową porcję (1-2 szklanki). W przypadku soku z traw zbożowych nie przekraczaj dawki 50 ml dziennie. Czas kuracji – od 2 do 4 tygodni.
UWAGA: osoby z niewydolnością nerek, chorzy na wrzody żołądka i marskość wątroby powinny skonsultować się z lekarzem.
Koktajl dobry na wszystko...
...oczyszczający• główka sałaty rzymskiej • 5-6 liści kapusty • pół pęczka natki pietruszki • 50 ml soku z młodego jęczmienia • cytryna • stewia
Warzywa zmiksuj w blenderze na papkę. Dodaj sok wyciśnięty z trawy i z cytryny. Dosłodź stewią i wymieszaj. Napój odtruwa i odkwasza organizm, wspomaga pracę wątroby. Jest idealny dla osób jedzących dużo mięsa i słodyczy.
...energetyzujący• 2 jabłka • 2 limonki • 3 garście szpinaku • 5 liści jarmużu • ogórek • pęczek kolendry • łyżeczka miodu
Jabłka (ze skórką), ogórek, szpinak, jarmuż i kolendrę zmiksuj w blenderze. Dodaj sok z limonki i miód. Dobrze wymieszaj. To prawdziwa bomba witaminowa. Dodaje energii, poprawia nastrój, pomaga pokonać wiosenne zmęczenie.
...odchudzający• garść roszponki • garść szpinaku • 2 owoce kiwi • owoc mango • szklanka kefiru
Sałatę, szpinak, obrane kiwi i mango zmiksuj z kefirem. Koktajl podkręca metabolizm i poprawia trawienie.
...na bóle stawów• 3 łodygi selera naciowego • połówka ogórka • 2 gałązki natki pietruszki • 100 ml wody
Warzywa i natkę zmiksuj. Dodaj wodę. Wymieszaj. Szejk pomaga usunąć kryształy kwasu moczowego, które odkładają się w stawach pod wpływem wysokobiałkowej diety.
...na lepszy wzrok i zdrową cerę• 2 duże marchwie • 5 różyczek brokułów • jabłko • grejpfrut
Warzywa i jabłko zmiksuj. Dodaj sok wyciśnięty z grejpfruta. Dobrze wymieszaj. Koktajl wyostrza wzrok, a dodatkowo wygładza zmarszczki i poprawia koloryt skóry.
Marzena Płocka fot. shutterstock
dla zalogowanych użytkowników serwisu.