Kolacja dla dwojga

Zupy

Zupy, podobnie jak sosy, to wstęp do dalszych przyjemności. Przy ich przygotowywaniu należy pamiętać o wszystkich zmysłach: wzroku, smaku, węchu, a nawet dotyku.

POBUDZAJĄCE CONSOMMÉ
Jest to zupa lekka i przejrzysta z pikantną jak pocałunek w policzek nutą, idealna jako przygrywka przed obfitym daniem głównym. W garnuszku podgrzej odtłuszczony bulion, dodaj pół łyżeczki rozpuszczonego w wodzie curry, kilka kropli tabasco i szczyptę zmielonego kminku. Podawaj bardzo gorącą, z dodatkiem odrobiny ryżu ugotowanego al dente i rodzynek uprzednio namoczonych w sherry.

ZUPA Z MAŁŻY
Potężny afrodyzjak. Można ją przyrządzić także z omułków lub mrożonej mieszanki frutti di mare. Rezultat wspaniały, a przygotowanie to tylko 10 minut. W garnku na maśle usmaż czosnek. Dodaj 2 filiżanki bulionu rybnego (może być z kostki). Do rosołu włóż 2 kromki białej bułki lub chleba bez skórki, zagotuj i dokładnie rozetrzyj chleb na jednolitą masę. Dodaj mięczaki, pół kieliszka białego wina, garstkę zieleniny – pietruszki lub kolendry, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj około 5 minut. Podawaj gorącą.

reklama

Gruszki w sosie roquefortSałatki

Jak pocałunki są idealną przerwą między daniami lub dodatkiem do nich.

GRUSZKI W SOSIE ROQUEFORT

Obrane gruszki przetnij na pół i łyżeczką usuń gniazda nasienne. Polej gruszki mieszanką soku z pół cytryny z dodatkiem łyżki miodu. Dobrą śmietanę rozetrzyj z serem roquefort, dodaj odrobinę masła, sól i pieprz. Podgrzewaj w kąpieli wodnej. Ubij 1 żółtko z 2 łyżkami białego wina i powoli wlewaj do sosu, dokładnie mieszając, aż zgęstnieje. Polej gruszki schłodzonym sosem i posyp mielonymi orzechami włoskimi.

SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO
Pół filiżanki rodzynek namocz w filiżance dobrej mocnej herbaty. Seler naciowy pokrój na niewielkie plasterki. Obierz i pokrój drobno jabłko, skrop je sokiem z cytryny. Obierz i pokrój awokado. Dodaj majonez i uprażone na patelni płatki migdałowe. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj schłodzone.

Danie główne

Zacznijmy od ryb.

MORSZCZUK „AFRODYTA”
Duszona ryba to także wspaniały i smaczny afrodyzjak. Rybę natrzyj solą i pieprzem, włóż do naczynia żaroodpornego i obłóż wiórkami masła. Grejpfruta obierz ze skórki i błon, obłóż rybę kawałkami owoców i polej sokiem. Duś na średnim ogniu około 20 minut. Wyjmij na półmisek i ostudź. W mikserze rozbij serek ricotta (albo gładki niekwaśny twaróg) z dodatkiem majonezu i soku z cytryny. Dodaj posiekane marynowane cebulki i łyżkę kaparów. Rozrzedź bulionem od duszenia ryby, tak aby powstał delikatny sos. Dopraw do smaku i polej nim rybę. Posyp zieleniną.

POLĘDWICA W SZAMPANIE
Na patelni rozgrzej dobrze olej ryżowy lub klarowane masło i podsmaż polędwicę po obu stronach na złoto. Dodaj pęczek posiekanych ziół (pietruszki, estragonu, lubczyku), ząbek czosnku i 2 kieliszki szampana. Duś około kwadransa na przykrytej patelni. Na końcu dodaj pół filiżanki obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów. Podduś jeszcze chwilę.

Deser

Łatwy i szybki w przygotowaniu – ale w pamięci zostaje na długo.

Urszula Duda-Szelińska BRZOSKWINIOWE DELICJE
Aluzja jest oczywista – przypominają kobiecy biust. Dodatek sorbetu studzi nieco temperament. Połówki brzoskwini ułóż w szerokim pucharku. Na każdej umieść kulkę sorbetu, na przykład cytrynowego, udekoruj czerwoną wisienką lub maliną. Dla podniesienia smaku można całość polać odrobiną limonchelo lub likieru brzoskwiniowego.

PRZYSMAK KOCHANKÓW
Wspaniały delikatny puchar pełen czekolady, orzechów, kawy, alkoholu, ozdobiony bitą śmietaną. Kusi! Małą tabliczkę gorzkiej czekolady połam i rozpuść z 2 łyżkami wody, najlepiej w garnuszku z podwójnym dnem. Dodaj 2 łyżki masła, trochę cukru i – powoli – 2 roztrzepane żółtka. Dobrze rozetrzyj. Z 2 białek ubij sztywną pianę. Dodaj do czekolady, delikatnie mieszając. Dolej pół filiżanki świeżo zaparzonej mocnej kawy, trochę koniaku, dorzuć 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych i kilka pokruszonych biszkoptów. Przełóż do szerokich pucharków i udekoruj bitą śmietaną.


Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania. Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.

Fot. Stockfood/Free

Źródło: Wróżka nr 2/2010
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl