Dieta pełna smaku


SAŁATKI

Wakacyjna
Główkę sałaty lodowej lub zwykłej poskub na małe kawałki i włóż do miski. Weź słoiczek marynowanych buraczków odsącz i ułóż na sałacie w pierścień. Obierz dwie pomarańcze, usuń białą błonkę z zewnątrz i pokrój w plastry. Wyciśnij do małej miseczki sok z jednej limonki. Pokrój w plastry dwie rzodkiewki, zanurz w soku i układaj na przemian z plastrami pomarańczy na sałacie, tworząc pierścień wewnątrz pierścienia buraczków. Dwa czerwone jabłka umyj i wydrąż. Nie obierając, pokrój w plastry, zanurz w soku z limonki. Otwórz puszkę ananasa w plastrach, odsącz, pozostawiając sok. Ułóż pierścień z jabłek i ananasów na sałacie. Na koniec pokrój w poprzek dwa banany, zanurz w soku z limonki i ułóż w centrum. Posyp niesolonymi orzeszkami ziemnymi lub piniowymi. Pozostaw w lodówce przez godzinę. Sok z ananasów zmieszaj z trzema łyżkami majonezu. Polej sałatkę przed podaniem.

Mus łososiowy z ogórkiem
Weź 450 g wędzonego łososia, rozdrobnij i włóż do miksera wraz z 85 g chudego białego sera. Zmiksuj. Następnie dodaj posiekany pęczek koperku i zmiksuj ponownie. Opakowanie żelatyny rozpuść w ¼ szklanki wody i dodaj do łososia, delikatnie wymieszaj. Przełóż masę łososiową na głębszy półmisek lub do formy wysmarowanej oliwą. Przykryj i wstaw na noc do lodówki. Przygotuj sałatkę. Sześć świeżych ogórków pokrój na cienkie plasterki. Zmieszaj 21⁄2 szklanki ciepłej wody z 11⁄2 szklanki octu winnego, najlepiej ziołowego, na przykład rozmarynowego czy tymiankowego, dodaj 1⁄3 szklanki cukru, cztery łyżki soli oraz dwie łyżki musztardy. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia wszystkich składników. Układaj ogórki w półlitrowych słojach, każdą warstwę przesypując nasionami kopru. Do każdego słoja wlej szklankę sosu – jeśli trzeba, dolej wody do pełna. Zamknij słoje i włóż do lodówki. Sałatka jest gotowa po 24 godzinach. Podawaj mus łososiowy z sałatką w proporcji jedna porcja musu, dwie szklanki sałatki.

OBIADY


Makaron warzywny
Pokrojone w paski warzywa zastępują makaron zbożowy. Pokrój w cienkie paski dwie średnie cukinie, dwa kabaczki i trzy marchewki. W dużym rondlu rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć marchew i podsmażaj 3 minuty. Następnie dodaj kabaczek i cukinię. Smaż jeszcze 3-4 minuty. Wsyp świeże lub suszone zioła: bazylię, tymianek, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Makaron warzywny podawaj natychmiast. Znakomicie pasuje do kotletów z piersi indyka, plastrów kaczki lub kotletów jagnięcych.

reklama


Faijta z kurczaka
Pokrój pierś kurczaka w poprzek na plasterki grubości około centymetra. Włóż do szklanego pojemnika. Dodaj sześć łyżek sosu salsa (można kupić w supermarketach), sześć łyżek soku z limonki, sól i pieprz do smaku. Wlej taką ilość wody, by pokryła wszystkie składniki. Wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia wlej do dużego garnka płyn z marynaty i gotuj, aż zmniejszy objętość o połowę. Dodaj kawałki kurczaka. Kiedy mięso zbieleje, włóż pokrojone na cztery części czerwoną i zieloną paprykę (oczyszczone) oraz pociętą w talarki zeszkloną cebulę. Gotuj wszystko, mieszając drewnianą łyżką, aż płyn się wygotuje. Wtedy jeszcze raz zamieszaj i wyłóż kurczaka na półmisek. Podawaj z tortillą, sosem salsa i guacamole.

Odchudzanie bez wyrzeczeń
Dieta strefowa, znana też pod nazwą zone, jest zgodna z ludzkim kodem genetycznym. Proponowane w niej porcje (cegiełki) pozwalają wejść do Strefy, czyli metabolicznego stanu, w którym spalanie tkanki tłuszczowej zachodzi bezboleśnie i prawie automatycznie. A więc Strefa to dla doktora Barry’ego Searsa nie przestrzeń, tylko stan. Kiedy nasze ciało znakomicie wykorzystuje wszystkie składniki odżywcze, sprawnie je przerabia, bezszmerowo się oczyszcza, czujemy się zdrowe, pełne energii, nie odczuwamy znużenia, wszystko wydaje nam się łatwe do wykonania, to znaczy, że jesteśmy w strefie.

Masło z awokado

Awokado jest wspaniałym owocem, dostarczającym bardzo dobrej jakości tłuszczu, a poza tym ma witaminy i sole mineralne. Guacamole z awokado, które znakomicie zastępuje masło, przyrządza się bardzo łatwo. Weź dojrzałe awokado. Powinno być miękkie i nie mieć żadnych plam. W sklepie są zwykle twarde owoce. Trzeba je więc zawinąć w papier i odłożyć na dwa dni. Dojrzałe przekrój na pół, wyjmij pestkę i wygrzeb miąższ łyżką. To wygodniejszy sposób na pozbycie się skórki niż obieranie. Rozgnieć miąższ widelcem, dodaj sok z jednej cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Przechowuj w lodówce najwyżej przez trzy dni. 1 łyżka guacamole zawiera 2 cegiełki tłuszczowe.

Anna Ławniczak
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przeczytaj książkę „Dieta strefowa” Barry’ego Searsa i Billa Lawrena.

Źródło: Wróżka nr 10/2008
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl