SAŁATKI
Wakacyjna
Główkę sałaty lodowej lub zwykłej poskub na małe kawałki i włóż do miski. Weź słoiczek marynowanych buraczków odsącz i ułóż na sałacie w pierścień. Obierz dwie pomarańcze, usuń białą błonkę z zewnątrz i pokrój w plastry. Wyciśnij do małej miseczki sok z jednej limonki. Pokrój w plastry dwie rzodkiewki, zanurz w soku i układaj na przemian z plastrami pomarańczy na sałacie, tworząc pierścień wewnątrz pierścienia buraczków. Dwa czerwone jabłka umyj i wydrąż. Nie obierając, pokrój w plastry, zanurz w soku z limonki. Otwórz puszkę ananasa w plastrach, odsącz, pozostawiając sok. Ułóż pierścień z jabłek i ananasów na sałacie. Na koniec pokrój w poprzek dwa banany, zanurz w soku z limonki i ułóż w centrum. Posyp niesolonymi orzeszkami ziemnymi lub piniowymi. Pozostaw w lodówce przez godzinę. Sok z ananasów zmieszaj z trzema łyżkami majonezu. Polej sałatkę przed podaniem.
Mus łososiowy z ogórkiem
Weź 450 g wędzonego łososia, rozdrobnij i włóż do miksera wraz z 85 g chudego białego sera. Zmiksuj. Następnie dodaj posiekany pęczek koperku i zmiksuj ponownie. Opakowanie żelatyny rozpuść w ¼ szklanki wody i dodaj do łososia, delikatnie wymieszaj. Przełóż masę łososiową na głębszy półmisek lub do formy wysmarowanej oliwą. Przykryj i wstaw na noc do lodówki. Przygotuj sałatkę. Sześć świeżych ogórków pokrój na cienkie plasterki. Zmieszaj 21⁄2 szklanki ciepłej wody z 11⁄2 szklanki octu winnego, najlepiej ziołowego, na przykład rozmarynowego czy tymiankowego, dodaj 1⁄3 szklanki cukru, cztery łyżki soli oraz dwie łyżki musztardy. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia wszystkich składników. Układaj ogórki w półlitrowych słojach, każdą warstwę przesypując nasionami kopru. Do każdego słoja wlej szklankę sosu – jeśli trzeba, dolej wody do pełna. Zamknij słoje i włóż do lodówki. Sałatka jest gotowa po 24 godzinach. Podawaj mus łososiowy z sałatką w proporcji jedna porcja musu, dwie szklanki sałatki.
OBIADY
Makaron warzywny
Pokrojone w paski warzywa zastępują makaron zbożowy. Pokrój w cienkie paski dwie średnie cukinie, dwa kabaczki i trzy marchewki. W dużym rondlu rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć marchew i podsmażaj 3 minuty. Następnie dodaj kabaczek i cukinię. Smaż jeszcze 3-4 minuty. Wsyp świeże lub suszone zioła: bazylię, tymianek, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Makaron warzywny podawaj natychmiast. Znakomicie pasuje do kotletów z piersi indyka, plastrów kaczki lub kotletów jagnięcych.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.