Cebulowa rozgrzewka

Grillowane cebulki w glazurze balsamicznejGrillowane cebulki w glazurze balsamicznej
Kluczem do uzyskania idealnych słodkich cebulek jest wolne, równomierne pieczenie. Można piec je na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej na małym ogniu. Doskonałe są małe cebulki lub szalotki. Pozostawiając łupinę na cebuli, odetnij końce (od strony korzenia i szczypioru).

Przekrój cebulki w poprzek. Posmaruj oliwą, posyp solą i pieprzem. W płaskim rondelku na małym ogniu gotuj ocet balsamiczny, aż powstanie syrop. Grilluj cebule powoli, delikatnie obracając, aż pojawią się ciemne plamy. Na kilka minut przed zdjęciem z grilla posmaruj cebulki syropem z octu balsamicznego. Podawaj posmarowane resztą syropu.

Wykwintny flan z porów Umyte pory pokrój na drobne kawałki (najpierw wzdłuż) i duś na oliwie przez około 10 minut. Rozłóż do foremek, a te wstaw do większego żaroodpornego naczynia z wodą. Całe jaja ubij z mlekiem (3 jaja na około 0,5 l mleka), dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zalej masą pory i piecz w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Świetna przystawka lub dodatek do głównego dania.

Sałatka ze słodkiej cebuli
Słodkie odmiany cebuli zawierają tak niewiele siarki, że mają bardziej owocowy niż „cebulowy” smak. Dlatego doskonale nadają się do jedzenia na surowo. Cieniutkie piórka tej cebuli są chrupiące i nie wyciskają z oczu łez. Samo zdrowie!

Dużą słodką cebulę (np. odmiany Vidalia) pokrój w cieniutkie plasterki. Ułóż z nich kopczyk na środku talerza. Skrop obficie dobrą oliwą z oliwek i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Posyp delikatnie nasionami kopru włoskiego i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na około pół godziny. Podawaj ze świeżą chrupiącą bagietką z masłem.

reklama

Cebule faszerowaneCebule faszerowane
To fantastyczne, aromatyczne danie, które daje ogromne pole do popisu, cebula bowiem świetnie nadaje się do faszerowania, a składniki zależą tylko od naszej wyobraźni i smaku. Podaję kilka wariantów nadzienia. Przygotuj cebule do faszerowania. Mniej więcej jednakowe cebule obierz z łupiny, wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj kilka minut, wyjmij łyżką cedzakową, przelej zimną wodą i odsącz. Z każdej cebuli wydrąż wewnętrzne warstwy, pozostawiając 2-3 zewnętrzne.

Nadzienie z fasoli
Szklankę czerwonej fasolki z puszki zmiksuj z wydrążonymi środkami cebuli, świeżym rozmarynem, dopraw solą i pieprzem. Masą napełnij cebule i ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi i wiórkami masła. Zapiekaj w dobrze nagrzanym piekarniku przez około pół godziny.

Nadzienie z pieczarek
Drobno posiekane pieczarki podsmaż z posiekanymi wydrążonymi środkami cebul. Dodaj roztrzepane jajko, sporo posiekanej natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Nadzieniem napełnij cebule. Ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku około 45 minut. Świetne z ryżem i sałatką z cukinii z cytryną i koperkiem.

Nadzienie z wątróbek drobiowych
Wątróbki usmaż na maśle i drobno posiekaj. Wymieszaj z wydrążonymi i posiekanymi środkami cebul. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Nadzieniem napełnij cebule, na wierzch połóż wiórki masła i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj w dobrze nagrzanym piekarniku około pół godziny. Świetne z grzankami i sałatką z ogórków kwaszonych.


Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania.
Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
Fot. Stockfood/Free, Shutterstock.com

Źródło: Wróżka nr 3/2011
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl