Owocowe słodkości


Czereśniowe clafoutis 
Clafoutis to nic innego jak owoce w cieście. Wspaniałe na wczesnoletni podwieczorek lub słodkie przyjęcie w ogrodzie. 

Weź: •¾ kg dojrzałych ciemnych czereśni (bez pestek)•2 duże jajka zerówki •2 łyżki mąki •10 dag cukru pudru •½ filiżanki śmietany •5-6 łyżeczek mleka •½ kieliszka likieru wiśniowego lub wiśniówki 

Umyte i osuszone czereśnie ułóż w formie do tarty. Skrop je likierem wiśniowym, posyp delikatnie cukrem pudrem i wstaw na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 220°C. Ubij jajka, dodaj mąkę, cukier, mleko i śmietanę. Wymieszaj dokładnie. Czereśnie wyjmij z piekarnika, zmniejsz temperaturę do 175°C. Zalej owoce ciastem i piecz około 40 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Podawaj ciepłe, posypane delikatnie cukrem pudrem. 

Tartaletki owocowe 
Kruche ciasto zazwyczaj mam w zamrażalniku. Wystarczą świeże sezonowe owoce, torebka budyniu i pyszny deser gotowy.

Weź: •20 dag mąki •10 dag schłodzonego masła •2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią •szczyptę soli morskiej •budyń waniliowy •½ kg owoców: jagód, truskawek, malin lub borówek amerykańskich

Z mąki, masła, soli i cukru waniliowego zagnieć ciasto, dodając 2 łyżki zimnej wody. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Schłodzone ciasto podziel na 8-10 części i wyłóż nimi foremki do tartaletek. Z papieru do pieczenia wytnij krążki, przykryj nimi ciasto w foremkach i obciąż ziarenkami fasoli. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Gotowe i lekko wystudzone wyjmij z foremek, usuwając papier i fasolę. Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu i wystudź. Napełnij budyniem tartaletki i przybierz owocami.

reklama


Przepyszna beza cytrynowa ze śmietaną kokosową i owocami 
To iście królewski letni deser na specjalne okazje. Truskawkowo-malinowy aromat świeżych owoców znakomicie komponuje się z cytrynowym kremem i delikatną, lekko kwaskową bezą. Dodatek kokosowej bitej śmietany dopełnia harmonii smaków. 

Weź – na bezę: •5 białek z jajek zerówek •szklankę cukru kryształu •2 łyżki mąki ziemniaczanej •2 łyżki soku z cytryny
Na krem: •sok i skórkę otartą z 2 cytryn •5 żółtek •½ szklanki cukru kryształu •¼ kostki masła
Do dekoracji: •puszkę mleczka kokosowego dobrej jakości (minimum 60%) • truskawki (pokrojone na kawałki), poziomki lub maliny  

Nagrzej piekarnik do 120°C bez termoobiegu. Białka ubij na sztywną pianę, dodając partiami cukier, mąkę i sok z cytryny. Masę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem i uformuj okrągłą bezę mniej więcej o średnicy 25 cm. Piecz przez około 2 godziny, po czym odstaw do wystudzenia. W szklanej misce zmieszaj żółtka z sokiem, skórką z cytryny i cukrem. Miskę ustaw na garnku z wrzątkiem i podgrzewaj, mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj masło. Schłodzone mleczko kokosowe ubij mikserem jak bitą śmietanę, ewentualnie dodając odrobinę cukru. Upieczoną i wystudzoną bezę ułóż na paterze, polej kremem cytrynowym, udekoruj kokosową śmietaną i owocami.  

Mus porzeczkowo-truskawkowy 
Znakomity do naleśników lub klusek leniwych, bez mleka i śmietany. Kwaskowy i orzeźwiający.  

Weź: •½ kg truskawek •30 dag białych lub czerwonych porzeczek obranych z szypułek •3 łyżki cukru trzcinowego 

Owoce zmiksuj z cukrem. Mus jest gotowy do użycia. Można go przechować w lodówce do następnego dnia.  

Kisiel porzeczkowy  
Wspaniały leciutki podwieczorek. Prawdziwa słodka chwila.  

Weź: •filiżankę dojrzałych porzeczek •nieco cukru z trzciny cukrowej •4 łyżki mąki ziemniaczanej lub kuzu (alternatywny roślinny zagęstnik do kupienia w ekosklepach) •szklankę zimnej wody •litr wrzątku  

Porzeczki zmiksuj z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj do porzeczek. Wymieszaj. Powoli wlewaj wrzątek, ciągle mieszając. Można udekorować łyżeczką słodkiej śmietany.  

Urszula Duda-Szelińska 
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania. 
Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata. 
fot.: stockfood/free, shutterstock

Źródło: Wróżka, nr 6/2015
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl