Strona 2 z 2
Czereśniowe clafoutis
Clafoutis to nic innego jak owoce w cieście. Wspaniałe na wczesnoletni podwieczorek lub słodkie przyjęcie w ogrodzie.
Weź: •¾ kg dojrzałych ciemnych czereśni (bez pestek)•2 duże jajka zerówki •2 łyżki mąki •10 dag cukru pudru •½ filiżanki śmietany •5-6 łyżeczek mleka •½ kieliszka likieru wiśniowego lub wiśniówki
Umyte i osuszone czereśnie ułóż w formie do tarty. Skrop je likierem wiśniowym, posyp delikatnie cukrem pudrem i wstaw na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 220°C. Ubij jajka, dodaj mąkę, cukier, mleko i śmietanę. Wymieszaj dokładnie. Czereśnie wyjmij z piekarnika, zmniejsz temperaturę do 175°C. Zalej owoce ciastem i piecz około 40 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Podawaj ciepłe, posypane delikatnie cukrem pudrem.
Tartaletki owocowe
Kruche ciasto zazwyczaj mam w zamrażalniku. Wystarczą świeże sezonowe owoce, torebka budyniu i pyszny deser gotowy.
Weź: •20 dag mąki •10 dag schłodzonego masła •2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią •szczyptę soli morskiej •budyń waniliowy •½ kg owoców: jagód, truskawek, malin lub borówek amerykańskich
Z mąki, masła, soli i cukru waniliowego zagnieć ciasto, dodając 2 łyżki zimnej wody. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Schłodzone ciasto podziel na 8-10 części i wyłóż nimi foremki do tartaletek. Z papieru do pieczenia wytnij krążki, przykryj nimi ciasto w foremkach i obciąż ziarenkami fasoli. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Gotowe i lekko wystudzone wyjmij z foremek, usuwając papier i fasolę. Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu i wystudź. Napełnij budyniem tartaletki i przybierz owocami.
reklama
Przepyszna beza cytrynowa ze śmietaną kokosową i owocami
To iście królewski letni deser na specjalne okazje. Truskawkowo-malinowy aromat świeżych owoców znakomicie komponuje się z cytrynowym kremem i delikatną, lekko kwaskową bezą. Dodatek kokosowej bitej śmietany dopełnia harmonii smaków.
Weź – na bezę: •5 białek z jajek zerówek •szklankę cukru kryształu •2 łyżki mąki ziemniaczanej •2 łyżki soku z cytryny
Na krem: •sok i skórkę otartą z 2 cytryn •5 żółtek •½ szklanki cukru kryształu •¼ kostki masła
Do dekoracji: •puszkę mleczka kokosowego dobrej jakości (minimum 60%) • truskawki (pokrojone na kawałki), poziomki lub maliny
Nagrzej piekarnik do 120°C bez termoobiegu. Białka ubij na sztywną pianę, dodając partiami cukier, mąkę i sok z cytryny. Masę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem i uformuj okrągłą bezę mniej więcej o średnicy 25 cm. Piecz przez około 2 godziny, po czym odstaw do wystudzenia. W szklanej misce zmieszaj żółtka z sokiem, skórką z cytryny i cukrem. Miskę ustaw na garnku z wrzątkiem i podgrzewaj, mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj masło. Schłodzone mleczko kokosowe ubij mikserem jak bitą śmietanę, ewentualnie dodając odrobinę cukru. Upieczoną i wystudzoną bezę ułóż na paterze, polej kremem cytrynowym, udekoruj kokosową śmietaną i owocami.
Mus porzeczkowo-truskawkowy
Znakomity do naleśników lub klusek leniwych, bez mleka i śmietany. Kwaskowy i orzeźwiający.
Weź: •½ kg truskawek •30 dag białych lub czerwonych porzeczek obranych z szypułek •3 łyżki cukru trzcinowego
Owoce zmiksuj z cukrem. Mus jest gotowy do użycia. Można go przechować w lodówce do następnego dnia.
Kisiel porzeczkowy Wspaniały leciutki podwieczorek. Prawdziwa słodka chwila.
Weź: •filiżankę dojrzałych porzeczek •nieco cukru z trzciny cukrowej •4 łyżki mąki ziemniaczanej lub kuzu (alternatywny roślinny zagęstnik do kupienia w ekosklepach) •szklankę zimnej wody •litr wrzątku
Porzeczki zmiksuj z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj do porzeczek. Wymieszaj. Powoli wlewaj wrzątek, ciągle mieszając. Można udekorować łyżeczką słodkiej śmietany.
Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania.
Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
fot.: stockfood/free, shutterstock
dla zalogowanych użytkowników serwisu.