Różane party

Wchodzę do ogrodu i uderza mnie oszałamiający cierpko-słodki zapach róż. Przy ganku kwitną moje ulubione maleńkie pnące białe różyczki, zwane u nas w rodzinie „panienkami”. Świetnie nadają się na ozdoby i bukiety dla panien młodych.

Różane partySkoro mowa o pannach, to co i rusz słyszę wśród znajomych i przyjaciół o nowych wydarzeniach. Ktoś się zakochał, zaręczył, jakieś śluby, narodziny. Ktoś wyjeżdża, ktoś właśnie wraca po długiej nieobecności, imieniny, rocznice ślubów… Jednym słowem ruch w towarzystwie i okazja do letnich przyjęć.

Córka jednej z moich przyjaciółek właśnie wychodzi za mąż. Okazuje się, że młodzi chcą celebrować tradycyjne ogrodowe przyjęcie. Nam w to graj! Uwielbiamy garden party w romantycznym stylu. Wkrótce odbędą się zaręczyny w domu panny, a potem ślub i uroczysty poczęstunek weselny na otwartym powietrzu – wszystko z wielką pompą. Radziłyśmy wspólnie, jak to zrobić. Wpadłyśmy na pomysł przyjęcia dla „Różanej Panny”. Elegancki posiłek w porze obiadu, gdy dom przez otwarte okna patrzy na ogród pełen róż, a delikatny wiatr rozwiewa firanki i przynosi letnie zapachy…

Klucz do udanego przyjęcia to sprawianie gościom przyjemności. Odpowiedni wystrój stołu, kwiaty, muzyka. Świetnie dobrane dania, wina i desery. Zapomniane letnie cuda: chłodnik jabłkowy, mus kawowy z wiśniami, szampan z arbuzem… Wznieśmy toast za szczęśliwe życie!

Specjalny szampan do specjalnego toastu
Weź: •butelkę szampana (lub wina musującego) •1 dojrzały arbuz.

Z miąższu arbuza specjalną łyżeczką wykrój małe kulki i włóż je do wysokich szklanych, rozszerzających się górą pucharów. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem wyjmij z lodówki i uzupełnij szampanem.

reklama

Cielęcina pieczona po litewsku
Znakomita klasyczna pieczeń cielęca. Właśnie o tej porze roku bywa najlepsza.
Weź: •2,5 kg – 3 kg ładnej cielęciny z udźca •25 dag słoniny pokrojonej w słupki •1 łyżkę masła do smażenia •½ szklanki kwaśnej śmietany •łyżkę mąki (na suchą marynatę): •1 marchew •1 pietruszkę •1 dużą cebulę •½ selera •3 łyżki utłuczonej gorczycy.

Utrzyj na tarce marchew, pietruszkę, cebulę i seler, wymieszaj z gorczycą. Mięso umyj, oczyść z błon i nacieraj tak długo, aż zużyjesz całą marynatę. Potem włóż do miski, przykryj, przyciśnij denkiem i odstaw w zimne miejsce na 4-5 dni (w ciepłe dni na 2). Następnie pieczeń nasól, naszpikuj słoniną i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, z odrobiną masła i łyżką soku, który z siebie puściła podczas marynowania. W czasie pieczenia podlewaj wodą lub białym winem. Pod koniec wlej śmietanę, posyp mąką, aby obrumienić. Podawaj pokrojoną w plastry, ugarnirowaną jarzynami.

Chłodnik jabłkowy
Niezwykle atrakcyjna wersja letniej zupy. Jest odświeżająca i bardzo aromatyczna.
Weź (na 6-8 porcji): •½ kg zielonych jabłek •1 por •3-4 mączyste ziemniaki •1 kg młodych małych cukinii •½ l wywaru z jarzyn (może być z kostki) •½ l maślanki •2 łyżki soku z cytryny •szczyptę cynamonu •1 łyżeczkę kminku •4 łyżki uprażonych nasion sezamu •sos worcester (ewentualnie) •listki melisy lub mięty do dekoracji •sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Umyty por i cukinie potnij w plasterki, jabłka w ósemki i dokładnie usuń gniazda nasienne. Przygotowane warzywa i jabłka gotuj w wywarze z jarzyn około 10 minut, lekko przestudź i zmiksuj. Wymieszaj z maślanką. Dodaj sok cytrynowy. Przypraw solą, pieprzem, cynamonem i kminkiem, ewentualnie sosem worcester. Podawaj schłodzony, posypany ziarnami sezamu z kilkoma cieniutkimi plasterkami jabłka, udekorowany listkami mięty lub melisy.

Źródło: Wróżka nr 7/2012
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl