Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...
Pieprz syczuański ma właściwości zdrowotne i znieczulające, powstrzymuje rozmnażanie się bakterii. »
Porzeczki to wspaniały materiał na soki, wina, konfitury. Można dodawać je do ciast albo suszyć jak rodzynki. »
W maju na grzyby? To jak lepić bałwana we wrześniu, ktoś powie! Jednak prawdą jest, że grzyby można znaleźć i wiosną. »
Właśnie teraz, wiosną, mają bardzo delikatny, wykwintny smak! »
Pora pomyśleć o daniach wiosennych nie tylko z nazwy! »
Azjaci są miłośnikami dzikich i dziwnych warzyw, wiele roślin wykorzystują jako pokarm. »
Rdest to kilkanaście gatunków roślin. Są jadalne, trochę podobne do szczawiu, ale niekwaśne. »
Był w Polsce do XVIII wieku cenionym warzywem, z którego robiono zupę. Bez buraków!! »
Wiosna to wspaniały okres na robienie fermentowanych napojów. Szczególnie z ziół!! »
Jednym z symboli zbliżającej się wielkimi krokami wiosny są wierzbowe bazie. Mało kto jednak wie... »
Polska zima nie rozpieszcza miłośników dzikiej kuchni. Bardzo trudno wtedy o zielone sałatki... »
Zimą brakuje świeżych warzyw. Trzeba je wcześniej ususzyć lub zamrozić. Lub hodować na parapecie. »
Po czym poznać cebule nadające się do spożycia? Po tym, czy gryzą je myszy i norniki. »
Niecierpek jest rośliną jednoroczną, kwitnie w lecie. W Polsce występuje powszechnie. »
Czy wypada zjeść podarowany nam bukiet? Tak, ale potrzebna nam wiedza, które kwiaty są jadalne ;) »