Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...
Rdest to kilkanaście gatunków roślin. Są jadalne, trochę podobne do szczawiu, ale niekwaśne. »
Był w Polsce do XVIII wieku cenionym warzywem, z którego robiono zupę. Bez buraków!! »
Wiosna to wspaniały okres na robienie fermentowanych napojów. Szczególnie z ziół!! »
Jednym z symboli zbliżającej się wielkimi krokami wiosny są wierzbowe bazie. Mało kto jednak wie... »
Polska zima nie rozpieszcza miłośników dzikiej kuchni. Bardzo trudno wtedy o zielone sałatki... »
Potrawy gotowane w oliwie, klarowanym maśle lub domowym smalcu w niezbyt wysokiej temperaturze... »
Ewelina jest przekonana, że Kuchnia Pięciu Przemian jest pełna energii i miłości. »
Niech tylko mocniej przygrzeje słońce, noce przestaną być chłodne, ogrody, działki, parki... »
Wielkanoc to taki czas, kiedy zapominamy o dietach, cholesterolu, przesądach i mitach kulinarnych. Gotujemy i jemy! »
Do fondue pije się takie samo wino, jakiego używa się do przygotowania potrawy. »
Śledź, ta najsmaczniejsza z zakąsek, to jednocześnie symbol postu i umartwienia. »
Już sam kolor – ciepły, pomarańczowy – rozgrzewa i dodaje optymizmu. »
Jesień to czas zadumy i melancholii, a także kataru i przeziębień. W chińskiej teorii 5 przemian odpowiada jej metal i smak ostry. Odpowiednio skomponowane jedzenie pomoże nam przetrwać ją w dobrym humorze i zdrowiu. »
Lato, nawet mokre i burzowe, musi wreszcie dojrzeć, a wraz nim – owoce i warzywa. »
Pierwszy kosz grzybów działa jak narkotyk. Chcesz coraz więcej i więcej... »
Nie we wszystkich krajach grzyby wykorzystuje się w kuchni. W Holandii nie zbiera się grzybów. »
Lipcowy poranek. Stragany kolorowe, aż rwą oczy. Owoce pełni lata. »