Różdżka życia

Różdżka życia Wystarczy dużo słońca

Nie jest specjalnie wymagającą rośliną. Najbardziej lubi słoneczne, wapienne wzgórza greckich wysepek rozsianych po Morzu Egejskim (u nas najlepiej czuje się w doniczkowych ziołowych ogródkach lub na jasnej, osłoniętej przed wiatrem rabatce).

Wybraliśmy się na jedną z nich – Symi – słynącą z naturalnych gąbek, które poławiacze do dziś wyciągają z głębin, nurkując na kilkadziesiąt metrów. Port, jak to port, pachniał rybami, wokół tawerny, koty plączące się pod stolikami, stragany obwieszone wyciągniętymi z morza stworzeniami.

Wśród nich jeden z innej bajki. Domek i sklepik czarownika. Wraz z rodziną starszy pan przez całe lato i jesień chodzi po górach i zbiera lecznicze rośliny. Trafiliśmy do niego biorąc nos za przewodnika, bo stragan, on sam i jego żona roztaczali rzeczywiście woń niezwykłą – świeżych, nagrzanych słońcem ziół. Powiązane w bukiety zwisały z sufitu majeranki, bazylie, lawendy, mięty, cudowne miodowe tymianki. Najbardziej jednak pachniała właśnie ona – szałwia – prześliczna roślina z fioletowymi kwiatami o korzennym, ostrym aromacie.

Przywiozłam do Polski ogromny krzak. Przez pierwsze dni mąż nie mógł spać w nocy. Wyniosłam więc suszkę do kuchni (poza garstką listków, które wsypałam do woreczka i włożyłam do szuflady z bielizną), gałązki powkładałam na półki z jedzeniem. W ten sposób dość radykalnie zakończyłam wojnę z komarami, muchami i mrówkami, które zawsze próbowały z lasu wprowadzić się jesienią do domu. Wyniósł się nawet pająk, choć całe lato spędził za doniczką na oknie. A kuchnia? Cóż, pachnie jak domek zielarza na wyspie Symi.

reklama

Aromatyczne przepisy

Dla smaku

Myszka z szałwii
Przygotuj gęste ciasto naleśnikowe. Zanurzaj w nim świeże liście szałwii i smaż na głębokim tłuszczu.
Smaczne zarówno z cukrem pudrem, jak i z solą i mielonym pieprzem.

Saltimbocca
Weź: 8 małych kawałków cielęciny,
8 plasterków wędzonej szynki,
8 dużych świeżych liści szałwii,
pieprz czarny mielony, 1 łyżkę oliwy,
3 łyżki masła, szklaneczkę porto.
Kawałki cielęciny rozbij na cienkie plastry, na każdym połóż plasterek
szynki i liść szałwii. Oprósz pieprzem, zawiń w rulonik i zepnij wykałaczką.
Smaż mięso na oliwie i maśle, aż zbrązowieje. Wlej porto i duś 10-15 minut. Wyśmienite z makaronem.

Na słodko
Młode listki wymieszaj ze śmietanką (36%), cukrem i pokrojoną pomarańczą. Deser, że palce lizać!

Dla zdrowia

Kąpiel lecznicza
Zalej 6 czubatych łyżek suszonej szałwii 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj 2-3 minuty,
odstaw na 20 minut. Przecedź i wlej do wanny z ciepłą wodą.

Szałwia po norwesku
Kilka listków szałwii zaparz w szklance mleka przez 10 minut. Do ostudzonego mleka można dodać odrobinę miodu lipowego lub ze spadzi jodłowej.
Ten popularny w Norwegii napój dezynfekuje gardło i nawilża.

Herbatka
Zalej łyżeczkę suszonych ziół szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na 5 minut. Przecedź i wypij.

Wino
Weź woreczek suszonych listków szałwii (200 g), 2 litry białego wytrawnego wina, buteleczkę spirytusu (100 ml). Liście szałwii zalej alkoholem, maceruj przez 10 dni, przecedź i zlej do butelek. Trzymaj w ciemnym i chłodnym miejscu. Pij 3 razy dziennie po kieliszku. Zawsze po jedzeniu.

Joanna Halena

Źródło: Wróżka nr 12/2008
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl