Co jadał Jezus

Takie właśnie pytania zadał sobie pewnego dnia Don Colbert, amerykański lekarz domowy, autor książek o zdrowym odżywianiu, gorliwy chrześcijanin. Zwykle gdy prosił swoich pacjentów, aby przeszli na dietę i przestali pochłaniać hamburgery, popijając je słodzonymi napojami, słyszał zawsze to samo pytanie: „To co ja będę jadł?”.

Co jadał Jezus? W końcu lekarz znalazł odpowiedź. Po latach studiowania Biblii napisał książkę „Co mógłby jeść Jezus Chrystus?”, która natychmiast stała się bestsellerem. Autor dochodzi w niej do wniosku, że jeżeli Jezus jest dla nas wzorcem w każdej dziedzinie życia, to powinniśmy także brać z niego przykład w układaniu swojej codziennej diety. Tylko czy to dzisiaj możliwe?

Chrystus na pewno nie był wegetarianinem. W Księdze Rodzaju czytamy, że zamysł Boga był taki, aby ludzkość nie spożywała mięsa. Od Adama do Noego ludzie byli ścisłymi wegetarianami i dożywali około 1000 lat. Po potopie Bóg dopuścił spożywanie mięsa. Colbert przekonuje, że gdybyśmy jadali to, co Chrystus, bylibyśmy zdrowsi. Ważne jest także, żeby dzielić posiłek z innymi. Jezus nie jadał w samotności, zawsze biesiadował w towarzystwie apostołów, wyznawców i zwykłych ludzi.

W czasach biblijnych nie każdego dnia objadano się do syta. Było to dozwolone wyłącznie podczas uczt i świąt. Styl życia też nie przypominał naszego. Jezus był zapamiętałym piechurem. Podczas swoich wędrówek przebył trasę o długości równej obwodowi ziemi. Dziennie przemierzał 20-30 kilometrów, a przez trzy ostatnie lata życia zrobił ich około 5 tysięcy.

reklama

Czerwony gulasz


To potrawa, dla której Ezaw zrzekł się przywileju pierworództwa na korzyść Jakuba. Szklankę czerwonej soczewicy oraz szklankę dowolnych roślin strączkowych, na przykład białej fasoli lub grochu (moczonych wcześniej co najmniej przez dwanaście godzin), wrzuć do gorącej wody. Gotuj z dodatkiem rozdrobnionego czosnku, można dodać też majeranek, kminek czy cząber.

Sos do sałatek według Dona ColbertaSos do sałatek według Dona Colberta

Weź:

  • łyżek oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia)
  • łyżki octu jabłkowego
  • łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli niskojodowanej
  • 1-2 ząbki wyciśniętego czosnku

Wszystko razem dobrze wymieszaj.

Źródło: Wróżka nr 12/2005
Tagi:
Już w kioskach: 2020


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020