Odchudzanie z głową

Liściasta apteka

• Kapusta zawiera silne przeciwutleniacze o działaniu ochronnym w chorobie nowotworowej. Przeciwdziała też wypadaniu włosów, łojotokowi, miażdżycy, poprawia pracę serca, wydala z organizmu nadmiar płynów, zapobiega kamicy nerek i pomaga w jej leczeniu.
• Zmiażdżona i zmacerowana olejem, może być stosowana w postaci okładów na żylaki, owrzodzenia żylakowe, obrzęki stawów oraz zakrzepowe zapalenie żył.
• Okłady z kapusty regenerują naskórek i skórę, maseczki ze zmiażdżonych liści są pomocne w leczeniu zatok przynosowych. Okłady z kiszonej kapusty (zmiażdżonej i zalanej olejem) leczą odmrożenia i bóle stawów.
• Przypuszcza się, że najaktywniejszym składnikiem kapusty jest witamina U, której budowa nie została jeszcze ostatecznie ustalona. Jednak wiadomo, że stanowi cenny środek leczniczy w schorzeniach sercowo-naczyniowych i chorobach układu pokarmowego, zwłaszcza wrzodowych.
• Świeża kapusta ma właściwości robakobójcze, dezynfekuje i ułatwia gojenie ran, oparzeń.



Przepis na niskokaloryczny bigos pieczony

Weź: po równo kapusty słodkiej i kiszonej, dowolne mięso. Ponadto: powidła śliwkowe lub śliwki suszone, pieczarki, przyprawy, czerwone wino.
Kawałki mięsa uduś w sosie własnym, dopraw solą, pieprzem. Na sosie podduś poszatkowaną słodką kapustę z pokrojonymi pieczarkami, doprawiając liściem laurowym, białym pieprzem, zielem angielskim, kminkiem, jałowcem. Pod koniec dodaj do smaku powidła lub śliwki. Na patelni – w małej ilości tłuszczu – smaż pokrojoną kiszoną kapustę, aż zbrązowieje (w miarę odparowywania podlewaj wodą lub bulionem). Połącz wszystko, wlej wino, wymieszaj, dopraw do smaku, włóż do żaroodpornego naczynia, upiecz jak pasztet.

reklama



Kapusta wcale nie jest pusta

100 g warzywka zawiera 20 kilokalorii. Zarówno słodka, jak i kiszona przyspiesza przemianę materii, zwiększa aktywność przewodu pokarmowego. Zawiera dużo białka, witaminy C, prowitaminę A (karoteny), witaminy z grupy B, PP, K, U, związki przeciwnowotworowe, biopierwiastki, sole potasu, wapnia, fosforu i siarki.



Nie tylko na kaca

• sok z kapusty kwaszonej to cenny napój wielowitaminowy wzmacniający wydzielanie soków trawiennych; działa wzmacniająco na wątrobę, żołądek i śledzionę, poprawia apetyt, pomaga przy zaparciach, łagodzi skutki ukąszeń owadów, bóle reumatyczne, oczyszcza drogi oddechowe przy anginach, bronchitach i astmie;
• świeży sok z białej kapusty działa leczniczo na wrzody żołądka i dwunastnicy;
• sok z kapusty z dodatkiem miodu polecany jest przy kaszlu i chrypce.


tekst: Alicja Sienkiewicz
ilustr.: Edyta Banach-Rudzik

Źródło: Wróżka nr 3/2004
Tagi:
Komentarzy: 1
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl