Pogotowie ryżowe

Kompresy dla zdrowia

Ryżowo-imbirowy pomoże zwalczyć kaszel i wypędzić grypę. Używamy go zamiast nacierania spirytusem lub maścią kamforową. Utrzyj pół szklanki ugotowanego ryżu (w moździerzu albo w makutrze), tak by powstała pasta. Zetrzyj na tarce taką samą ilość świeżego imbiru i wymieszaj z ryżem. Połóż mieszankę na płatek gazy i przyłóż na klatkę piersiową. Przykryj cienkim ręcznikiem. Trzymaj kompres przynajmniej przez pół godziny, choć lepiej zostawić go na dłużej, nawet kilka godzin.

Plaster na stłuczenia, skaleczenia i opuchliznę. Ugotuj pół szklanki brązowego ryżu, wystudź i utrzyj na pastę. Weź porcję pasty potrzebną do przykrycia zmienionego miejsca i dodaj do niej taką samą ilość pasty miso. Wymieszaj i przyłóż. Plaster można też zrobić bez miso z samego, tym razem surowego, ryżu. Weź garść ryżu, rozdrobnij w moździerzu lub zmiel w młynku. Dodaj trochę wody, żeby powstała gęsta papka. Przyłóż na zmienione miejsce i obwiąż kawałkiem bawełny. Potrzymaj plaster tak długo, jak możesz.

Herbatki ryżowe


Odchudzająca. Likwiduje zastoje, które sprzyjają nadwadze. W czasie kuracji herbatkę trzeba pić codziennie przez 3 dni. Potem okazjonalnie, kiedy jest nam zimno lub czujemy się ociężali. Szklankę brązowego ryżu praż wolno na suchej patelni, aż stanie się zupełnie czarny. Wtedy wsyp go do dwóch szklanek gotującej się wody. Po minucie przykręć gaz i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie odcedź i pij gorącą herbatkę. Jeśli bardzo marzniesz, dodaj do napoju szczyptę soli morskiej i kilka kropli soku wyciśniętego ze świeżego imbiru.

Rozgrzewająca z imbirem. W Azji leczy się nią grypę i przeziębienie oraz kłopoty trawienne. Napój pobudza krążenie i łagodzi ból gardła. Jeśli cierpisz na chorobę lokomocyjną, wypij kilka łyków tej herbatki przed podróżą. Upraż szklankę surowego brązowego ryżu. Na jedną herbatkę potrzeba tylko jedną łyżeczkę, ale prażony ryż ma przyjemny orzechowy smak i można go jeść na przekąskę, na przykład z dodatkiem szczypiorku. Można go przechowywać do tygodnia w ceramicznej lub drewnianej miseczce. Zagotuj szklankę wody. Dodaj łyżeczkę uprażonego ryżu i mały kawałek świeżego imbiru. Gotuj przez minutę, następnie odcedź, wystudź i wypij.


Tekst: Anna Ławniczak



Gatunki ryżu


Podstawowe rozróżnienie to pełnoziarnisty, czyli brązowy, i łuskany lub polerowany, czyli biały. Bardziej wartościowy jest ten brązowy. Jednak osobom mającym kłopoty z trawieniem Chińczycy, Japończycy i Hindusi zalecają jeść ryż mieszany: dwie trzecie białego, jedną trzecią brązowego. Kolejne kryterium podziału to kształt: ryż może być długi, krótki, okrągły. Jest też ryż basmati, ryż czerwony i ryż słodki. Nie wszystkie gatunki są w Polsce popularne. Tych rzadziej spotykanych szukaj w sklepach ekologicznych, wegetariańskich i ze zdrową żywnością lub na stoiskach z jedzeniem orientalnym.

Długoziarnisty.
Najłatwiejszy do ugotowania na sypko, bo najmniej się klei. Chińczycy uważają, że wzmacnia żołądek i doenergetyzowuje płuca. Jest pełnoziarnisty oraz łuskany.

Okrągły.
Ma drobne, rzeczywiście niemal okrągłe ziarenka. Niełuskany jest wyjątkowo bogaty w witaminę B1 i B2 oraz żelazo. Medycyna chińska poleca go zwłaszcza osobom, które mają kłopoty z trawieniem.

Basmati.
Uznawany jest za najbardziej wartościowy. Ma delikatny smak i wyjątkowo miły zapach, stąd jego częsta obecność w przepisach kulinarnych.

Dziki.
To tak naprawdę bardziej krewniak owsa niż ryżu. Rośnie w Ameryce Północnej. Jadali go kiedyś Indianie. Zawiera więcej białek i minerałów niż inne gatunki ryżu. Medycyna chińska przypisuje mu korzystne działanie na pęcherz i nerki. Zapobiega obrzękom, bo usuwa nadmiar wody.

Czerwony.
Równie wartościowy, jak basmati. Smaczny, a dodatkowo urozmaica potrawy kolorystycznie.

Jaśminowy.
To gatunek polerowany, ale nadaje daniom niepowtarzalny smak i lekki jaśminowy zapach. Raczej do jedzenia niż zabiegów leczniczych.

Kleisty.
To odmiana okrągłego ryżu z Tajlandii i Laosu. Zawiera sporo skrobi, dlatego rozgotowany – skleja się. Może być biały, polerowany lub czarny w łupinkach. Ryż kleisty dobry jest dla osób, które mają kłopoty z trawieniem.

reklama
Źródło: Wróżka nr 11/2008
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl