Bycza terapia

A także zwiększy odporność na zmęczenie, ułatwi myślenie oraz zapamiętywanie.

Bycza terapia O kimś w wyśmienitej formie nie bez przyczyny mówi się, że jest silny jak byk. Termin „bycza terapia” wymyślili naukowcy Tiedemann i Gmelin w 1827 roku, gdy odkryli jeden z głównych aminokwasów budujących białko mięśni – taurynę (po łacinie taurus to „byk”), która regeneruje siły i zapobiega zmęczeniu. Na czym polega sekret wzmacniającej diety? Opiera się ona na mięsie, rybach, nabiale, soku z hawajskich owoców noni i guarany – wyciągu z owoców krzewu z Ameryki Południowej. Dodatkowo wspomagamy się miodami, syropami i konfiturami.

Warto wiedzieć

  • Nabiał i mięsa jedz zawsze z warzywami lub owocami, bo takie połączenie ułatwia przyswajanie witamin i potrzebnej mózgowi glukozy.
  • Razem z rybą warto mieć na talerzu sałatkę pokropioną octem winnym, który pozwala przyswoić więcej rybiego białka.
  • Do kanapek i potraw dosypuj zarodki pszenne oraz otręby pszenne i owsiane (zmieszane w równych częściach), do surówek i sałatek warzywnych dodawaj też kiełki.
  • Lekka białkowa przekąska wieczorna, np. jogurt lub budyń, zapewni Ci zdrowy sen.
  • Zjadaj dziennie 1 łyżeczkę drożdży piwnych z ciepłym mlekiem, bo mają witaminy z grupy B niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu.
  • Do słodzenia, jeśli to możliwe, używaj miodów, konfitury różanej, syropów lub brązowego cukru.

 

reklama
Źródło: Wróżka nr 4/2005
Tagi:

Zobacz także

Kropelki słońca - właściwości witaminy D

Kropelki słońca - właściwości witaminy D

Do niedawna traktowana z przymrużeniem oka i podawana w kropelkach co najwyżej małym dzieciom – witamina D przeżywa renesans. Co w niej takiego niezwykłego? »

Ajurweda na wzmocnienie odporności

Ajurweda na wzmocnienie odporności

Jak skutecznie zwalczyć infekcje i wzmocnić nasz organizm? »

Odporność: hartowanie rosołem

Odporność: hartowanie rosołem

Jedni hartują się lodowatą wodą, inni łykają witaminy. A może tej zimy spróbować czegoś innego? Na przykład, zgodnie ze starą tradycją, gotować rosół? »

Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 2/2019