Napój życia

Bąbelki na zdrowie

Nie tylko 70 procent powierzchni Ziemi stanowi woda. Każdy człowiek składa się w ponad 50 procentach z wody. Aż chciałoby się powiedzieć: z wody powstałeś i w wodę się obrócisz. Ale nie każdy może pić ją bez umiaru! Osoby cierpiące na nadkwasotę powinny ograniczyć spożycie wody wysokozmineralizowanej z dużą zawartością wodorowęglanów. Z kolei osoby narażone na wzrost ciśnienia tętniczego powinny unikać wody o większej zawartości sodu. A co z bąbelkami? Przyjemnie musują, pobudzają kubeczki smakowe i orzeźwiają. Lubimy je w wodzie, ale… często ich unikamy. Zupełnie niepotrzebnie.

– Woda gazowana jest przecież o wiele smaczniejsza niż niegazowana. Gazowanej powinny unikać jedynie osoby z chorym gardłem oraz cierpiące na nadkwasotę – tłumaczy Tadeusz Wojtaszek. Ile pić? Rada Promocji Zdrowego Żywienia zaleca picie około 1-1,5 litra wody mineralnej każdego dnia. Oczywiście możesz potrzebować jej więcej w zależności od wilgotności powietrza, temperatury otoczenia czy aktywności fizycznej. Nigdy jednak nie wmuszaj w siebie wody, pij tylko tyle, ile potrzebujesz. Zbyt duże ilości płynu wypite naraz niepotrzebnie obciążają układ krążenia. Lepiej wzorem znanych modelek nosić ze sobą małą butelkę mineralnej i popijać ją małymi łykami.

Bakterie ukryte w smaku

Jaki smak ma woda? Oto jest pytanie! I czy woda cytrynowa, grejpfrutowa, malinowa albo truskawkowa jest nadal wodą? – Jeśli woda nie zawiera przynajmniej 50 mg magnezu i 100 mg wapnia, jest tylko płynem – tłumaczy Tadeusz Wojtaszek. Dlatego nie dajmy się skusić egzotycznym smakom. Najpierw uważnie przeczytajmy etykietę i wybierzmy tę wodę, która ma najlepsze parametry. Pamiętajmy też, że cudowna i tak często podkreślana przez dietetyków właściwość wody – 0 kalorii – nie odnosi się do tak zwanych wód smakowych, ponieważ zawierają one często substancje słodzące. Wody aromatyzowane są też o wiele mniej trwałe od czystych wód. Po otwarciu należy je przechowywać w lodówce i to najwyżej 48 godzin, cukry i aromaty są bowiem świetną pożywką dla bakterii.

reklama

Z dobrej wody dobra zupa

Źródlana, mineralna, kranówka. Która jest najlepsza? – A to zależy, do czego! – odpowiada Tadeusz Wojtaszek. – Jeśli potrzebujemy wody do przygotowania dobrej zupy, najlepiej sprawdzi się woda źródlana lub kranówka. Obie są podobnej jakości – tłumaczy. – Ponieważ zawierają niewiele składników mineralnych, są bardzo chłonne i szybciej wydobywają składniki odżywcze z surowców, z których przygotowujemy potrawy.

Dzięki temu zupa staje się bardziej wartościowa. Do gaszenia pragnienia nadają się wody średniozmineralizowane: posiadają pewne ilości składników mineralnych, więc nie wypłukują ich z organizmu i dzięki temu nie naruszają jego bilansu wodno-elektrolitowego. Natomiast jeśli chcemy, żeby pita woda miała dodatkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, powinniśmy wybrać wody wysokozmineralizowane, które są najbardziej wartościowe dla naszego organizmu. Ot i cała filozofia. Pić, nie umierać!

Napój życia - woda!Woda rozłożona na minerały

Jakie składniki powinna zawierać dobra woda? Oto przegląd najważniejszych minerałów:

Magnez. Odpowiada za pracę układów immunologicznego, nerwowego i mięśniowego. Działa antystresowo, zapobiega nowotworom.
Optymalna ilość: minimum 100 mg/dm3
Wapń. Wzmacnia układ kostny, zapobiega osteoporozie, wpływa korzystnie na przemianę materii i wzmacnia aktywność układu mięśniowo-nerwowego.
Optymalna ilość: minimum 200 mg/dm3
Wodorowęglany. Neutralizują kwasy żołądkowe. Korzystnie wpływają na organizm człowieka w początkowych stadiach cukrzycy.
Optymalna ilość: minimum 1000 mg/dm3
Sód. Wpływa na gospodarkę wodną organizmu, między innymi zapobiega odwodnieniu. Poprawia samopoczucie i wydolność organizmu.
Optymalna ilość: minimum 200 mg/dm3

Jak oszczędzać wodę w kuchni?

Jedna trzecia ludzkości cierpi na niedostatek wody. Dlatego – choć na co dzień nam jej nie brakuje – szanuj każdą kroplę.

  1. Nie wylewaj wody. Jeśli możesz, użyj jej ponownie, na przykład do podlewania lub sprzątania.
  2. Jeśli woda z kranu kapie z częstotliwością jednej kropli na sekundę, to rocznie w ten sposób marnuje się ponad 11 tys. litrów! Zlikwiduj wszystkie przecieki, uszczelnij krany.
  3. Korzystaj z pralki i zmywarki tylko wtedy, kiedy są pełne.
  4. Zmywaj naczynia z głową. Napełnij jedną komorę wodą z płynem, w drugiej spłukuj naczynia pod niewielkim strumieniem.
  5. Nie używaj wody do rozmrażania. Jedzenie odmrażaj powoli lub w mikrofalówce.

Marta Mońko

Za pomoc i konsultację dziękuję Tadeuszowi Wojtaszkowi, ekspertowi programu
„Woda dla zdrowia” (https://www.wodadlazdrowia.pl)
Źródło: Wróżka nr 6/2009
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl