Malina i jej siostra jeżyna – dwie podobne i spokrewnione rośliny. Pierwsza o owocach czerwonych, owocuje zwykle w lipcu, druga o owocach czarnych, kilka tygodni później. Obie należą do rodzaju Rubus.

Malina właściwa (Rubus idaeus) w kulturze Słowian była owocem ważnym i cenionym. Chyba we wszystkich słowiańskich językach nosi tę samą nazwę – malina lub malyna. Dawniej maliny zbierano na konfitury oraz soki, które służyły też jako lekarstwo.
Soku najlepiej dolać do czarnej herbaty, podziała rozgrzewająco i napotnie. Natomiast herbatka z liści ma działanie przeciwzapalne, stymulujące i ściągające. Zimą doskonała jest herbatka z badyli malin. Kroi się je na kilkumilimetrowe kawałki i zalewa wrzątkiem. Wiosną można też jeść obrane ze skórki młode łodygi (tak robili Indianie Cree).
Malina kamionka (Rubus saxatilis), nazywana także kościanką, jest płożącą się byliną występującą w nizinnych lasach mieszanych. Niska i niepozorna, łatwo ją przeoczyć. Jej owoce są bardzo kwaśne.
Malina moroszka (Rubus chamaemorus) jest rzadkim gatunkiem występującym u nas na kilkunastu torfowiskach, głównie na północy i w Sudetach. Jest pod ochroną. Jej żółte owoce, słodkie i soczyste, bardzo cenią Skandynawowie, Rosjanie i Eskimosi. Lapończycy przechowywali ich zapasy pod śniegiem w skórach bądź beczkach, często łączone z tłuszczem foki lub cukrem. Klasyfikacja jeżyn jest niezwykle zagmatwana. Dla wygody większość gatunków grupuje się w jeden zbiorowy Rubus fruticosus agg. Owoce jeżyn są smaczne na surowo. Robi się z nich również wyśmienite przetwory.
Poszczególne gatunki różnią się smakiem, porą owocowania i siedliskiem. Najwcześniej (w końcu lipca) owocuje jeżyna wzniesiona Rubus nessensis (R. suberectus). Można ją spotkać w prześwietleniach borów mieszanych i olszyn oraz na skrajach lasów. Najpóźniej (wrzesień-październik) owocują drobne płożące gatunki spotykane w lasach bukowych na południu, między innymi jeżyna gruczołowata (Rubus hirtus). Smaczne owoce ma też najczęściej występująca w Polsce – nawet w miastach, na torowiskach i przydrożach – jeżyna popielica (Rubus caesius). W okolicach Pleszewa (Wielkopolska) nazywano ją wężówką, a w okolicach Krakowa popieliną lub popieluchą. Z suszonych liści jeżyn można parzyć herbatkę. Młode pędy są jadalne na surowo, trzeba je tylko obrać. Całą roślina ma działanie ściągające, często stosuje się ją przy biegunkach.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.