• 500 g zielonej soczewicy 
 • 100 g boczku
 • 2 cebule 
 • 2 łodygi selera naciowego 
 • puszka pomidorów w zalewie 
 • 1,5 litra bulionu 
 • 500 g surowej kiełbasy polskiej 
 • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 
 • 1 łyżka masła 
 • sól, pieprz 
Namocz soczewicę w letniej wodzie (najlepiej zrobić to poprzedniego dnia). Pokrój boczek w paseczki, posiekaj cebulę, drobno pokrój seler, widelcem rozgnieć pomidory w zalewie. Na łyżce oliwy przesmaż boczek, dodaj cebulę, kiedy się zezłoci, wrzuć seler. Podduś kilka minut. Dodaj odsączoną soczewicę i pomidory, zalej ciepłym bulionem, przykryj i gotuj godzinę na bardzo małym ogniu. Pokrój kiełbasę na 2-centymetrowe kawałki i przesmaż na 2 łyżkach oliwy, aż będzie chrupiąca. Przed końcem gotowania dopraw soczewicę solą i pieprzem oraz łyżką masła. Wymieszaj z kiełbaskami. Podawaj ze świeżą ciabatą.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.