Risotto z grzybami suszonymi

Risotto z grzybami suszonymi• 350 g ryżu do risotta (carnaroli lub arborio)
• 125 g masła
• 1 drobno posiekana cebula (zwykła złota)
• 1 szklanka białego wina wytrawnego (lub półwytrawnego)
• 50-70 g grzybów suszonych
• około 1,5 l bulionu grzybowego
• pieprz świeżo mielony
• 50 g utartego parmezanu (może też być pecorino lub grana padano)
• natka pietruszki albo świeży tymianek

W bulionie grzybowym ugotuj grzyby połamane na mniejsze (ale nie całkiem małe!) kawałki. W rondlu roztop 100 g masła. Wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż, mieszając, aż się zeszkli. Dodaj ryż. Podduś, mieszając, aż się zeszkli. Wlej wino, mieszaj, aż ryż wchłonie wino. Mieszając, stopniowo wlewaj bulion razem z grzybami. Po około 15-20 minutach dopraw pieprzem, startym parmezanem i pozostałym masłem. Przykryj na 3-5 minut. Posiekaj drobno pietruszkę lub tymianek. Wyłóż risotto na talerze. Obsyp posiekaną zieleniną i płatkami parmezanu. Podawaj z winem, które dodałaś do risotta. Do potraw dodawaj tylko takie wino, które chciałabyś wypić. Nie psuj jedzenia niedobrym winem!

reklama
404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.

Źródło: Wróżka nr 3/2010
Tagi:
Już w kioskach: 10/2025

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka