Karnawał czas zacząć

Plan karnawałowej imprezy domowej

7 dni przed: tworzymy menu.
6 dni przed: idziemy po zakupy (najlepsze są bazarki). Kupujemy produkty z dłuższym terminem przydatności i składniki, na przykład na bigos.
5 dni przed: przygotowujemy bigos, który powinien przegryzać się kilka dni.
4 dni przed: przyrządzamy śledzie i marynaty.
3 dni przed: smażymy faworki i pieczemy kruche ciasta (spokojnie mogą poleżeć).
2–1 dni przed: uzupełniamy listę zakupów, a następnie kroimy, siekamy, dusimy, smażymy, pieczemy – sałatki, sosy, mięsa.
W dniu imprezy: mrozimy alkohole, robimy lód do drinków i wprowadzamy się w szampański nastrój.

A jeśli cierpi się na chroniczny brak czasu, zawsze można skorzystać z gotowych półproduktów: ciasto francuskie, posiekane świeże warzywa, mrożonki kupimy w każdym markecie. Można również skorzystać z pomocy firm cateringowych.



Kulebiak ze szpinakiem i sosem holenderskim

Składniki:
• 800 g łososia lub sandacza (filet)
• 300 g szpinaku (może być mrożony)
• 2 cebule • kilka ząbków czosnku
• 1 rolka mrożonego ciasta francuskiego
• 1 kubek śmietany • parmezan
• oliwa • masło • jajko • woda • świeżo zmielony pieprz, sól

Sos:
• 1 kostka masła • 4 żółtka • odrobina wina białego • sok z 1 cytryny • pieprz, sól • 1/2 papryczki chilli

Sposób przygotowania:
Z ryby zdjąć skórę. Jeżeli filet jest mrożony – skropić go sokiem z cytryny. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, szpinak. Podlać śmietaną i doprawić. Wystudzić. Wymieszać z drobno startym parmezanem. Na rozwałkowane ciasto nałożyć warstwę szpinaku, następnie rybę i ponownie szpinak. Zawinąć i zlepić końce jak pieroga. Przełożyć na blachę wysmarowaną masłem. Wierzch kulebiaka posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą. Zrobić w nim dwie dziurki. Piec w temperaturze 200°C mniej więcej kwadrans. Zrobić sos. Żółtka ubić z białym winem, sokiem z cytryny, pieprzem, solą i posiekanym chilli, podlewając klarowanym masłem. Sos powinien mieć konsystencję emulsji i być w smaku lekko kwaskowaty. Podawać do kulebiaka w sosjerce.



Drink jabłkowy z żubrówką

W dowolnych proporcjach wlać do szklanki: żubrówkę, sok jabłkowy i sprite’a. Dopełnić lodem.

Orzeźwiające piwo

Do poziomu 1/4 wysokiej szklanki wlać schłodzoną lemoniadę, a resztę uzupełnić zimnym piwem.



Śledź z ikrą
(dla jednej osoby)

Składniki:
• 1 śledź z solanki (tuszki z ikrą i mleczem)
• 1 nieduża cebula, na przykład cukrowa
• 1 spory korniszon lub 1 łyżeczka kaparów
• 2-3 suszone pomidory
• odrobina oliwy
• świeżo zmielony pieprz
• sałata

Sposób przygotowania:
Ze śledzia zdjąć skórę, wypatroszyć, wyjąć ości, a mlecz i ikrę odłożyć. Filet wymoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia odsączyć i zwinąć. Przygotować warzywa. Cebulę, pomidory i korniszona lub kapary posiekać. Do mlecza i ikry dodać oliwę, pieprz i wymieszać. Na talerzu obok liści sałaty ułożyć śledzia, na nim cebulę, korniszona lub kapary, a na końcu pomidory. Polać przygotowanym sosem z mlecza i ikry. Udekorować źdźbłem szczypioru.

reklama
Źródło: Wróżka nr 1/2010
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl