Helena - kura domowa

Helena VondráčkováObiad z trzech dań i astrologia
– W moim zawodzie wygląd jest bardzo ważny, ale nie dbam o siebie przesadnie – śmieje się. – Kocham jeść.

Nie stosuje żadnych diet, nie liczy kalorii. To sprawia, że człowiek traci przyjemność, jaką daje mu smakowanie. Codziennie gotuje normalny obiad – zupę, dużo warzyw, sałatki, czasami kawałek mięsa. Na deser piecze ciasto.

– Jem to, na co mam ochotę, choć staram się nie objadać. Wprowadziłam prostą zasadę: małe porcje, ale za to często. Helena przy wzroście 172 cm waży 60 kilogramów, a gdy czuje, że przybywa jej tłuszczyku, rezygnuje ze słodyczy.

– W moim wieku utrzymanie figury wymaga wyrzeczeń – tłumaczy. – Nie przejmuję się jednak upływem czasu, zdecydowałam się nawet na udział w „Tańcu z gwiazdami”, gdzie dotrzymywałam kroku znacznie młodszym ode mnie koleżankom. Każdy dzień jest dla mnie przygodą.

Nic dziwnego. Urodzona pod znakiem Raka, numerologiczna Szóstka, pragnie domowego ciepła, bliskości innych i stabilizacji. Jest oszczędna i zaradna. Żyje w zgodzie ze swoim przeznaczeniem. Brakuje jej tylko dziecka. Na szczęście ma ukochanego pasierba, który właśnie się żeni. Helena na pewno niedługo zostanie babcią. Radosną babcią.

Helena Vondráčková, gdy tylko dopada ją chandra, gotuje swoją ulubioną kawarmę i podaje ją z knedlikami lub ziemniakami. To bułgarskie danie nie należy do dietetycznych, ale za to bardzo poprawia nastrój.

reklama

Kawarma
Składniki:
• 400-500 g mięsa wieprzowego bez kości • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 lampka wina • 3-4 łyżki tłuszczu lub oleju • 1/2 szklanki wywaru mięsnego • papryka, pieprz, sól

Sposób przygotowania:
Pokrój mięso w paski, przypraw solą i papryką, zostaw na pół godziny. Następnie podgrzej tłuszcz na patelni i podpiecz mięso. Wyjmij i odłóż mięso, a na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cienko cebulę, smaż ją 2-3 minuty, a następnie ponownie dodaj mięso. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Do potrawy dodaj wywar, wino i pokrojony czosnek, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.

Do kawarmy znakomicie smakują

czeskie knedliki
Składniki:
• 6 bułek • 1/2 pęczka natki • 5 łyżek masła • sól • 1 cebula • po 2 szczypty pieprzu i gałki muszkatołowej • 2 żółtka • 3/4 szklanki mąki • 1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Bułki też pokrój w kosteczkę. Natkę umyj, posiekaj. 3 łyżki masła rozgrzej na patelni, podsmaż pokrojoną bułkę. Grzanki przełóż do miski. Cebulę zeszklij na łyżce masła. Mąkę, natkę, cebulę, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i gałkę muszkatołową dodaj do grzanek, wymieszaj. Mleko podgrzej, roztrzep z żółtkami, zalej mieszaninę w misce. Odstaw na 20 minut. W garnku zagotuj 3 litry wody z 3 łyżkami soli. Masę z bułek zawiń w posmarowaną masłem serwetkę. Serwetkę zwiąż, pod węzły wsuń trzonek drewnianej łyżki. Łyżkę oprzyj na garnku, włóż kluskę do wrzątku. Gotuj 40 minut. Wyjmij i pokrój w plastry. Podawaj natychmiast.
 

Anna Forecka 

Źródło: Wróżka nr 5/2010
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl