Pierwsze spotkanie zaliczamy zwykle we wczesnym dzieciństwie, a często na pierwszym „dorosłym” spacerze. Jej dorodne, sercowate listki przyciągają wzrok, więc maluch wyciąga rączki i... donośny wrzask najlepiej świadczy o tym, że na jego drodze stanęła pokrzywa.
Dlaczego kłuje? I skąd biorą się swędzące, okropne bąble? Otóż cała pokrzywa – i łodyga, i liście – jest porośnięta malutkimi parzącymi włoskami. Dotknięte łamią się, wbijają w skórę i wstrzykują jad. Wszystkiemu winna substancja zawierająca bardzo aktywne kwasy mrówkowy i octowy oraz histaminę i acetylocholinę. To one, a zwłaszcza kwas mrówkowy i histamina, dają się we znaki, jeśli ktoś nieopatrznie chwyci roślinę gołą dłonią. Wiosną parzące właściwości pokrzywy są najmniej dokuczliwe, ale latem wyrośnięte i stwardniałe okazy mogą rzeczywiście dać się we znaki. Kto ich nie pamięta z czasów kolonijnych, ten wiele stracił. Stare legendy mówiły natomiast, że w zetknięciu z pokrzywą nie cierpiały tylko prawdziwe dziewice.
Mimo nieprzystępnej urody od wieków leczono nią wiele chorób. Pomagała zarówno wykształconym medykom, jak i wiejskim znachorom. W starożytności tamowano nią krwotoki, okładano czyraki, arabscy lekarze nasionami z miodem kurowali pacjentów cierpiących na impotencję. Podobno pomagała na paraliż – Rzymianie chłostali nią kończyny nieszczęśników lub nacierali je świeżo zmiażdżonymi liśćmi tak długo, aż wróciło w nich czucie. Tak samo traktowali zawodzącą męskość – dziś trudno sobie wyobrazić doznania towarzyszące tej niezwykłej metodzie leczniczej. Jedno jest pewne, kochanek musiał wielbić swą wybrankę nad życie, żeby zdecydować się na zabieg.
The requested URL was not found on this server.
SOK
Zbierz młode pokrzywy i wyciśnij sok w sokowirówce. Doskonale wzmocni wczesną wiosną, poprawi obraz krwi,włosy, cerę. Znany środek na anemię. Kuracja trwa dwa tygodnie. Dziennie pij łyżkę tego specyfiku.
SAŁATKA
Weź 2 garście młodych liści, umyj, osącz i posiekaj. Dodaj siekany szczypior i natkę pietruszki, oprósz solą i pieprzem. Skrop octem balsamicznym, oliwą z oliwek, udekoruj łyżeczką majonezu i ugotowanym na twardo jajkiem (siekanym lub w ćwiartkach).
ZUPA Z POKRZYW
Drobno posiekaną cebulę podduś na maśle, zalej rosołem lub bulionem warzywnym, dodaj drobno pokrojone młode pędy pokrzywy (filiżanka na talerz zupy), zagotuj. Zapraw jajkiem, masłem, dopraw sosem sojowym. Podawaj z grzankami.
PO JAPOŃSKU
Liście pokrzywy zanurzaj w cieście naleśnikowym i smaż na gorącym tłuszczu. Podawaj z sosem sojowym.
NA WŁOSY
Zaparz herbatkę pokrzywową. Płucz nią włosy, jeśli mają skłonności do przetłuszczania.
Joanna Halena
~Zofia Rozwadowski