Wisienka na topie

Wisienka na topieZupa wiśniowa
To ulubiony przysmak wszystkich męskich wnuków mojej mamy. Tutaj podaję wersję chłodną, ale można tę zupę zjadać na ciepło z makaronem. Wydrylowane wiśnie włóż do rondelka, dodaj nieco soku z cytryny, cukier i cynamon. Kilka goździków zawiń w gazę, zawiąż na supełek i włóż do rondelka z wiśniami – łatwiej będzie je wyjąć. Dolej trochę wody, wymieszaj i duś pod przykryciem przez kilka minut. Wyjmij goździki i zmiksuj zupę na szorstkawy krem. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuść w szklance wody i dolej do zupy, mieszając. Zagotuj. Podawaj na ciepło z cienkim makaronem lub na chłodno ze śmietaną i groszkiem ptysiowym. Przed podaniem można dorzucić kilka wydrylowanych wisienek dla dekoracji.

Pierożki z wiśniami
Najsmaczniejsze są maleńkie pierożki z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta. Mąkę przesiej na blat, zrób w niej wgłębienie, dodaj szczyptę soli, łyżkę masła i całe jajko. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, wyrabiając ciasto i zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiaj, aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką, aby chwilę odpoczęło. Podziel na mniejsze części i rozwałkuj na cienkie placuszki. Małą szklaneczką wycinaj kółeczka, na środku ułóż po dwie, trzy drylowane, lekko odciśnięte z soku wisienki i zaklej brzegi pierożka. Ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Odcedź i podawaj z osłodzoną dobrą śmietaną lub roztopionym masłem posypane cukrem.

reklama

Tort szwarcwaldzki
Ciasto: Masło utrzyj na gładko z cukrem (1 : 1). Dodaj kolejno żółtka 4-5 jaj, miksując po każdym dodanym żółtku. Dodaj roztopioną i ostudzoną 1 tabliczkę czekolady, a następnie kilka kropli aromatu waniliowego i tyle mąki, ile było cukru oraz 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Delikatnie dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Przełóż do okrągłej foremki i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku (w temperaturze 180°C) przez około 45 minut. Dobrze jest studzić ciasto odwrócone do góry dnem, wtedy nie opada. Całkowicie wystudzone pokrój na 3 krążki.

Wiśnie: Gotuj przez kilka minut na małym ogniu, odcedź i ostudź. Sok zachowaj i zmieszaj z kilkoma łyżkami rumu lub dobrej wódki. Nasącz nim krążki ciasta.

Śmietanka: Ubij ją z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zmieszaj z kilkoma łyżeczkami żelatyny (rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody), wtedy się nie rozpłynie. Krążki tortu przełóż wiśniami i bitą śmietaną. Udekoruj na wierzchu także wisienkami. Pycha!

Wiśnie w czerwonym winie
To znakomity orzeźwiający letni deser. Sprawdza się świetnie podawany z lodami waniliowymi po zakończonym grillowaniu. Butelkę czerwonego wina wlej do rondla, dodaj około 1,5 szklanki cukru i podgrzej tak, aby cukier się rozpuścił, a następnie wrzuć około kilograma wydrylowanych wiśni i zagotuj. Zdejmij z ognia, przestudź odrobinę. Łyżką cedzakową wyjmij delikatnie wiśnie z zalewy i przełóż do miseczki. Zalewę gotuj dalej na mniejszym ogniu, aż odparuje i zmniejszy objętość mniej więcej o połowę. Zalewę dopraw kilkoma kroplami olejku migdałowego, szczyptą gałki muszkatołowej i niewielką ilością otartej skórki pomarańczowej. Gotową zalewą polej wiśnie, wymieszaj i odstaw do porządnego schłodzenia do lodówki. Najpiękniej wyglądają podawane w szklanych wyższych pucharkach lub szklankach z grubym dnem z dodatkiem bitej śmietany lub lodów.

Źródło: Wróżka nr 7/2010
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl