Leśne delikatesy

Aromatyczny rarytas z suszonych grzybkówAromatyczny rarytas z suszonych grzybków
Ten niezwykle pachnący pasztet grzybowy jest odrobinę cięższy i lepiej smakuje na zimno.
Umyte grzyby suszone (najlepiej koźlarze lub podgrzybki) pozostaw namoczone w niewielkiej ilości wody na noc. Następnego dnia gotuj przez około godzinę. Tartą bułkę zalej słodką śmietanką, zmieszaj i odstaw. Cebulkę i czosnek posiekaj i przesmaż na maśle lub smalcu. Przestudzone grzyby po odsączeniu bardzo drobno posiekaj.

Cebulkę, czosnek i grzyby wrzuć do miski z tartą bułką, dodaj 3-4 całe jajka, skórkę otartą z cytryny, przyprawy: majeranek, szałwię, gałkę muszkatołową i kminek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać jeszcze trochę śmietanki. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp posiekanymi drobno orzechami włoskimi. Włóż masę do foremek i piecz około 45 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

reklama

Klasyczna wykwintna kremowa zupa grzybowa
Jest to jedno z dań grzybowych, w którym zdarza mi się mieszać różne gatunki grzybów leśnych i nawet dodać pieczarki, choć najlepsza jest z prawdziwków. Można zupę przygotować też z grzybów suszonych i świeżych pieczarek dostępnych przez cały rok. Oczyszczone i opłukane grzyby osusz i pokrój na drobne kawałki. W rondlu rozpuść masło i dodaj cebulkę, dusząc do zeszklenia. Włóż grzyby i duś 5 minut. Wlej bulion i słodką śmietankę, przypraw solą i pieprzem.

Dodaj 2-3 gałązki natki pietruszki i duś na wolnym ogniu 15 minut. Przestudzoną zupę dokładnie zmiksuj. Podgrzej i dodaj troszkę masła pokrojonego w kostkę, mieszając leciutko, aby masło połączyło się z zupą. Kto lubi, może dodać odrobinę grubo mielonego pieprzu . Pozostałą śmietanę ubij na sztywno z odrobiną soli i pieprzu. Można podawać osobno lub nałożyć już na talerze, formując zgrabny stożek na środku. Bardzo eleganckie!


Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania.
Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.

Źródło: Wróżka nr 9/2010
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka