Dmuchamy w kaszę

Pierożki kaszubskiePierożki kaszubskie
Pierogi odkryliśmy na nowo. Zgodnie z modnym trendem powrotu do oryginalnych regionalnych smaków robią w Polsce zawrotną karierę. Te oczywiście będą z kaszą gryczaną.Około pół kilo mąki zagnieć z 2-3 żółtkami i masłem, dodaj sól i wodę, wyrób na gładkie ciasto. Odstaw na pół godziny, by odpoczęło. Chudy dobry boczek pokrój w kostkę i podsmaż z posiekaną cebulą. Dodaj posiekane jajko na twardo, ugotowaną na sypko kaszę gryczaną, surowe jaja, sól, pieprz, masło i trochę majeranku. Zagnieć farsz. Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrój krążki, nałóż farsz i lep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kilku ziaren pieprzu i listkiem laurowym aż do wypłynięcia.

Kasza krakowska z rodzynkami i konfiturą wiśniową
To przepis królewski (podobno pochodzi z czasów Kazimierza Wielkiego). Deser słodki i, niestety, kaloryczny. Kaszę wymieszaj z roztrzepanym jajkiem i wysusz w piekarniku. Rozetrzyj w dłoniach, aby nie było grudek. Zagotuj mleko, dodaj łyżkę masła, wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu do miękkości. Utrzyj żółtka z cukrem na kogel-mogel i wymieszaj z ostudzoną kaszą. Dodaj rodzynki, wanilię, skórkę cytrynową i ubitą pianę z białek. Przełóż do naczynia  posypanego cukrem. Piecz przez kilkanaście minut w nagrzanym piekarniku. Przełóż na półmisek, oprósz cukrem i przybierz konfiturą z wiśni.

Jaglana z serem i papryką
Aromatyczne danie samo w sobie lub jako dodatek do małych kotlecików mielonych. Kaszę sparz wrzątkiem i odsącz. W garnku podgrzej nieco masła, dodaj posiekaną cebulkę, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i podsmaż. Dodaj kaszę i zalej zagotowaną z mlekiem wodą (1 : 1). Wymieszaj, przykryj i gotuj do miękkości. Zetrzyj aromatyczny ser (cheddar lub parmezan) i połowę dodaj do gorącej kaszy, wsyp garść świeżego koperku, kilka pokrojonych suszonych pomidorów i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzch posyp resztą startego sera i od razu podawaj.

reklama

Bakaliowy kuskus z syropem klonowym
Wspaniały elegancki deser na chłodniejsze dni. Do gotującej się wody dodaj nieco masła i pokrojone w paseczki suszone morele i daktyle oraz rodzynki. Gotuj przez chwilę i powstałym kompotem zalej kuskus. Odstaw na kilka minut, aby spęczniał i wchłonął płyn. Dodaj obrane i posiekane migdały, orzechy włoskie i pistacje. Delikatnie wymieszaj i przełóż do mniejszych miseczek. Każdą porcję polej syropem klonowym. Podawaj udekorowane bitą śmietaną i dużym plastrem pomarańczy.

Risotto czosnkowe z rozmarynem
Pachnące czosnkiem i rozmarynem przypomina ciepłe słoneczne wakacje gdzieś nad Morzem Śródziemnym. Kilka dużych ząbków czosnku skrop dobrą oliwą, lekko posól i popieprz. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez około 20 minut. W sporym rondlu zeszklij na oliwie cebulkę, dodaj pieczony czosnek i posiekane gałązki rozmarynu. Smaż kilka minut, po czym wsyp ryż i podlewaj stopniowo bulionem, mieszając, aż ryż wchłonie bulion. Do ugotowanego ryżu dodaj kozi twarożek i jeszcze trochę świeżo posiekanego rozmarynu (można dorzucić też nieco parmezanu), sól i pieprz, wymieszaj.

Gdy risotto się gotuje, upiecz w piekarniku na rumiano połówki małych miękkich kozich serków typu camembert, obficie skropione oliwą. Risotto podawaj w ogrzanych miseczkach, na wierzchu każdej porcji połóż upieczoną połówkę serka ozdobioną gałązką rozmarynu lub kawałkiem suszonego pomidora. Do tego kieliszek włoskiego lub hiszpańskiego wina.


Urszula Duda-Szelińska
Stock Food, Shutterstock.com

Źródło: Wróżka nr 10/2010
Tagi:
Komentarzy: 1
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka