Pierożki kaszubskie
Pierogi odkryliśmy na nowo. Zgodnie z modnym trendem powrotu do oryginalnych regionalnych smaków robią w Polsce zawrotną karierę. Te oczywiście będą z kaszą gryczaną.Około pół kilo mąki zagnieć z 2-3 żółtkami i masłem, dodaj sól i wodę, wyrób na gładkie ciasto. Odstaw na pół godziny, by odpoczęło. Chudy dobry boczek pokrój w kostkę i podsmaż z posiekaną cebulą. Dodaj posiekane jajko na twardo, ugotowaną na sypko kaszę gryczaną, surowe jaja, sól, pieprz, masło i trochę majeranku. Zagnieć farsz. Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrój krążki, nałóż farsz i lep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kilku ziaren pieprzu i listkiem laurowym aż do wypłynięcia.
Kasza krakowska z rodzynkami i konfiturą wiśniową
To przepis królewski (podobno pochodzi z czasów Kazimierza Wielkiego). Deser słodki i, niestety, kaloryczny. Kaszę wymieszaj z roztrzepanym jajkiem i wysusz w piekarniku. Rozetrzyj w dłoniach, aby nie było grudek. Zagotuj mleko, dodaj łyżkę masła, wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu do miękkości. Utrzyj żółtka z cukrem na kogel-mogel i wymieszaj z ostudzoną kaszą. Dodaj rodzynki, wanilię, skórkę cytrynową i ubitą pianę z białek. Przełóż do naczynia posypanego cukrem. Piecz przez kilkanaście minut w nagrzanym piekarniku. Przełóż na półmisek, oprósz cukrem i przybierz konfiturą z wiśni.
Jaglana z serem i papryką
Aromatyczne danie samo w sobie lub jako dodatek do małych kotlecików mielonych. Kaszę sparz wrzątkiem i odsącz. W garnku podgrzej nieco masła, dodaj posiekaną cebulkę, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i podsmaż. Dodaj kaszę i zalej zagotowaną z mlekiem wodą (1 : 1). Wymieszaj, przykryj i gotuj do miękkości. Zetrzyj aromatyczny ser (cheddar lub parmezan) i połowę dodaj do gorącej kaszy, wsyp garść świeżego koperku, kilka pokrojonych suszonych pomidorów i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzch posyp resztą startego sera i od razu podawaj.
~Dobra Kuchnia