Nowy rok w stylu latino

EmpanadasEmpanadas
Podaję najprostszy przepis na ciasto do empanadas, czyli pierożków po argentyńsku.
Wymieszaj proszek do pieczenia i sól z mąką. Posiekaj smalec z mąką (w proporcji 1 : 3), dodając stopniowo ciepłą wodę, aż ciasto stanie się gładkie. Rozwałkuj, wycinaj kółka. Układaj farsz w środku i zaklejaj. Brzegi pierożków dociśnij widelcem, aby się nie rozklejały. Empanadas najlepsze są smażone w głębokim oleju, ale można je także piec na wysmarowanej masłem blasze w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180°C.

Farsz I:
Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż posiekane cebulkę oraz czerwone i zielone papryki. Dodaj wołowinę i przesmaż z warzywami. Dodaj utarte na tarce ugotowane na lekko twardo ziemniaki, pokrojone oliwki i szczyptę kolendry, sól i pieprz do smaku. Zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Pozostaw do przestudzenia. Farszem nadziewaj pierożki.

Farsz II:
Weź puszkę kukurydzy, 2-3 pokrojone w kostkę cebule, przesmażone na maśle do zeszklenia, garść sparzonych rodzynek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.Wszystkie składniki wymieszaj. Do obu typów empanadas można podać sos chimichurri albo salsę mexicanę.

reklama
404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.


Marynowana polędwica wołowa
Doskonała z dodatkiem pieczonych ziemniaków, do których możemy podać ubitą kwaśną śmietanę.

W głębszym naczyniu zalej polędwicę sosem chimichurri (do sosu można dodać nieco musztardy Dijon i trochę pieprzu cayenne) i pozostaw w chłodnym miejscu na około 2 godziny. Od czasu do czasu obracaj mięso. Polędwicę wyjmij z marynaty i piecz na rozgrzanym grillu, często odwracając. Po 25 minutach będzie dobra. Polędwicę można również piec w piecyku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut.

Zupa rybna
Może zdążymy podać ją, zanim wybije północ. Przepis pochodzi od Aurory – niani pracującej w domu mojego kuzyna Diego de Rosas w Buenos Aires.

W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i przesmaż przez około 3 minuty posiekane czosnek, cebulę i seler naciowy. Włóż oczyszczone i umyte łby rybie (lub gorsze fragmenty ryb), gałązkę kolendry i liście laurowe. Zalej około 3 l wody, posól i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Wyjmij głowy rybie i wybierz z nich mięso. Wywar przecedź i odstaw. Papryczkę chili opiecz, zdejmij skórkę, przetnij i usuń nasiona, opłucz i zmiksuj ze szklanką wywaru.

W dużym garnku rozgrzej łyżkę oleju, wlej zmiksowane chili, dodaj posiekane pomidory i gotuj około 4 minut. Wlej pozostały wywar, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i pokrojoną w słupki marchewkę, gotuj przez 15 minut. Włóż opłukane filety, dodaj oregano, sól i pieprz. Gotuj przez 15 minut. Można dodać mięso z głów rybich. Podając, do każdego talerza trzeba ostrożnie włożyć najpierw mięso ryby, aby się nie rozpadło i zalać zupą.

KokosOwocowe drinki na szampańską noc

Ananas
Cały ananas zetnij z wierzchołka i wydrąż do łupiny. Do czasu podania łupina powinna być trzymana w zamrażarce.
Do zmrożonej łupiny ananasa włóż 2 kostki lodu. W osobnym naczyniu zmieszaj 1 część Campari, 2 części wódki i 2 części likieru mandarynkowego oraz przetarty miąższ z ananasa. Napełnij nimi łupinę.

Kokos
Zetnij wierzchołek kokosa (najlepiej piłką) i wylej sok – można go użyć w dowolny sposób, schłodzony jest bardzo orzeźwiającym napojem.
Włóż do kokosa 2 kostki lodu i napełnij wymieszanymi: 1 częścią likieru kokosowego, 1 częścią likieru bananowego, 4 częściami rumu, 5 częściami soku ananasowego i niewielką ilością wody gazowanej. Melon
Zetnij wierzchołek dobrze schłodzonego melona miodowego. Usuń miąższ łyżką. Brzegi można powycinać w ząbki, a spód delikatnie ściąć, aby melon postawiony na stole się nie przewracał. Zmieszaj 1 szklankę białego porto z kieliszkiem Cointreau, likierem Galliano i odrobiną likieru ananasowego oraz miąższem melona. Napełnij mieszanką schłodzoną łupinę. 

Mate – argentyńska tradycja
Yerba mate to rodzaj herbaty z wysuszonych i zmielonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, czasem napar przyrządza się także ze świeżych liści. Napój odkryli w Ameryce Południowej w XVII wieku misjonarze jezuiccy, którzy zauważyli, że jest on popularny wśród miejscowej ludności i że jego wypicie poprawia samopoczucie, dodaje energii i rozjaśnia umysł.
Yerba mate pije się z małych kubeczków (calebassa), wykonanych najczęściej z tykwy, rzadziej z drewna lub porcelany, przez metalową rurkę (bombillę), zakończoną sitkiem.
Yerba mate jest w Argentynie zjawiskiem społecznym – napój pije się czasem tylko po to, żeby mieć powód do spotkania towarzyskiego i wielogodzinnych rozmów.


Urszula Duda-Szelińska 
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania.
Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
fot. Stockfood/Free, Shutterstock.com

Źródło: Wróżka nr 1/2011
Tagi:
Już w kioskach: 10/2025

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka