Tao - religia drogi

Tao - religia drogiTaoizm i seks
W taoizmie seks nie jest prostą przyjemnością, nie służy także wyłącznie przedłużeniu gatunku. Ludzkie ciało i umysł są wedle taoistów siedliskiem trzech rodzajów energii: jing (energii prokreacji), qi (siły życiowej) i shen (energii duchowej). Seks jest rodzajem energii jing. Dzięki technikom medytacyjnym i ćwiczeniom energię tę można przekształcić w qi, a następnie w shen.

Swoista duchowa esencja energii seksualnej następnie łączy się z qi i jing, tworząc jedną harmonijną całość. Metaforycznie nazywa się to „połączeniem Nieba i Ziemi”. W efekcie człowiek osiąga jedność ciała i ducha. Co ciekawe, by kontrolować swoją energię seksualną, nie potrzebujemy partnera ani tym bardziej samego seksu!

Miłosne połączenie z kobietą traktowano jako spełnienie zasady yin i yang, harmonijne złączenie przeciwieństw w jedną całość. Stroną aktywną był mężczyzna, a kwestia przyjemności kobiety raczej drugorzędna. W samym akcie istotny był jego czas i miejsce. Zalecano unikanie seksu podczas pełni księżyca, deszczu, mgły, burzy, a nawet tęczy.

Uprawiać seksu nie należało w pobliżu świątyń, cmentarzy i studni. Równie ważne było ukrycie się przed bezpośrednim światłem słońca, księżyca oraz gwiazd. Wierzono, że seksualne praktyki były jedną z technik prowadzących do nieśmiertelności. Dlatego też często przybierały one dziwne formy, jak np. zalecenia niektórych mistrzów, by mężczyźni sypiali tylko z dziewicami, w dodatku jak najmłodszymi.

reklama

Tao - religia drogiTao w pięciu smakach
Taoistów nie obowiązują żadne nakazy żywieniowe, poza tym, że wszystko, co nie pochodzi bezpośrednio z natury, uznaje się za nieodpowiednie dla człowieka. Dlatego też odrzuca się żywność przetworzoną i zawierającą sztuczne dodatki. Jadłospis taoistów opiera się w dużej mierze na kuchni pięciu przemian, gdzie siły wszechświata odpowiadają konkretnym smakom: słodki to ziemia, słony to woda, gorzki to ogień, kwaśny – drewno, a pikantny – metal.

W potrawach ważne jest zachowanie harmonii między wszystkimi elementami. Jeśli jeden z nich jest zbyt wyrazisty, stan równowagi zostaje zachwiany. Jedzenie powinno być gotowane na parze albo szybko smażone w woku. Długotrwałe gotowanie wyciąga z warzyw składniki odżywcze. Zalecane jest unikanie ciemnego mięsa oraz wieprzowiny.

Można jeść drób oraz ryby, choć te ostatnie najwyżej raz w tygodniu. Zalecane jest jedzenie dużej ilości warzyw, które są najbliżej ziemi. Stąd też podstawą będą wszelkiego rodzaju korzenie, potem będą rośliny niskopienne, a wreszcie rosnące na wysokich drzewach owoce.


Stanisław Gieżyński
fot. Fotochannels, East News, Forum

Źródło: Wróżka nr 3/2011
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka