Kwaśno-słodkie lato

Rabarbar pasuje do mięs i do deserów!Chutney rabarbarowy

Znakomity do grillowanych mięs. Wytrawny, nadaje się także do warzywnych pasztetów.
Obrany ze skórki rabarbar pokrój w niewielkie słupki. Dodaj pokrojoną w kostkę i lekko przesmażoną na oleju czerwoną cebulkę, pokrojony w drobniutką kosteczkę kawałek świeżego korzenia imbiru, nieco cukru brązowego, ocet balsamiczny, trochę otartej laski cynamonu. Można dodać pół kieliszka czerwonego wina. Całość wymieszaj, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, duś na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą, a całość porządnie zgęstnieje. Tak przygotowany chutney można zamknąć w słoiczki i przechowywać.

Rabarbarowy sos do mięs

Prosty, aromatyczny i delikatny sos świetnie pasuje do dojrzałych serów, a także do indyjskich dań wegetariańskich, na przykład curry.
W rondelku duś obrany i pokrojony rabarbar z dodatkiem oliwy z oliwek, płynnego miodu, octu balsamicznego i odrobiny soli. Gdy rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać, zestaw z ognia, przetrzyj przez sito i jeszcze przez chwilę gotuj na małym ogniu. Świetny ciepły lub zimny.

reklama

Sorbet rabarbarowy

Znakomita odmiana lekkich orzeźwiających sorbetów, w sam raz na czerwcowe popołudnie.
W sokowirówce wyciśnij sok rabarbarowy. W rondelku zagotuj go z dodatkiem cukru i otartej skórki z cytryny. Wystudź. Białko ubij na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny. Do piany dodaj chłodny sok rabarbarowy i delikatnie wymieszaj. Przelej do miski i mroź w zamrażarce przez około godzinę (w międzyczasie masę delikatnie przemieszaj). Z sorbetu można łyżką do lodów uformować kulki i dalej zamrozić. Sorbet rabarbarowy jest pyszny ze świeżymi truskawkami pokrojonymi na kawałki i skropionymi delikatnie likierem cytrynowym.

Zielone naleśniki ryżowe z gorącymi truskawkami i sosem rabarbarowym

Kolorowe aromatyczne letnie danie. Budzi zachwyt i cieszy podniebienie.
Zielony barwnik do naleśników uzyskujemy, miksując świeże liście szpinaku z wodą i kilkoma kroplami cytryny. Odciskamy sok, podgrzewamy, a zgromadzony na powierzchni zielony osad będzie naturalnym ekologicznym zielonym barwnikiem. Ciasto naleśnikowe przygotuj, mieszając mąkę ryżową z mlekiem kokosowym i jajkiem. Dodaj zielony barwnik i kilka świeżych posiekanych listków kolendry. Smaż na klarowanym maśle. Obrane truskawki przekrój i smaż przez chwilę na rozgrzanej patelni, dodając cukru i skrapiając odrobiną likieru, na przykład pomarańczowego. Ciepłe truskawki nakładaj na naleśniki. Świeży sok rabarbarowy (z sokowirówki) zmieszaj z cukrem i gotuj na małym ogniu, aż lekko odparuje i zgęstnieje. Syropem polewaj naleśniki. Posyp lekko wiórkami kokosowymi.

Chipsy rabarbarowe

Chrupiąca i dekoracyjna wstążka rabarbarowego chipsa cieszy nie tylko dzieci. Można nią ozdabiać desery i koktajle.
Obrany rabarbar potnij na dłuższe fragmenty, a następnie obieraczką do warzyw pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posyp obficie cukrem pudrem i wstaw na kilka godzin do piekarnika nagrzanego na około 50ºC.


Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania.
Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
fot. Stockfood/Free, shutterstock.com

Źródło: Wróżka nr 6/2011
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl