Chleb nasz powszedni

Irlandzki chlebek ziemniaczanyIrlandzki chlebek ziemniaczany
Ziemniaki są w Irlandii bardzo popularne, nic więc dziwnego, że tamtejsze gospodynie używają ich nawet do wypieku pieczywa.

Weź: • 25 dag obranych surowych ziemniaków • 25 dag obranych ugotowanych ziemniaków • 5 dag mąki • sól.


Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij sok, najlepiej przez lnianą ściereczkę, do osobnego naczynia. Ugotowane ziemniaki utłucz na purée i przykryj nimi utarte surowe, aby nie ściemniały. Dodaj płyn z wyciśniętych surowych ziemniaków, sól i mąkę, starannie wymieszaj. Z ciasta uformuj płaski okrągły placek i piecz na ciężkiej żeliwnej patelni (wcześniej wysmarowanej skórką słoninki) po obu stronach aż do zrumienienia (około 30 minut). Pokrój w kromki i podawaj z serem lub masłem.

Indiański chlebek smażony
Jest to jeden z najprostszych przepisów na domowe oryginalne pieczywo. Znakomicie smakuje z różnymi pikantnymi sosami i warzywami na ciepło.

Weź: • 50 dag mąki • 250 ml ciepłej wody • 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia • ½ łyżeczki soli • oliwę, olej lub roztopiony smalec do smażenia.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj ciepłą wodę i zagnieć ciasto. Powinno być miękkie, ale łatwo odchodzić od dłoni. Rozciągnij i rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie lub stolnicy. Odrywaj dłońmi niewielkie kawałki. W środku każdego zrób palcem dziurkę. Rzucaj na głęboki gorący, skwierczący tłuszcz. Smaż szybciutko z obu stron na złoty kolor i podawaj gorące.

reklama

Turecki placek chlebowy – PideTurecki placek chlebowy – Pide
Ten rodzaj pieczywa jadany jest w Turcji właściwie wyłącznie podczas postu, lecz w innych krajach znany jest jako placek turecki.

Weź: • 3 dag drożdży • 250 ml letniej wody • 50 dag mąki • cukier • żółtko • łyżeczkę soli • łyżeczkę oliwy • 3 dag ziarna sezamowego.

Drożdże rozrób ze szczyptą cukru i letnią wodą. Do mąki dodaj sól i drożdże, dokładnie wymieszaj. Ciasto zagniataj tak długo, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i zostaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Na wysypanym mąką blacie lub stolnicy uformuj dłońmi z ciasta okrągłe placki, które pośrodku powinny być troszkę cieńsze.

Klasyczne placki mają wyciśnięty wzór rombów. Można to zrobić palcem zanurzonym w oliwie. Placki ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmaruj z wierzchu oliwą wymieszaną z żółtkiem i łyżeczką cukru, posyp ziarnem sezamowym. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C na piękny złocisty kolor. Wspaniale nadają się do dań mięsnych i warzywnych w sosie.

Chleb z owocami
To dosyć ciężki, zwarty, sycący i bardzo smaczny chleb z rodzynkami, który wyjątkowo długo zachowuje świeżość. Świetny po prostu z masłem, choć mnie smakuje na przykład z plasterkiem żółtego sera typu ementaler.

Weź: • 50 dag mąki • 5 dag masła • 2 dag drożdży • 300 ml letniej wody • 2 roztrzepane jajka • 5 dag i 2 łyżki cukru • 15-20 dag rodzynek namoczonych i odsączonych • po 1 łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej • szczyptę soli.

Z mąki, masła i soli zagnieć kruche ciasto, dodaj rodzynki i kandyzowane skórki, cytrynową i pomarańczową, oraz 5 dag cukru. Wszystko ponownie zagnieć. Drożdże rozpuść w letniej wodzie. W cieście zrób dołek i wlej do niego drożdże i roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiaj dłońmi na wysypanym mąką blacie przez około 10 minut, przykryj i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na dwie części.

Każdą wyrabiaj chwilę, następnie uformuj okrągłe placki o średnicy około 20 cm. Placki ułóż na wysmarowanej blasze i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę do ponownego wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Zrób błyskawiczny lukier: 2 łyżki cukru rozpuść w 2 łyżkach wody. Tym roztworem posmaruj gorące chlebki i wstaw na około 3 minuty do jeszcze gorącego piekarnika, aż polewa zastygnie.

Bułeczki do herbatyBułeczki do herbaty
Bułeczki według angielskiej receptury najlepsze są jeszcze cieplutkie z konfiturami i świeżo parzoną mocną aromatyczną herbatą.

Weź na około 12 bułeczek: • 30 dag mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 5 dag cukru • 8 dag chłodnego masła zestruganego na tarce • 2 jajka • 125 ml mleka • szczyptę soli • cukier kryształ gruby do posypania.


Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodaj zestrugane masło i utrzyj. Powinno powstać grudkowate ciasto. Jedno całe jajko i żółtko drugiego ubij na pianę, delikatnie wymieszaj z mlekiem i dolej do ciasta. Dokładnie wyrób, tak aby powstała twarda, spoista masa. Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie na placek grubości około 2 cm.

Szklanką lub foremką wycinaj krążki o średnicy około 5 cm. Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze, zachowując wyraźne odległości. Posmaruj bułeczki roztrzepanym białkiem i posyp cukrem kryształem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C około 15 minut na złotobrązowy kolor.


Urszula Duda-Szelińska,
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania. Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
fot. Stockfood/Free, shutterstock.com

Źródło: Wróżka nr 11/2011
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl