Bal na trzaskającym mrozie

 Grzaniec uszlachetnionyGrzaniec uszlachetniony
Wywołuje rumieńce przy trzaskającym mrozie, znakomicie smakuje podawany w szklaneczkach z kilkoma rodzynkami i migdałami (bez skórki) na dnie.
* Kilka ziaren kardamonu, kilka goździków i kawałek cynamonu zalej pół litrem wódki i odstaw na trzy dni. Odcedź i dodaj butelkę czerwonego wina, pół litra wina typu portwein, syrop zrobiony z ćwierć kilograma cukru i kubka wody, sok z połowy cytryny i kieliszek brandy. Wszystko dokładnie wymieszaj i podgrzej, ale nie gotuj. Podawaj gorący.

Krupnik inaczej
Jest to jedna z od dawna znanych i używanych wódek w Polsce, pije się ją na gorąco, dlatego tak silnie rozgrzewa.
* Mniej więcej ćwierć litra miodu zalej pół litrem wody, dodaj dwa goździki, trzycentymetrową korę cynamonową, ćwierć laski wanilii, skórkę z połowy cytryny, kawałek skórki pomarańczowej i jedno ziarno ziela angielskiego. Trzy razy zagotuj, szumując za każdym razem. Odstaw, aby miód przeszedł przyprawami. Gdy nieco ostygnie, dodaj ostrożnie pół litra spirytusu. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż się zagotuje. Przecedź. Krupnik tradycyjnie pije się na gorąco. Ciekawa odmiana krupniku powstaje po dodaniu kawałka gorzkiej czekolady i odrobiny masła. Koniecznie na gorąco!

Wódka cytrynówka
Łatwa w przygotowaniu, a jeśli dodasz nieco soku z cytryny – może konkurować z włoskim limoncello.
* Okrój jak najcieniej wierzchnią skórkę z trzech dobrze umytych cytryn lub dwóch pomarańcz i pokrój ją w drobne paseczki. Zalej 1 litrem spirytusu (nie mocniejszym niż 70 proc.) i trzymaj przez cztery dni w ciepłym miejscu. Zrób syrop z pół kilograma cukru i pół litra wody, wyszumuj i do gorącego wlej cały spirytus bez skórek. Mieszaj przez kilka minut, aby się dobrze połączył z cukrem. Przestudzoną wódkę przefiltruj przez bibułę. Aby była słabsza, można dodać trochę więcej wody do syropu.

reklama
404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.


Poncz
Trochę słabszy, lecz także silnie rozgrzewający.
* Pół litra słodkiej wódki (wiśniówki lub żołądkowej gorzkiej) zmieszaj z litrem wrzątku, dodaj sok z jednej cytryny i szklankę cukru. Zagotuj dwa razy, szumując. Podawaj ciepły z dodatkiem rodzynków i plastrów świeżej pomarańczy.

Pigwówka
Niezwykle aromatyczna i zawierająca mnóstwo witamin nalewka, któraim jest starsza, tym ma piękniejszy kolor i bardziej wysublimowany smak. Można więc zrobić ją jeszcze teraz, a będzie świetna na koniec karnawału lub, jeśli dotrwa, nawet w przyszłym roku.
* Dojrzałe, prawie przejrzałe owoce pigwy (lepiej nawet pigwowca) pokrój, czyszcząc z gniazd nasiennych. Zasyp cukrem w proporcji 1:1 i odstaw na dwa tygodnie. Zlej syrop i połącz go z 1 litrem spirytusu. Odstaw na mniej więcej 3 miesiące. Pozostałe owoce pigwy można zalać litrem czystej wódki i zostawić na prawie miesiąc. Po tym czasie odciśnij i przefiltruj. Otrzymasz wówczas doskonałą wódkę o wytrawnym smaku.

reklama
404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.



Karnawałowy likier
Likier można popijać do deserowych pierników pozostałych po świętach lub po prostu na koniec pysznej zabawy do gorącej mocnej kawy, najlepiej bez śmietanki i cukru.
* Do szczelnie zamykanego słoja włóż 10 dag suszonych fig, kilka daktyli bez pestek, 15 dag suszonych śliwek bez pestek, garstkę rodzynków, 10 dag suszonych moreli, pół pomarańczy ze skórką, 5 dag orzechów włoskich sparzonych i obranych ze skórki, pół laski wanilii, kawałek laski cynamonu, 5 goździków, 25 dag cukru kandyzowanego i ćwierć litra dobrego winiaku. Odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Co 2–3 dni potrząsaj słojem, aby wymieszać składniki. Przefiltruj przez bibułę i zamknij w ciemnych buteleczkach.

GrogGrog
Marynarze floty angielskiej otrzymywali do roku 1740 przepisową porcję rumu. Admirał Vernon kazał dawać im rum rozwodniony. Marynarze nazwali Vernona Old Grogiem (grogram to kurtka z wielbłądziej wełny, którą nosił).
* Na jedną szklankę weź szczyptę dobrej czarnej herbaty, kieliszek rumu, 2 goździki, kawałek laski cynamonu cukier lub miód i szklankę wody. Wszystkie składniki zagotuj w rondelku i gotuj przez 2–3 minuty. Przecedź, ewentualnie dosłódź i podawaj gorący.

Rozgrzewająca herbata
Podaję proporcje na jedną szklankę. W rondelku zagotuj wodę, dodaj szczyptę czarnej herbaty, dwa goździki, trzy strączki kardamonu, kawałek laski cynamonu i cukier do smaku. Gotuj pięć minut pod przykryciem. Przecedź. Podawaj gorącą.


Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania. Twierdzi, że to natura przyrodnika
pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata
fot. Jarosław Madejski,
east news,
Stockfood/ Free, S
hutterstock.com

Źródło: Wróżka nr 1/2012
Tagi:
Już w kioskach: 10/2025

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka