Majówka we dwoje

Wiosną i latem, po długim tygodniu pracy, często udaje mi się namówić męża na wyjazdową randkę na „łonie natury”. Wypad rowerowy nad pobliską rzeczkę i mała uczta na pachnącej łące.

Majówka we dwojeNasze menu nie jest ani zbyt skomplikowane, ani pracochłonne. Zabieramy schłodzone wino i wodę mineralną, a ze spiżarni i lodówki, co się da: zimny pasztet, ogórki, sałatę, seler naciowy, młynek z pieprzem, oliwę z oliwek, cytryny, paczkę suchej szynki parmeńskiej, torebkę parmezanu.

Do koszyka pakuję jednorazowe talerze, sztućce, szklanki, korkociąg, papierowe kolorowe serwetki i kraciasty obrus. Rower, a na nim koszyk smakołyków.

W mgnieniu oka wychodzimy. Już po drodze kupujemy pachnące pyszne pieczywo i chrupiące rzodkiewki. Do tego apetyczne winogrona albo melon. U celu, nad rzeczką, pod ścianą lasu czujemy się jak XIX-wieczna paryska bohema z obrazów Maneta, Seurata czy Renoira. Jemy „Śniadanie na trawie” w „Niedzielne popołudnie na wyspie Grande Jatte”. A może to będzie „Śniadanie żeglarzy”– odrobina wysiłku przed jedzeniem przecież dobrze nam zrobi.

Wiatr już wieje wiosenny, ciepły i miły. Świeże powietrze zaostrza apetyt i WSZYSTKO lepiej smakuje. I ta atmosfera przygody i improwizacji… Czy będzie świeciło słońce? Czy wino nadal będzie chłodne? Czy….? Najważniejsze, że jest nam miło razem. A piknik można urządzić wszędzie, w pociągu, w samochodzie, na wycieczce, na ławce w parku. Miłego ucztowania-randkowania!

reklama

Paluszki grissini z suszoną szynką
Suszona szynka długo zachowuje świeżość. Tę miłą przekąskę można przygotowywać już na pikniku.

Weź: • kilkanaście paluszków grissini • kilkanaście plastrów szynki suszonej (polskiej lub prosciutto) • garść tartego parmezanu • garść liści rukoli • 2 łyżki masła
Na plasterkach szynki ułóż listki rukoli. Paluszki posmaruj do połowy masłem, obtocz w parmezanie i owiń szynką z rukolą.

Tapenada z jajkami
Prawdziwa prowansalska tapenada kusi zapachem. Przygotowaną można długo przechowywać. Dodatki jednak zawsze świeże!

Weź: • 50 dag suszonych czarnych oliwek bez pestek • puszkę tuńczyka w oliwie • małą puszeczkę filecików anchois (mogą być koreczki helskie) • łyżkę marynowanych kaparów • 5-6 zmiażdżonych ząbków czosnku • 2 łyżeczki świeżego tymianku • kieliszek (30 ml) dobrej oliwy z oliwek • kieliszek brandy lub koniaku

Oliwki, tuńczyka razem z oliwą, anchois, kapary, czosnek i tymianek włóż do dużej miski i utrzyj ręcznie lub robotem na gruboziarnistą pastę. Następnie powoli dodawaj oliwę i dalej ucieraj, aż pasta stanie się błyszcząca i gładka. Dodaj brandy i wymieszaj. Przełóż do zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce. Wspaniała podawana z jajkami na twardo i świeżą chrupiącą bagietką.

Hummus - w sam raz na piknik!Hummus
Dip ze Środkowego Wschodu nadaje się znakomicie do smarowania chleba, zwłaszcza małych chlebków pita. Do tego świeży ogórek i liść sałaty.

Weź: •500 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki) •3 łyżki pasty tahini (miazga z ziaren sezamu do dostania w sklepach z orientalną żywnością) – można pominąć ten składnik •4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny •4 zmiażdżone ząbki czosnku •szczyptę soli do smaku •pół szklanki dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia

Ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, sól i czosnek utrzyj na ziarnistą masę. Powoli, dolewając oliwę, nadal ucieraj, aż będzie nieco gładsza (drobne grudki nie przeszkadzają). Jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dodać nieco przegotowanej wody. Podawaj mocno schłodzoną. Można ją przechowywać w lodówce przez tydzień. Przed podaniem skrop oliwą, posyp zieloną pietruszką i szczyptą ostrej mielonej papryki.

Źródło: Wróżka nr 5/2012
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl