Oliwa z oliwek - dar bogów

Na Południu oliwa traktowana jest jak bezcenny dar bogów. Choć jemy ją na co dzień, często nie mamy pojęcia, do czego jeszcze można tego „daru” użyć.

Oliwa z oliwekAteny nie nazywały się jeszcze Atenami, kiedy do rywalizacji o tę grecką polis stanęli bogowie – Posejdon i Atena. Ustalono, że władzę obejmie ten, kto ofiaruje miastu najcenniejszy dar. Posejdon uderzył trójzębem w ziemię i ze skał Akropolu trysnęło źródło, nawadniając wysuszoną słońcem ziemię. Atena zasadziła na wzgórzu wiecznie zielone drzewo oliwne. Wytwarzana z jego owoców oliwa okazała się dla mieszkańców cenniejsza niż woda! Bogini zwyciężyła, a miasto przyjęło nazwę od jej imienia.

Homer nazywał oliwę „płynnym złotem”. Dla starożytnych Greków była lekiem na wiele dolegliwości, ale też symbolem zwycięstwa – girlandami z oliwnych liści i antałkami z oliwą nagradzano wojowników. Oznaczała też „dziewiczą czystość”, dlatego używano jej do namaszczania miejsc świętych. Zapewniała również czystość w sensie dosłownym – oliwą zmieszaną z piaskiem wojownicy usuwali pot i kurz, jaki osiadł na nich podczas walki. Zapaśnicy zaś smarowali nią ciała, by mieć gładką i jędrną skórę, a greccy chłopi goili nią zranione stopy. Kąpiele w letniej oliwie zalecano na gorączkę i nerwobóle. Wierzono, że oliwa chroni od ukąszeń węży i owadów. Rzymski pisarz, Pliniusz, twierdził z kolei, że płukanie nią ust znakomicie wybiela zęby.  

Wysokiej jakości oliwa (dziewicza) jest bogata w cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega. Obniżają poziom złego cholesterolu, podnoszą poziom dobrego, chronią przed chorobami serca i udarem. Zawarte w niej polifenole (substancje przeciwutleniające) sprawiają, że starość omija nas szerokim łukiem. Z kolei kwas oleinowy zmniejsza ryzyko zachorowania na astmę. Badacze z hiszpańskiego Instituto de la Grassa w Sewilli stwierdzili także, że oliwa ochrania ściany żołądka, a dzięki związkom fenolowym niszczy bakterie wywołujące wrzody żołądka. Na dodatek oliwa jest lekkostrawna, pobudza perystaltykę jelit i wydzielanie żółci – ułatwia więc trawienie innych tłuszczów.

reklama

Różny kolor oliwek to nie jest kwestia gatunku, ale… wieku. Młodziutkie są zielone, a dojrzałe – czarne. Najlepszą oliwę uzyskuje się z owoców w stanie przejściowym pomiędzy zielonością a sczernieniem. Aby nie uszkodzić oliwek (tylko z takich będzie naprawdę dobry olej), zbiera się je ręcznie. Czesze się drzewa specjalnymi grabiami i łapie spadające owoce w sieci. Oliwki powinny dotrzeć  do tłoczni jeszcze tego samego dnia. Tam są myte, a następnie miażdżone, aż oliwa oddzieli się od wody i resztek owocu. Tłoczenie odbywa się na zimno. W efekcie powstaje najlepsza, najczystsza oliwa extra vergine. To po włosku, a po polsku – superdziewicza, z pierwszego tłoczenia.

Kuracja oczyszczająca z toksyn
Zalecenie ojca Klimuszki: wyciśnij sok z jednej cytryny i zmieszaj z taką samą ilością oliwy. Wypij przed snem – według medycyny chińskiej przedział między 23.00 a 1.00 jest szczytem aktywności woreczka żółciowego. Po 12-dniowej kuracji ta mieszanka całkowicie oczyści woreczek żółciowy i wątrobę. Poczujesz się jak nowo narodzona!

Kąpiel nawilżająca skórę

Jeśli masz suchą, szorstką lub łuszczącą się skórę, zrób sobie oliwkową kąpiel. 5 łyżek oliwy wlej do wanny z ciepłą wodą. Zanurz się w kąpieli na około 15 minut. Na koniec spłucz ciało (nie używaj już mydła), a potem delikatnie osusz je ręcznikiem. Taki oliwkowy kompres lekko natłuści skórę i zabezpieczy ją przed odwodnieniem.

Ratunek dla zniszczonych włosów

Oliwa jest dobrodziejstwem dla włosów. Nie tylko wspaniale je odżywia, ale też sprawia, że przestają się elektryzować. Nalej trochę oliwy na dłonie i wmasuj w suche włosy. Zostaw na 15 minut, a następnie umyj je szamponem. Stosuj raz w tygodniu, jeśli włosy są zniszczone lub suche. Jeżeli szybko się przetłuszczają, przy nakładaniu oliwy pomijaj skórę głowy.

Sprytny sposób na kaca

Alkohol w towarzystwie tłuszczu wchłania się wolniej. Zamiast zagryzać wódkę tłustym jedzeniem, wykorzystaj oliwę. Wystarczą 2 łyżeczki przed imprezą, by kwasy tłuszczowe zaczęły działać. Alkohol nie zamieni się w aldehyd, który nas zatruwa i powoduje kaca.

Oliwa z oliwek●  Lekarstwo na trawienie
Oliwa przyspiesza ruchy jelita i pomaga w trawieniu. Oliwę – łyżkę lub dwie – pij na czczo, 30 minut przed posiłkiem.

Jak odnowić stare meble?
Drewnianym szafom przywrócisz blask, nacierając je własnej roboty płynem na bazie oliwy. W butelce ze spryskiwaczem wymieszaj 2 części oliwy z 1 częścią soku z cytryny lub octu jabłkowego. Rozpyl na oczyszczoną powierzchnię.  Po 1-2 minutach przetrzyj czystą szmatką.

Bezpieczny rozpuszczalnik

Zabrudziłaś ręce farbą? Polej je łyżeczką oliwy i posyp łyżeczką soli lub cukru. Powstałym pilingiem energicznie wyczyść dłonie i umyj ciepłą wodą z mydłem. Oliwa zadziała też jak odżywczy krem.

Nie daj się nabić w butelkę!
Sprawdź, co oznaczają obce napisy zamieszczane na etykietach:
Olio d’oliva extra vergine (ang. Extra virgin olive oil) – oliwa z pierwszego tłoczenia. Wytwarzana z ręcznie zbieranych oliwek, tłoczonych na zimno w ciągu doby od zbioru. Ma zielonkawy kolor i jest niefiltrowana, może wytrącać się z niej osad. Idealna do chleba czy sałatek.
Virgin Olive Oil – oliwa dziewicza, tłoczona na zimno, ale o klasę niższa od extra vergine. Nadaje się np. do sałatek.
Olive oil – mieszanka oliwy z pierwszego tłoczenia i tej poddanej chemicznemu rafinowaniu. Dobra do gotowania i smażenia. Nie zawiera już witamin i minerałów.
Olive pomace oil (wł. olive sansa oil, hiszp. olive orujo oil) – określana na etykiecie jako „oliwa z oliwek” wprowadza konsumenta w błąd! To oliwa z wytłoczyn pozostałych po wcześniejszym wyciskaniu, niskiej jakości, choć dopuszcza się ją do bezpośredniego spożycia. Nie zaszkodzi, ale zdrowia nie podbuduje.
Refined olive pomace oil – olej powstały po rafinacji „odpadów” z pierwszego tłoczeniu. Niezbyt dobrze smakuje. Tylko do smażenia.


Maja Antoszewska
fot. shutterstock.com


Źródło: Wróżka nr 8/2012
Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 2/2019