Jak zmienić smak koloru? Ano – twierdzi Piqueras-Fiszman – innym kolorem. Mus truskawkowy na białym talerzu wydaje się słodszy niż na czarnym, dlatego że przejmuje „smak” tła. To sprawka optycznej iluzji uzupełniających się barw.
Różnym rodzajom żywności dodają więc smaku różne barwy. Czerwone mięso, na przykład, bardziej apetycznie prezentuje się na zielonym. Kiedy więc nie masz pod reką zielonego talerza, zaserwuj je na liściu sałaty. Ale kolor to nie wszystko. Liczy się też ogólne wrażenie. Jedzenie gęste i zwarte nasz mózg uznaje więc za bardziej sycące.Dźwiękowa przyprawa
Słynny kucharz Heston Blumenthal (twórca lodów o smaku jajek na bekonie i sorbetu z sardynek) zbadał wpływ muzyki na przeżycia kulinarne. W swojej restauracji rozmieścił aparaturę do pomiaru głośności i zaprosił uczestników eksperymentu na darmowy obiad.
Najkorzystniej na rozkosze podniebienia wpływała cicha muzyka klasyczna. Ale gdy stawała się głośniejsza niż szept w bibliotece, zaczynała dekoncentrować badanych. Gorsze wrażenie robiła jednak cisza. Uczestnikom wydała się dłuższa i bardziej dojmująca niż w rzeczywistości. A wszystko dlatego, że w ciszy badanym wydawało się, że… głośno jedzą.
A co jeśli masz alergię na Mozarta? Według naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego różne instrumenty w różny sposób wpływają na doznania smakowe. Wysokie dźwięki fortepianu sprawiają, że smak potraw staje się bardziej wyrazisty, a basowe tony trąbki i saksofonu wzmacniają aromat kawy.
The requested URL was not found on this server.
The requested URL was not found on this server.
The requested URL was not found on this server.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.