Kulinarne spa

Kolorowe i zdrowe koktajle Koktajl pomarańczowy
Witaminowa mieszanka z dodatkiem figi i moreli, które przywracają korzystny zasadowy odczyn w organizmie.
Szklankę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1 pokrojoną figę, 2 suszone morele (namoczone i pokrojone), łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego, łyżeczkę zarodków pszennych i łyżeczkę drożdży piwnych zmieszaj w blenderze. Zmiksuj i przelej do szklanki.­

Koktajl żółty
Oczyszcza organizm z nadmiaru cholesterolu i toksyn.
W blenderze połącz: dużą szklankę soku brzozowego (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach lub delikatesach), duży plaster świeżego ananasa, pół jabłka, suszoną morelę drobno pokrojoną, łyżkę zarodków pszennych i łyżkę otrąb pszennych. Zmiksuj i przelej do szklanki.

Koktajl czerwony
Znakomicie uzupełnia zużywany przez organizm potas i poprawia nastrój. Może zastąpić kolację.
Dużą szklankę soku pomidorowego wlej do blendera lub miksera, dodaj sporą łyżkę odsączonego tuńczyka w sosie własnym, 1 łyżkę kiełków brokuła, łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego, zmiażdżony ząbek czosnku, pół łyżeczki drożdży piwnych i szczyptę soli morskiej do smaku. Całość zmiksuj, przelej do szklanki i popijaj małymi łykami nieco schłodzone. Jeśli lubisz, możesz dodać kroplę tabasco.

reklama

Carpaccio z buraczków
Jest moją ulubioną sałatką. Buraki lubię w wielu wariantach i zazwyczaj piekę większą ilość w piekarniku. Zawinięte w folię można przechować w lodówce nawet tydzień.
Kilka podobnej wielkości buraczków zawiń szczelnie w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości (45-50 minut). Upieczone obierz, pokrój na cieniutkie plasterki i ułóż na płaskim talerzu. Miękki kozi ser lub fetę pokrusz i posyp nim buraczki. Sporą garść orzechów włoskich posiekaj drobno i także posyp buraczki. 3 łyżki oliwy z oliwek zmieszaj z 3 łyżkami dobrego octu balsamicznego, dodaj łyżkę miodu i dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem polej całość. Pyszne z grzanką z ciemnego chleba z odrobiną czosnku.

Brukselka z wędzonym pstrągiem
To niedoceniane warzywo. Brukselka pobudza działanie trzustki, a zawarte w niej indole mają udowodnione działanie przeciwnowotworowe.
Brukselkę ugotuj al dente w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie, ostudź i pokrój na połówki. Różowego grejpfruta obierz, wyfiletuj i podziel na mniejsze cząstki. Wędzonego pstrąga obierz, wyjmij ości i podziel na mniejsze kawałki. Niewielką cykorię pokrój w paseczki. Na dużym talerzu ułóż warstwami: brukselkę, grejpfrut, rybę i cykorię. Oliwę z oliwek zmieszaj z niewielką ilością musztardy miodowej, dodaj nieco utłuczonych ziaren kolendry i polej sałatkę. Posyp natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Faszerowane awokado
Uwielbiam awokado. Mogę jeść je tylko z odrobiną soli morskiej skropione sokiem z lemonki. Zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i wspomaga obniżanie złego cholesterolu.
Wędzonego łososia (ok. 25 dag) posiekaj drobno i wymieszaj z sokiem z połowy cytryny. Dodaj nieco musztardy Dijon, pęczek posiekanego szczypiorku i łyżeczkę posiekanych kaparów. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstaw na chwilę. Dojrzałe awokado przekrój na pół i ostrożnie wyjmij pestkę. Łyżeczką wydrąż miąższ, nie uszkadzając skórki, rozgnieć widelcem, dodaj nieco soku z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek i całość połącz z łososiem. Delikatnie wymieszaj i nadzieniem wypełnij skórki awokado.

Dziki ryż z warzywami
Węglowodany zawarte w dzikim ryżu uwalniają się powoli, co pozwala nie odczuwać głodu przez kilka godzin. Jest on także najmniej uczulającym ze zbóż.
Ryż ugotuj tak jak w przepisie na opakowaniu. Średni seler naciowy umyj i pokrój w wąskie ukośne paski. 2 średnie marchewki obierz i pokrój w słupki. Warzywa zblanszuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru trzcinowego, odcedź i wystudź. Pół szklanki wyłuskanych orzechów włoskich posiekaj drobniej. 3 łyżki śmietany jogurtowej zmieszaj dokładnie z 2 łyżkami dobrego majonezu (najlepiej domowego) i z sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną miodu. Do sosu dodaj pęczek posiekanego szczypiorku i pęczek posiekanego koperku. Ryż, warzywa i orzechy wymieszaj z sosem i odstaw na godzinę w chłodne miejsce, aby składniki się „przegryzły”.

Guacamole
Podstawą dobrego guacamole jest naprawdę dobre awokado.
Jeśli jest niezbyt dojrzałe, można włożyć je do papierowej torebki i zostawić na 2-3 dni w pokojowej temperaturze. Awokado obierz, przekrój na pół, wyjmij delikatnie pestkę i skrop sokiem z lemonki. Rozgnieć widelcem i dodaj drobno posiekaną cebulkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek i 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry. Tak przygotowaną pastą można smarować pieczywo, można także całość posypać drobno posiekaną papryczką chili dla pikanterii.

Sałatka z makaronu razowego
Ostatnio w sklepach pojawiło się wiele nowych kształtów. Do sałatek najlepsze są rurki lub świderki.
Ugotuj makaron razowy al dente według przepisu na opakowaniu. Dużą garść zielonych oliwek odsącz z zalewy i przekrój na połówki. 5-6 suszonych pomidorów zalej wrzątkiem, odstaw, pokrój na kawałki. Ser typu feta pokrój w kostkę. 2 łyżki łuskanych nasion słonecznika lub dyni upraż na suchej patelni. Z pół szklanki oliwy, soku z połowy cytryny i posiekanego ząbka czosnku przygotuj sos. Dopraw solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj makaron z pomidorami i oliwkami, polej połową sosu, wymieszaj. Dodaj ser, uprażone pestki, resztę sosu i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Całość posyp obficie natką z pietruszki.


Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania. Twierdzi, że to natura przyrodnika
pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.

fot.: JEast News, Stockfood/Free

Źródło: Wróżka nr 3/2013
Tagi:
Już w kioskach: 2020


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 2/2020