★ Rozgrzewający dżem winogronowy
Niezwykły zapach rosnących w Polsce ciemnych winogron można zatrzymać albo w domowym winie, albo w tym dżemiku.
Około kilograma dojrzałych, słodkich winogron umyj i oddziel od gałązek. Wrzuć do rondla z grubszym dnem. Zalej sporym kieliszkiem dobrego porto. Gotuj na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu przez prawie godzinę. Zdejmij z ognia i przełóż na sito. Możesz teraz ręcznie wybrać pestki i pozostawić aromatyczne skórki lub przetrzeć całość przez sito. Pozbawiony pestek miąższ znów przełóż do rondla, dodaj dwie łyżki soku z cytryny i pół szklanki cukru. Dobrze wymieszaj. Zagotuj. Jeśli dżem jest za rzadki, można gotować go jeszcze chwilę, mieszając. Wkładaj gorący do słoiczków i pasteryzuj około 10 minut. Znakomity do śniadaniowych grzanek zimą. ★ Kapustka czerwona z sokiem z czarnej porzeczki
Świetnie smakuje z dodatkiem dzikiego ryżu lub opiekanych na złoto kartofelków.
Główkę czerwonej kapusty oczyść z wierzchnich liści i poszatkuj (bez głąba). Jedną średnią czerwoną cebulę posiekaj i zeszklij w rondlu najlepiej na 2-3 łyżkach klarowanego masła (może być olej lub oliwa), dodaj kapustę i duś ją, często mieszając, aż liście zrobią się miękkie. Dodaj około ½ szklanki dobrego soku z czarnej porzeczki, 2 listki laurowe, 2-3 utłuczone goździki, kawałek kory cynamonu. Zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na koniec do kapustki dodaj trochę płynnego miodu albo brązowego cukru. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i duś do miękkości (mniej więcej 45 minut).
★ Nalewka z czarnego bzu
Będzie nagrodą dla wytrwałych, ponieważ z czasem jest coraz lepsza, a jeśli jesień jest słoneczna, w odstałej nalewce można odnaleźć nawet smak przypominający czekoladę.
Owoce muszą być dojrzałe. Ważne, aby w kiściach nie było czerwonych jagód. Około 2 kg oczyszczonych i pozbawionych szypułek owoców przesyp do większego słoja lub gąsiorka, zasyp 40 dag cukru, odstaw na dobę w ciepłe miejsce, na przykład na słoneczny parapet, mieszając od czasu do czasu, by cukier się rozpuścił. Teraz zalej owoce litrem spirytusu i pozostaw w temperaturze pokojowej na blisko 2 miesiące. Po upływie tego czasu zlej nalew do innego gąsiorka, owoce wyciśnij przez gazę i otrzymany płyn dolej do nalewu. Pozostaw do sklarowania. Gdy osad się wytrąci, zlej nalewkę, odstaw. Powinna czekać co najmniej rok.
The requested URL was not found on this server.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.