Czekolada na pokuszenie


★ Czekoladowe ciasto z chili z sosem z białej czekolady i wasabi
Polecam przynajmniej zrobienie sosu. Wyjadanie go palcami i wylizywanie garnuszka... mniam!

Ciasto z białą czekoladąNa ciasto weź:
200 g mąki pszennej
łyżeczkę proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
75 g dobrego kakao
1 ½ łyżeczki cynamonu
100 g solonych orzechów ziemnych, orzechów nerkowca lub mieszanki obu
3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
225 g brązowego cukru
100 g gorzkiej czekolady (najlepiej 85%)
75 g masła
2 jajka
175 ml zimnego mleka


Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj tortownicę o średnicy mniej więcej 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon wymieszaj w miseczce i odstaw. Orzechy bardzo drobno zmiel, dodaj pastę tahini, płatki chili, cukier i wymieszaj wszystko dokładnie. W niewielkim rondelku rozpuść masło i wrzucaj stopniowo pokruszoną czekoladę. Gdy masa się roztopi, połącz ją z orzechową miksturą. Wbij całe jajka i miksuj, aż masa będzie gładka. Na samym końcu dodawaj na przemian mleko i suche wymieszane składniki. Miksuj, aż powstanie gładka masa. W razie potrzeby wlej nieco więcej mleka. Przełóż masę do tortownicy i piecz około godziny w 175°C. Ciasto jest gotowe, gdy pozytywnie przejdzie próbę drewnianego patyczka. Po wystudzeniu polej je sosem.

Na sos weź:
150 g białej czekolady
200 g miękkiego niesolonego masła
łyżeczkę pasty wasabi
łyżeczkę ekstraktu waniliowego
Masło ucieraj mikserem na puszystą masę. Czekoladę rozpuść w rondelku i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Do masła wrzucaj czekoladę, miksując, dodaj wasabi
(może być nieco więcej) i wanilię. Ucieraj, aż masa będzie gładka i błyszcząca.

★ Krewetki w sosie czekoladowym
Bardzo seksowne hiszpańskie danie i jaki afrodyzjak! Przyjemnie jest jeść takie krewetki palcami, oblizując sos. Zamiast krewetek można użyć langusty lub szyjek rakowych.

reklama
404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.



Na małym ogniu podgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj 2 pokrojone w kostkę cebule, listek laurowy, łyżeczkę świeżego posiekanego tymianku i smaż do zeszklenia cebulki. Wrzuć puszkę pomidorów pelati pokrojonych w kostkę i duś pod przykryciem około 15 minut. Wlej około 2 szklanek wody i gotuj, aż sos zgęstnieje. Następnie przecedź przez sito, lekko przecierając. Krewetki (12-14 sztuk ogonów królewskiej krewetki) obsmaż na oliwie. Ułóż je na talerzu, polej sosem pomidorowym. W rondelku rozpuść ok. 120 g gorzkiej czekolady, dodaj do niej 3 zmiażdżone ząbki czosnku, łyżkę uprażonych płatków migdałowych i oliwę ze smażenia krewetek. Wymieszaj i nałóż na krewetki.

★ Indyk w sosie meksykańskim
Klasyczne południowoamerykańskie danie: indyk i czekolada, rzeczy w Nowym Świecie długo nieznane. Znakomity sos można wyjadać, maczając w nim pszenne placki lub ciabattę.

W sporym rondelku umieść kawałki indyka (najlepiej z udźca) i ćwiartki cebuli, zalej wodą i gotuj na małym ogniu około godziny, aż mięso zmięknie. Odcedź i zachowaj
bulion. Zdejmij skórę z mięsa, pokrój na niewielkie kawałki i przełóż do żeliwnego albo kamionkowego naczynia. 4 łyżki blanszowanych migdałów i 2 łyżki nasion sezamu podgrzej na suchej patelni, aż się zrumienią. Wrzuć 2 łyżki rodzynek, kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko przenieś do blendera lub miksera i dokładnie zmiel. Dodaj 2 łyżeczki pasty chili, ½ szklanki wody, posiekaną drobno cebulę, pokrojone pomidory pelati z puszki, 2 posiekane ząbki czosnku i garstkę pokruszonego, czerstwego chleba razowego. Miksuj dalej do uzyskania gładkiej konsystencji. Uzyskaną pastę podsmażaj na dużej patelni z olejem przez 5-7 minut.
Do niewielkiego rondla wlej pół szklanki zachowanego bulionu i wrzuć ¹/³ tabliczki gorzkiej czekolady. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Dolej czekoladowy płyn do mieszanki na patelni, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Polej indyka sosem i piecz 30 minut w temperaturze 180°C, aby całość była równo wypieczona i nabrała wyrazistego smaku. Danie podawaj gorące!

★  Czekoladowe fettuccine z masłem, szałwią i mozzarellą
Niezwykłe danie – kuszące i subtelne. Prawdziwe jin i jang w kulinarnej wersji równowagi smaków.

Bardzo przydatna będzie maszynka do robienia makaronu. Gdy jej nie mamy, możemy rozwałkować ciasto na desce i ręcznie pokroić wstążki. Do 350 g przesianej mąki dodaj 50 g dobrego kakao i szczyptę soli. Uformuj zgrabny kopczyk i w środku pozostaw zagłębienie. Do zagłębienia wlej 3 duże ubite jajka. Palcami stopniowo wmieszaj jajka w mąkę. Powstałe ciasto formuj w kulę i ugniataj przez 5-20 minut, aż stanie się jednolicie gładkie. Owiń ciasto w folię i odstaw na 30 minut. Następnie podziel je na kawałki i cieniutko rozwałkuj, podsypując mąką. Zwijaj rozwałkowane płaty i krój grubsze wstążki, przesypując je delikatnie mąką. Uzyskany makaron gotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Pół kostki masła roztop w niewielkim rondelku, dodaj kilka liści świeżej szałwii. Wymieszaj ugotowany makaron z masłem szałwiowym. Za pomocą widelca zwijaj gniazdka z makaronu. W środku każdego umieść kilka kulek świeżej mozzarelli, posyp świeżo zmielonym czerwonym pieprzem i wiórkami gorzkiej (85%) czekolady.

Urszula Duda-Szelińska
z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania. Twierdzi, że to natura przyrodnika
pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.

fot.: stockfood/free, shutterstock

 

Źródło: Wróżka nr 2/2014
Tagi:
Już w kioskach: 10/2025

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka