Nie jedz prosto z krzaczka!
Jagody rosnące w lesie należy umyć przed jedzeniem! Za rozkosz delektowania się nimi na miejscu można przypłacić chorobami pasożytniczymi, m.in. groźną dla życia bąblownicą. Do owoców przyczepiają się bowiem niewidoczne dla oka jaja tasiemca pozostawione tam na przykład przez lisy. Połknięte przedostają się przez przewód pokarmowy do krwi, z jaja wylęga się potem larwa, która atakuje wątrobę, płuca lub mózg.
Dla pracujących wzrokiem
Brytyjscy piloci RAF podczas II wojny światowej regularnie jadali przed nocnymi lotami przetwory z czarnych jagód. Po co? Żeby lepiej widzieć w ciemnościach. Ta praktyka dała początek badaniom naukowym. Okazało się, że zarówno owoce, jak i liście jagód, dzięki substancjom uszczelniającym naczynia włosowate w siatkówce oka, rzeczywiście poprawiają widzenie. Jagodowe przekąski polecane są więc kierowcom, osobom pracującym przy komputerze czy studentom ślęczącym nad książkami.
Jagoda z Ameryki
Borówka amerykańska (inaczej: wysoka) rzeczywiście pochodzi zza oceanu. Ale niech nie zmyli cię jej nazwa – ten rodzaj jagódek uprawia się na potęgę także u nas! I dobrze, bo to prawdziwy rarytas. Jest równie zdrowa i smaczna jak jagoda czarna, jednak w przeciwieństwie do niej nie brudzi palców czy języka.
Jej historia sięga początków XX wieku. Wówczas ogrodniczka z New Jersey, Elizabeth White, wpadła na pomysł, by nagradzać zbieraczy jagód, którzy dostarczą jej z lasów krzewy o szczególnie dorodnych owocach. W ten sposób wyselekcjonowała najlepsze, a następnie zasadziła je w swoim ogrodzie. Z pomocą dra Fredericka Coville'a założyła pierwszą uprawę, z której pochodzą wszystkie znane odmiany borówki wysokiej, okrzykniętej niedawno owocem XXI wieku.
Łyżkę świeżych liści jagód zalej półtorej szklanki gorącej wody i zagotuj. Następnie zmniejsz gaz i podgrzewaj pod przykryciem przez 5 minut. Odstaw na 10 minut i przecedź. Pij trzy razy dziennie po ¹/³ szklanki do czasu ustąpienia objawów. Uwaga: tak stosowany odwar z liści pomaga również przy zakażeniach pęcherza. Jeśli walczysz z owsikami, używaj go do lewatyw.
Wsyp 4 szklanki jagód do dużego rondla. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Dodaj 2 szklanki cukru i 2 łyżeczki soku z cytryny i podgrzewaj jeszcze przez 30 minut. Następnie przełóż dżem do słoików, zakręć i odstaw w ciemne miejsce. Jedz codziennie po łyżeczce.
Do dużego słoja wsyp 4 litry jagód (ponad 2 kg). Zagotuj 2 litry wody z cukrem, wlej do naczynia z jagódkami, po czym dodaj kolejne 2 litry zimnej, ale przegotowanej. Rozsmaruj drożdże na rozmiękczonej w wodzie kromce chleba i połóż na powierzchni roztworu drożdżami do spodu. Przykryj i odstaw na dwa tygodnie (raz dziennie mieszaj). Przecedź przez gazę, przelej płyn do czystego naczynia. Odstaw na dwa dni i zlej wino do butelek. Przykryj, a kiedy ustanie bąbelkowanie, zakorkuj. Przez 4-6 miesięcy trzymaj je w zimnym, ciemnym pomieszczeniu. Potem pij codziennie, jeden mały kieliszek do obiadu.
Szklankę świeżych jagód wsyp do rondla i postaw na małym ogniu. Mieszając od czasu do czasu, podgrzewaj dotąd, aż cała woda odparuje i powstanie gęsta masa. Wystudź ją i przełóż do wyparzonego słoiczka. Maścią smaruj chore swędzące miejsca na skórze 1-2 razy dziennie.
Łyżkę suszonych lub 2-3 łyżki świeżych owoców zalej szklanką wody i gotuj przez 5 minut. Przecedzonym zimnym płynem płucz gardło przy przewlekłych nieżytach i anginach.
Kaja Ostrowska
fot. shutterstock
dla zalogowanych użytkowników serwisu.