Grill uszlachetniony


★ Cebulki faszerowane
Doskonale nadają się cebule czerwone i białe cukrowe. Są śliczne i delikatniejsze w smaku.

Weź: • 2 czerwone i 2 białe cebule • małego bakłażana • niewielką cukinię • pół czerwonej papryki • 4-5 kapeluszy pieczarek • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • garść dowolnych świeżych ziół • sól i pieprz • 10 dag serka bryndza • 2 łyżki tłustej śmietany


Cebulki obierz i zblanszuj w lekko osolonym wrzątku. Odcedź i delikatnie wyjmij środki, pozostawiając zewnętrzne 2-3 warstwy. Pokrój drobno bakłażana, cukinie, pieczarki, czosnek i wydrążone środki cebul, podsmaż całość na oliwie. Farszem nadziej cebule. W małym rondelku rozgrzej śmietanę z bryndzą, aż serek się rozpuści. Każdą cebulę polej obficie serowym sosem. Piecz na gorącym grillu około 15 minut. Do tego podaj lekkie czerwone wino.

Jak marynować, by nie zmarnować?
Podaję przepisy na sprawdzone i ciekawe marynaty do większości mięs i warzyw.

  • Miodowo-cytrusowa

Weź: • szklankę oliwy • sok z 2 cytryn • 4 łyżki jasnego miodu • łyżeczkę drobno posiekanych lub rozkruszonych liści kafiru (liście limonki) • ząbek czosnku • listki z 2 gałązek tymianku cytrynowego • 2 łyżki sosu ostrygowego lub jasnego sojowego • pieprz biały
Wszystkie składniki włóż do słoika i silnie potrząsaj. Doskonała do warzyw, ryb oraz kurczaka.

  • Sucha aromatyczna

Weź: • 2 łyżki utłuczonego ziela angielskiego • 2 łyżki utłuczonego pieprzu • łyżkę mielonych goździków •łyżkę rozkruszonych papryczek chili • łyżkę ziaren kolendry • łyżeczkę cynamonu • otartą gałkę muszkatołową • łyżeczkę ziaren kardamonu • 2 łyżeczki kurkumy • 2 łyżeczki suszonego imbiru
Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu, ale nie na zupełnie sypko i przekładamy do słoiczka. Doskonała do wieprzowiny.

  • Pikantna do wołowiny

Weź: • łyżkę kaparów • 2-3 fileciki anchois • 4-5 drobno posiekanych cebulek szalotek • łyżkę sosu Worcestershire • posiekaną ostrą papryczkę chili • łyżkę musztardy Dijon • sok z cytryny • 3 łyżki dobrego majonezu • garść pomidorów suszonych na słońcu
Fileciki, kapary i pomidory drobno posiekaj i zmieszaj z pozostałymi składnikami. Pastą dobrze nacieraj wołowe steki.

reklama


★ Kaszanka polsko-włoskie fusion

Polska kaszanka i włoskie dodatki to znakomity duet smakowy.

Weź: • dwie grube kaszanki • jabłko • garść pomidorków koktajlowych • 8-10 serc karczochów (z puszki albo słoiczka) • 8 plastrów szynki prosciutto • kilka garści rukoli • oliwę • ocet balsamiczny • świeżo mielony pieprz

Kaszankę pokrój na grube plastry, jabłko na ósemki. Na tacce aluminiowej ułóż kaszankę, jabłko i plastry szynki, całość skrop oliwą i octem balsamicznym, oprósz pieprzem. Piecz na dość rozgrzanym ruszcie. Na drugiej tacce ułóż przekrojone na pół pomidorki i serca karczochów, skrop oliwą i odrobiną octu, popieprz. Piecz na chłodniejszym ruszcie. Na talerzach możesz ułożyć rukolę, a na niej ładnie zaaranżowane warzywa i kaszankę. Do tego przyrumieniona bagietka i na przykład włoskie bardolino.


Szybki kurs grillowania

  • Do przygotowywania potraw z grilla można używać rozmaitych urządzeń: typowych grilli węglowych, rusztów, piekarników, kuchenek mikrofalowych z odpowiednią funkcją, nawet patelni lub wręcz ogniska.
  • Grillowanie wymaga czasu i cierpliwości – jest to zajęcie niemal rytualne i nie należy się przy nim spieszyć. Palenisko trzeba przygotować wcześniej, aby mieć odpowiednią ilość żaru do pieczenia.
  • Doskonałym paliwem jest drewno liściastych drzew, dodające potrawom aromatu. I tak na przykład: drzewa owocowe – jabłoń, grusza czy wiśnia dają łagodny dym z owocowym posmakiem, dąb – miodowy, jesion – lekko korzenny. Nie można natomiast używać drewna drzew iglastych, bowiem zawarte w nich żywice podczas spalania tworzą szkodliwe substancje.
  • Mięsa i warzywa najlepiej piec, gdy węgiel jest odpowiednio rozżarzony, tak zwany biały – żar ma w środku, a na zewnątrz popiół. Wtedy temperatura jest odpowiednia, a potrawy nie spiekają się zbyt szybko.
  • Potrawy z grilla lubią towarzystwo ziół. Najwspanialsze są świeże, zerwane z ogrodu lub nawet znalezione na łące, np. mięta, szałwia.


★ Grillowane owoce
To znakomita propozycja deserowa na wieczór przy grillu.

Świetnie sprawdzają się jabłka, gruszki, morele czy brzoskwinie. Wystarczy podzielić je na mniejsze części, skropić lekko rozpuszczonym masłem, miodem i wycisnąć nieco soku z cytryny. I gotowe! Do owoców podawać można leciutko rozpuszczoną czekoladę, lody albo bitą śmietanę.

Urszula Duda-Szelińska
Z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania.
Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
fot.: stockfood/free, shutterstock

Źródło: Wróżka nr 7/2014
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl