★ Cebulki faszerowane
Doskonale nadają się cebule czerwone i białe cukrowe. Są śliczne i delikatniejsze w smaku.
Weź: • 2 czerwone i 2 białe cebule • małego bakłażana • niewielką cukinię • pół czerwonej papryki • 4-5 kapeluszy pieczarek • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • garść dowolnych świeżych ziół • sól i pieprz • 10 dag serka bryndza • 2 łyżki tłustej śmietany
Cebulki obierz i zblanszuj w lekko osolonym wrzątku. Odcedź i delikatnie wyjmij środki, pozostawiając zewnętrzne 2-3 warstwy. Pokrój drobno bakłażana, cukinie, pieczarki, czosnek i wydrążone środki cebul, podsmaż całość na oliwie. Farszem nadziej cebule. W małym rondelku rozgrzej śmietanę z bryndzą, aż serek się rozpuści. Każdą cebulę polej obficie serowym sosem. Piecz na gorącym grillu około 15 minut. Do tego podaj lekkie czerwone wino.
Jak marynować, by nie zmarnować?
Podaję przepisy na sprawdzone i ciekawe marynaty do większości mięs i warzyw.
Weź: • szklankę oliwy • sok z 2 cytryn • 4 łyżki jasnego miodu • łyżeczkę drobno posiekanych lub rozkruszonych liści kafiru (liście limonki) • ząbek czosnku • listki z 2 gałązek tymianku cytrynowego • 2 łyżki sosu ostrygowego lub jasnego sojowego • pieprz biały
Wszystkie składniki włóż do słoika i silnie potrząsaj. Doskonała do warzyw, ryb oraz kurczaka.
Weź: • 2 łyżki utłuczonego ziela angielskiego • 2 łyżki utłuczonego pieprzu • łyżkę mielonych goździków •łyżkę rozkruszonych papryczek chili • łyżkę ziaren kolendry • łyżeczkę cynamonu • otartą gałkę muszkatołową • łyżeczkę ziaren kardamonu • 2 łyżeczki kurkumy • 2 łyżeczki suszonego imbiru
Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu, ale nie na zupełnie sypko i przekładamy do słoiczka. Doskonała do wieprzowiny.
Weź: • łyżkę kaparów • 2-3 fileciki anchois • 4-5 drobno posiekanych cebulek szalotek • łyżkę sosu Worcestershire • posiekaną ostrą papryczkę chili • łyżkę musztardy Dijon • sok z cytryny • 3 łyżki dobrego majonezu • garść pomidorów suszonych na słońcu
Fileciki, kapary i pomidory drobno posiekaj i zmieszaj z pozostałymi składnikami. Pastą dobrze nacieraj wołowe steki.
Szybki kurs grillowania
★ Grillowane owoce
To znakomita propozycja deserowa na wieczór przy grillu.
Świetnie sprawdzają się jabłka, gruszki, morele czy brzoskwinie. Wystarczy podzielić je na mniejsze części, skropić lekko rozpuszczonym masłem, miodem i wycisnąć nieco soku z cytryny. I gotowe! Do owoców podawać można leciutko rozpuszczoną czekoladę, lody albo bitą śmietanę.
Urszula Duda-Szelińska
Z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania.
Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
fot.: stockfood/free, shutterstock
dla zalogowanych użytkowników serwisu.