Chcę wyjechać na wieś


★ Zupa rakowa z sandaczem

Weź: •całego świeżego sandacza •10 obranych świeżych raków •nieduży kabaczek •patison •bakłażan •fenkuł •czerwoną paprykę •2 l bulionu warzywnego lub rybnego •świeże liście kolendry i lubczyku •oliwę •3 łyżki klarowanego masła •sól i świeżo mielony pieprz

Przesmaż raki na oliwie, dodaj głowę sandacza, kręgosłup i jeden filet. Całość zalej bulionem i gotuj przez ½ godziny. Warzywa potnij w paski, zeszklij na maśle, dopraw solą i pieprzem. Bulion przecedź, dodaj do niego przesmażone warzywa. Filety z sandacza usmaż na maśle, aż skórka będzie złota i chrupiąca. Zupę podawaj w większych talerzach z kawałkami chrupiącego sandacza, posypaną listkami kolendry i lubczyku.

★ Surówka z kapusty ze śliwkami

Weź: •½ kg kapusty włoskiej •śliwki węgierki •łuskane orzechy włoskie •olej rzepakowy lub dobrą śmietanę •łyżkę posiekanej natki pietruszki •sól, cukier i pieprz do smaku

Oczyszczoną kapustę drobno posiekaj. Śliwki wypestkuj i pokrój w paski, Orzechy posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj olej albo śmietanę i pietruszkę. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Maślany kurczak

Weź: •kurczaka wiejskiego około 1½ kg • 4-5 ząbków czosnku i 2 całe główki •garść listków szałwii •4-5 kwaśnych jabłek •2-3 marchewki •5-6 małych cebulek •sok z połówki cytryny •15 dag stopionego masła •2 łyżki oliwy

Kurczaka natrzyj solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod skórkę wciśnij listki szałwii i wstaw na godzinę do lodówki. Jabłka pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne. Nadziej kurczaka jabłkami (tyle, ile się zmieści), resztę jabłek skrop cytryną i odstaw do lodówki. Kurczaka umieść w żaroodpornym naczyniu, posmaruj połową masła i piecz godzinę w 180°C, polewając wytworzonym sosem. Marchewki obierz i przekrój na pół, cebulki, główki czosnku także przekrój na pół. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż marchewki, cebulkę oraz główki czosnku. Całość dodaj do kurczaka. Na końcu dodaj resztę jabłek i masła. Piecz jeszcze 15 minut, polewając sosem. Podawaj w naczyniu, w którym się piekł, posyp szałwią.

reklama


★ Pierogi z dynią

Weź na farsz: •kilogram dyni •3 łyżki oliwy •3 łyżki bułki tartej •10 dag startego ostrego sera •gałkę muszkatołową •sól i pieprz
Weź na ciasto: •2 szklanki mąki •jajko •łyżkę masła •¾ szklanki ciepłej wody •sól •mąkę do podsypania

Dynię obierz, pokrój na kawałki, wytnij pestki, polej oliwą i zapiekaj 30 minut w piekarniku w 200°C. Zrób purée. Wymieszaj z serem i bułką tartą. Dopraw do smaku. Połącz składniki ciasta i wyrób je tak, aby było elastyczne, rozwałkuj i podsyp mąką. Szklanką wytnij kółka. Na środek każdego nakładaj łyżkę farszu i dokładnie zlep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku 4 minuty. Lekko przestudź. Przed podaniem podsmaż na maśle, dodając kilka liści szałwii, i posyp resztą sera.

★ Steki wołowe ze słodkim pasternakiem i sosem jarzębinowym

Weź: •8 steków z polędwicy wołowej •na marynatę do steków: 2 łyżki cukru trzcinowego •2 łyżki ziaren gorczycy •cebulę •ząbek czosnku •łyżkę tymianku i oregano •łyżeczkę zmielonej kolendry •3 łyżki oliwy • sól
Pasternak: •kilogram młodego pasternaku •3 łyżki masła •3 łyżki cukru •spory kieliszek wywaru warzywnego •startą gałkę muszkatołową •sól i pieprz
Sos jarzębinowy: •15 dag jarzębiny przemrożonej w zamrażarce •10 dag masła •sok z cytryny

Obierz pasternak. Na patelni rozpuść masło z cukrem. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodaj wywar warzywny, gałkę i pasternak. Zmniejsz ogień, duś pod przykryciem przez 8-10 minut. Zwiększ ogień i pozwól wodzie odparować. Na drugiej małej patelni podsmaż jarzębinę na maśle, aż puści sok. Dodaj sok z cytryny i smaż, aż powstanie gęsty sos. Usmaż steki. Na każdym ułóż pasternak i polej jarzębinowym sosem. Pyszne z kaszą jaglaną lub polentą.

Orzechowy czekoladowiec z jagodami

Weź: •20 dag masła •30 dag cukru pudru •½ szklanki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich •½ szklanki jagód •15 dag ciemnej czekolady •5 dag mąki pszennej pełnoziarnistej •5 dag kakao •3 jajka •½ łyżeczki proszku do pieczenia •½ łyżeczki cynamonu

Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj. Dodaj orzechy, jagody i połącz z suchymi składnikami. Do masy wbijaj jaja, cały czas mieszając. Wlej do wyłożonej pergaminem formy. Piecz 20 minut w 180°C.

Urszula Duda-Szelińska
Z zawodu biolog, gotuje z zamiłowania.
Twierdzi, że to natura przyrodnika pomaga jej odkrywać smaki i zapachy świata.
fot.: stockfood/free, shutterstock

Źródło: Wróżka nr 9/2014
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka