Wina, wina dajcie!

Naukowcy długo zastanawiali się, dlaczego Francuzi, którzy jadają obficie i wcale nie dietetycznie, cieszą się świetnym samopoczuciem, rzadko chorują na serce i nowotwory, a w dodatku długo żyją. Okazało się, że przyczyną tego zadziwiającego zjawiska jest czerwone, wytrawne wino. Przeciętny Francuz wypija rocznie 65 litrów tego trunku!

Tak naprawdę chodzi o substancje zawarte w skórkach czerwonych, drobnych winogron używanych do wyrobu wina. Kiedy ogłoszono to w amerykańskiej telewizji, sprzedaż i spożycie tego alkoholu radykalnie wzrosły, ale Amerykanie wcale nie ozdrowieli! Rzecz w tym, że aby korzystać z jego dobrodziejstwa - nie wystarczy tylko pić.



Pikantny grzaniec Pikantny grzaniec

  • 1 butelka czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego wina
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • kilka ziaren kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • miód do smaku

Wino podgrzewaj na małym ogniu. Wyciśnij pomarańcze i cytrynę, przecedź sok i wlej do ciepłego wina, dorzuć wyciśnięte skórki z połowy pomarańczy i cytryny, dodaj goździki, cukier waniliowy i miód. Pozostałe przyprawy zalej wrzątkiem, przecedź i wlej do garnka z winem. Podgrzewaj 20 minut. Jeśli dodasz kilka ziarenek czarnego pieprzu, wino będzie miało pikantny smak.

reklama
404 Not Found

Not Found

The requested URL was not found on this server.



Wątróbka po wenecku Wątróbka po wenecku

  • 60 g wątróbki cielęcej
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 cebule
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 łyżka posiekanej
  • natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Wątróbkę pokrój w kostkę, posyp solą i pieprzem. Podgrzej 4 łyżki oliwy w rondlu, włóż wątróbkę, smaż 3-5 minut na silnym ogniu. Posiekaj cebulę, podduś w 2 łyżkach oliwy, wlej wino i sok z cytryny, trzymaj parę chwil na ogniu. Przełóż na ogrzany półmisek i posyp natką. Podawaj z grzankami

Źródło: Wróżka nr 12/2004
Tagi:
Już w kioskach: 10/2025

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Promocja wróżka