Wina, wina dajcie!

Naukowcy długo zastanawiali się, dlaczego Francuzi, którzy jadają obficie i wcale nie dietetycznie, cieszą się świetnym samopoczuciem, rzadko chorują na serce i nowotwory, a w dodatku długo żyją. Okazało się, że przyczyną tego zadziwiającego zjawiska jest czerwone, wytrawne wino. Przeciętny Francuz wypija rocznie 65 litrów tego trunku!

Tak naprawdę chodzi o substancje zawarte w skórkach czerwonych, drobnych winogron używanych do wyrobu wina. Kiedy ogłoszono to w amerykańskiej telewizji, sprzedaż i spożycie tego alkoholu radykalnie wzrosły, ale Amerykanie wcale nie ozdrowieli! Rzecz w tym, że aby korzystać z jego dobrodziejstwa - nie wystarczy tylko pić.



Pikantny grzaniec Pikantny grzaniec

  • 1 butelka czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego wina
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • kilka ziaren kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • miód do smaku

Wino podgrzewaj na małym ogniu. Wyciśnij pomarańcze i cytrynę, przecedź sok i wlej do ciepłego wina, dorzuć wyciśnięte skórki z połowy pomarańczy i cytryny, dodaj goździki, cukier waniliowy i miód. Pozostałe przyprawy zalej wrzątkiem, przecedź i wlej do garnka z winem. Podgrzewaj 20 minut. Jeśli dodasz kilka ziarenek czarnego pieprzu, wino będzie miało pikantny smak.

reklama



Wątróbka po wenecku Wątróbka po wenecku

  • 60 g wątróbki cielęcej
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 cebule
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 łyżka posiekanej
  • natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Wątróbkę pokrój w kostkę, posyp solą i pieprzem. Podgrzej 4 łyżki oliwy w rondlu, włóż wątróbkę, smaż 3-5 minut na silnym ogniu. Posiekaj cebulę, podduś w 2 łyżkach oliwy, wlej wino i sok z cytryny, trzymaj parę chwil na ogniu. Przełóż na ogrzany półmisek i posyp natką. Podawaj z grzankami

Źródło: Wróżka nr 12/2004
Tagi:
Już w kioskach: 2020

Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

sklep.astromagia.pl