Polej olej

Liczba roślin, z których da się wycisnąć olej, jest imponująca. I to właściwie w każdej strefie klimatycznej. Oleju dostarczają nam między innymi: siemię lniane, oliwki, ziarna sezamu, owoce awokado i jojoby, pestki winogron, owoce arginowca, nawet nasiona bliskowschodniego ostu, nie wspominając już o soi, słoneczniku czy kokosie.

Polej olejKwasy tłuszczowe zawarte w olejach są nam niezbędne, więc natura zadbała, byśmy mieli je skąd brać. Pod aksamitnym dotknięciem olejów nasza skóra staje się elastyczna, gładka, wspaniale nawilżona i zdrowa. Oleje różnią się między sobą. Zawierają różne proporcje kwasów tłuszczowych (słynne omega-3 i omega-6). Niektóre są do tego jeszcze bogate w witaminy, fitoestrogeny, składniki przeciwzapalne, łagodzące, a nawet sprawiające, że wydzielina łojowa staje się bardziej płynna i nie zatyka porów. Niektóre zapobiegają wypadaniu włosów, ale jest też taki, który wspomaga depilację. Znajdzie się więc olej dla każdej z nas. Pamiętaj! Do celów kosmetycznych używaj tylko olejów tłoczonych na zimno.

Kremy z olejami


Przemysł kosmetyczny pełnymi garściami czerpie z olejowego bogactwa. Najczęściej w kremach jest oliwa, olej z awokado i jojoby oraz z pestek winogron i brzoskwini.
Olej krokoszowy znajdziesz w intensywnym kremie odbudowującym do suchej skóry Apotheker dr Scheller.
Olej z ogórecznika lekarskiego i z lnianki jest w linii preparatów do skóry atopowej Topialyse firmy SVR. Także do łykania w formie kapsułek, bo od środka działa jeszcze lepiej.
Olej arganowy jest w linii Argane firmy Galenic (Laboratoires Pierre Fabre). Firma oferuje zarówno kremy, jak i czysty olej.

Menu dla urody


Oprócz kuracji kosmetycznych oleje warto włączyć do codziennego jadłospisu albo pokusić się o kurację upiększającą i odmładzającą. Poprawia ona wygląd skóry, włosów i paznokci.

  • Rano na czczo wypij jedną lub dwie łyżki oleju sezamowego. Jeśli za nic nie chce Ci przejść przez gardło, dodawaj olej sezamowy do potraw: możesz kropić nim zupy, sałatki, dodawać do gotowanych warzyw.
    Uwaga! Oleju nie wolno podgrzewać powyżej 50°C. Nie należy też na nim smażyć.
  • Łyknij jedną łyżkę oleju lnianego dziennie albo dodawaj go do potraw. Pamiętaj, by go nie podgrzewać.
reklama
Źródło: Wróżka nr 4/2008
Tagi:
Już w kioskach: 2020


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020