Kowboj na ziarnku grochu

Lyman był hodowcą bydła w czwartym pokoleniu i odziedziczył farmę po ojcu. Podobnie jak inni amerykańscy farmerzy, on także regularnie faszerował bydło hormonami wzrostu, zmielonymi szczątkami innych zwierząt i paszą roślinną z wysokimi dawkami pestycydów.

Kowboj na ziarnku grochu Nasze wyobrażenia o tym, że krowy żywią się wyłącznie czystą, roślinną paszą, to mit – twierdzi Lyman. „Dopiero wówczas, gdy wskutek zatrutego chemią mięsnego pożywienia ciężko się rozchorowałem na nowotwór i cudem uniknąłem paraliżu, zacząłem kwestionować obyczaje istniejące w amerykańskim rolnictwie”. Od momentu, gdy wymknął się śmierci, Lyman całkowicie zmienił swoje życie. Zarzucił hodowlę i jedzenie mięsa. Opłaciło się – schudł 70 kilogramów, a poziom cholesterolu spadł mu o ponad 150 punktów.

Gdy zaczął głosić niepopularne dla amerykańskiego przemysłu mięsnego prawdy, stanęło przed nim widmo bankructwa. Za wypowiedzi w telewizyjnym programie „Oprah Winfrey Show” wraz ze słynną prowadzącą został pozwany do sądu przez amerykańskich potentatów mięsnego biznesu za – jak głosi prawo stanu Teksas – „deprawację żywności”. Lyman twierdzi, że ocalenie naszej planety zależy od zmiany diety z mięsnej na wegetariańską. Ma bardzo wielu przeciwników, ale i też coraz więcej zwolenników.

Zrezygnuj z tłuszczuZrezygnuj z tłuszczu

Ogranicz do minimum tłuszcz, bo odkłada się w organizmie. Powinien on stanowić co najwyżej 10 procent kalorii dostarczanych z jedzeniem w ciągu dnia. Tymczasem nawet ekstrachuda mielona wołowina dostarcza nam 54 procent energii w postaci tłuszczu. Nie daj się też zwieść etykietom z napisem „produkt niskotłuszczowy”. Informują one o zawartości tłuszczu względem wagi produktu, a nie jego wartości energetycznej. Jedyne użyteczne dane na opakowaniach żywności to te, które mówią o ilości kalorii dostarczanych z tłuszczem. Dlatego najlepiej zrezygnować ze wszystkich produktów zwierzęcych oraz znacznie zmniejszyć spożycie olejów roślinnych i margaryn.



Hot dog Howarda


Weź długą bułkę (paluszek) z ciemnej mąki. Odkrój koniec i wydrąż część miąższu ze środka. Wymieszaj serek tofu z posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Włóż masę do wnętrza bułki. Piecz hot doga w foremce posmarowanej olejem przez kilkanaście minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu włóż do środka kapustę kiszoną i polej musztardą.

reklama
Źródło: Wróżka nr 9/2006
Tagi:
Już w kioskach: 2020


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 2/2020