Cztery łyki egoztyki

Miałam porządkować archiwum Mistrza. Każdego dnia, gdy zasiadałam do pracy, jego żona zwana Królikiem stawiała przede mną ciastko i pomarańczę (do dziś nie rozgryzłam, skąd oni je brali). Wańkowicz po 20-letnim pobycie w USA powtarzał, że tylko cytrusy są w stanie obronić człowieka przed grypą. Tam głośne były wyniki badań nad witaminą C, prowadzonych przez słynnego noblistę, Linusa Paulinga, zaliczanego do grona najwybitniejszych uczonych wszech czasów. Codziennie na śniadanie Pauling spożywał dawkę witaminy C, odpowiadającą 450 pomarańczom. W doskonałej kondycji dożył 93 lat.

Przegryzając pomarańczę, pan Melchior wspominał, że do potęgi cytrusów przekonał go jego amerykański lekarz, który ze sceptyka, bagatelizującego znaczenie witaminy C, zmienił się w gorącego jej orędownika, spożywając codziennie taką dawkę, jaką zawiera 90 pomarańczy.

Miał rację. Grypa ominęła Wańkowiczów, ja również do dziś na nią nie choruję. Bo rok w rok, gdy nadciąga sezon zachorowań, stosuję się do rad Mistrza. Na szczęście teraz cytrusy leżą na każdym straganie. A pan Melchior dożył w dobrej formie 84 lat, po 80. rozpoczynając budowę nowego domu. Ostatnio coraz głośniej o nowym zagrożeniu – ptasiej grypie. I cóż radzą eksperci? Dokładnie to samo, co powtarzał Wańkowicz: – Jedzcie cytrusy!

Cztery łyki egoztyki Cytrusy z karmelem

Weź:

  • 30 dag mandarynek
  • 2 pomarańcze
  • 6 łyżek cukru
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżkę whisky
  • szczyptę cynamonu

Obrane cytrusy podziel na cząstki, pomarańcze pokrój na mniejsze kawałki, ułóż w salaterce. Zrób karmel: wsyp 2 łyżki cukru do rondelka, zrumień na małym ogniu, dodaj 2 łyżki wody i mieszaj, aż masa się rozpuści, wsyp pozostały cukier, dodaj sok z pomarańczy i cynamon. Sos gotuj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Wtedy wymieszaj go z alkoholem i polej kawałki cytrusów w salaterce. Deser można udekorować świeżymi listkami melisy.

reklama

Pikantna sałatkaPikantna sałatka

Weź:

  • 6 pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 10 dag czarnych
  • oliwek bez pestek
  • pęczek dymki
  • oliwę z oliwek
  • sól, pieprz

Obrane cytrusy pokrój w cienkie półplasterki, posiekaj dymkę, wybierając jej zwarte, jasne części, przełóż składniki do salaterki i dodaj oliwki. Dopraw oliwą, solą i pieprzem, wymieszaj i od razu podawaj.

Źródło: Wróżka nr 11/2005
Tagi:
Już w kioskach: 2019


Pozostań z nami w kontakcie

mail fb pic YouTube

Wydanie specjalne 1/2020