Ludzie odkryli leczniczą siłę czosnku i jego bliskiej kuzynki cebuli już 6 tysięcy lat temu. Jakie to dobrodziejstwa wiążą się z jedzeniem tych warzyw?
Okazuje się, że osoby regularnie spożywające czosnek i cebulę dysponują antybiotykiem o wielkiej sile rażenia. Giną bakterie (nawet zjadliwe gronkowce i paciorkowce), grzyby, drożdżaki i pasożyty. Człowiek należycie karmiony czosnkiem i cebulą po prostu nie zaraża się, nie chwyta byle infekcji, a jeśli nawet choruje, to krótko, lekko i szybko wraca do pełnej formy.
Nalewka tybetańska
300 g drobno posiekanego czosnku wsyp do naczynia z ciemnego szkła i zalej alkoholem o stężeniu 60%.
Trzymaj w temperaturze pokojowej przez dwa tygodnie; dwa razy dziennie wstrząsaj. Przefiltruj i przechowuj w naczyniu z ciemnego szkła.
Pierwszego dnia zażyj cztery krople w niewielkiej ilości wody. Codziennie ilość kropli zwiększaj o jedną, aż będzie ich 15.
Następnie zmniejszaj dawkę o jedną kroplę dziennie.
* Winko na odporność
Zmiażdż 300 g cebuli, dodaj 100 g miodu i butelkę białego wytrawnego wina. Wymieszaj i pozostaw na 4-5 dni.
Przecedź. Pij 1-3 razy dziennie po 2-4 łyżki.
dla zalogowanych użytkowników serwisu.